Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.591
    Допаѓања:
    76.825
    Mu izmeriv i na nego nema on... Znaci mozam paracetamol, fala mnogu :)

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Мајка касно е за заштита и тоа е веќе заразено, но него млекото го штити, слободно напиј се парацетамол, а бебе нека си цицка и без гајле.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Majki, dali vasite bebinja imale denovi koga se pospani I nekako mlitavi? Od vcera ne guga tolku mnogu, ne preta, ne e mnogu zainteresiran za tropcinjata, poveke vo spienje mu pominuva denot. Nema temperatura, ne place da se zali na nesto da go boli. A ne sme doma, I ne mozam da go odnesam maticniot da go vidi. Se izvinuvam za latinicava, od mobilen pisuvam.

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.937
    Допаѓања:
    326.975
    Да не имате примено вакцина претходните денови?Колкави сте?

5. SnowWhite91

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Skoro 3ipol meseci ima. DTP ja primivme pred 3 nedeli I osven grutce na nogata ne projavi nikakva dr reakcija.

6. Dafnee

Dafnee Популарен член

Се зачлени на:
    20 декември 2010
    Пораки:
    340
    Допаѓања:
    1.928
    butterflysk напиша:
    мамички на синко цело газе и околу тестисите му е црвено ко ситни брунки и изгледа го пече па ми кенка, го мачкав со павловичева, го измив, му ставив и пудра во прав и пак ништо, ич не ми се носи по лекариве страв ми е од вируси многу е мало што да му ставам , да го сменам ли памперсот да не му е од тоа

- Немој да користиш бебешка пудра, читав дека може да биде опасна ако случајно удише бебето. За брунчињата купи Weleda козметика, спомнав во темата - Црвено газе, преуспешна се покажа кај син ми за вакви и слични проблеми.

7. Dafnee

Dafnee Популарен член

Се зачлени на:
    20 декември 2010
    Пораки:
    340
    Допаѓања:
    1.928
    Не верувам дека е до вакцината, посебно што е примена пред толку време. Син ми е по неактивен и ќутлив кога настинува, и одма знам дека нешто не му е најдобро. Ако цица, дој го повеќе и нека си спие повеќе да му се врати силата. Не мора ад биде настинат со температура, син ми фала Богу многу ретко крева темп, настинките главно носето му го затнуваат и таков е нерасположен.
    ТИ го пишувам ова за да не истрипаш со вакцините, зошто јас мнгу знаев да забегам дека нешто не е во ред ( и уште ми се случува), но најчесто не е ништо страшно фала Богу.

Чувај си го и разгали го малце периодов. Можеш витамин Ц да му дадеш капки, ќе му дадат енергија.

8. SnowWhite91

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Ne veruvam deka e nastinat. Ne mu e zatnato noseto, ne kasla. Ne e deka e neraspolozen, tuku samo ne e tolku aktiven kako do pred 2 dena. Site mi vikaat vakvi treba da bidat bebinjata, samo jas sum si bila naviknata moevo da ne znae nitu da prespie kako sto treba, nitu pak da lezi miren poveke od 2 sekundi. Mozebi pa e umoren pa saka da odmori sega malku, pa ke sozdava pogolemi glavobolki posle. :)

9. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Викaш декa не сте дoмa мaјкa,aкo сте некaде нa гoсти мoже ,и oд тoa дa му е прoменa нa климa местo сетo тoa влијaе нa нив,сепaк се бебињa aкo мислиме мaли се незнaaт aмa верувaј мнoгу знaaт, знaм пo син ми вo прoсек е мирнo бебе aмa aктивнo нoнстoп нештo прaви, ск.ми спие 3,3,5 чaсa нaјмнoгу преку ден aмa кoгa oдиме Бт.кaј мoите пo цел ден спие дaли oд климaтa нз,истo и нaвечер ништo немa не бери гaјле ,мoже му требa време дa се aдaптирa нa нoвoтo местo :)

10. SnowWhite91

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Кај моите сме веќе втора недела. Ова ни е 3 пат да седиме по 2 недели тука зошто на маж ми таква му е работата, си доаѓа на викенд на секои 2 недели, а мене не ми се седи сама во куќа. Не е ни дека му е промена. Кога го носам по гости он тогаш е пак повознемирен дека непознато место. Попладне ќе одиме на гости, ќе видам како ќе реагира и утре сабајле. Утре попладне се враќаме дома, па ако сеуште е ваков сабајлето одма ќе го однесам да го види матичната. :( Како да не е моето дете. До кај 40 дена беше ваков: мирен, си спиеше, после стана по активен, буден е 2-3 саати па преспива по едвај пола саат, кога е буден постојано прета, се тегне, гуга... Сега ми е баш каков што беше како новороденче. А не е веќе толку мал, сепак има 3ипол месеци.
    Редактирам: Фала ви за мислењата. Ме интересираше дали некоја има вакво слично искуство, да знам дали да се загрижувам и одма да пакувам куферите. Таква сум си - паничарка.

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Дa oднеси гo зa секoј случaј мoже и дa му е црвенo грлoтo,мoже и периoд му е тaкoв не се секирaј штoм убaвo цицa,спие пoлни пелени немaте гaјле :)

12. SnowWhite91

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Мајка ми ми вика: Кога не спие-се жалиш зошто не спие. Сега кога ти спие-па зошто спие :D
    Иначе си ги преполнува пелените, жолто си кака, нема воопшто зеленко. Си спие со рацете нагоре како Супермен, и си испушта звуци како стар човек. (матичниот доктор тие 3 работи ми ги кажа како знаци за здраво и среќно бебе). Али сепак ми е чудно. Моево дете не било вакво.:?:

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Да не е скок во развој па така да се манифестира кај вас?

14. SnowWhite91

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    I jas si pomisliv na toa. Utre koga ke se vratime doma ke go odnesam odma maticniot da go vidi, pa ke vidime sto ke ni kaze.

На TIGARCE86 и zuto им се допаѓа ова.
  15. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Mamicki, ajde pak da spodelite iskustva. Bebevo do vcera preku den si spiese super, a navecer ne, samo ae budi, kenka,taka cela vecer.Denes eve takvo e od sabajle,kenka, nespie voopsto, a zaspie se shtreka, se plasi, odma se budi i se grciso nodjinjata se stiska...
    Drugo me interesira da mi predlozite dobar pedijatar,sega da si najdam za bebce.

16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.591
    Допаѓања:
    76.825
    Ooof grcevi ima cim vitka nodzinja, nie od denes maka vodime vristi place, go masirav na meseto, kupiv cajce becutan mu dadov i fala bogu se naspa bebevo eve go spie vekje saat ipol... Jas mislam grcevite kaj mene mu se od sto golta vozduh mnogu dodeka cica... A saka da si pie i vlece li vlece... :)

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.591
    Допаѓања:
    76.825
    Ne mi bilo nastinka, kaciv 38.5 i otidov na lekar, mastit na desnata grada imam... Taa grada sto ja nudam povekje :/

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.937
    Допаѓања:
    326.975
    Грчеви има скоро секое бебче и траат до 3 ти месец.Некаде завршуваат покасно некаде порано.За нив спас е само трпение и мн гушкање.

На espana и ArmaniCode им се допаѓа ова.
  19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.591
    Допаѓања:
    76.825
    Da da preeska koga vristese si go staviv na gradi legnata jas i on na strana svrten, abe koga si zaspa slatko.. pola saat spiese taka pa go premestiv vo krevetce.. i posle taka si se budese sam vo son kje napravi oooo ooo kje svitka noze, kje napravi nekoja facka kisela i pak kje zaspie :)

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  20. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Ne sum sigurna dali se grcevi za da zemam na svoja raka nesto da pie, ama koga ke ja fatat se grci kako kiflicka, vo sabota sum na pedijatar pa ke vidime... @mariz ,imase simptomi za mastit ili samo temperatura?sto ti rekoa,ke pies nesto ili?