Majki bebe ima zatnato nose (ne celo vreme ama poveketo) stavam fizioloski i vlecam so nose frida, ama dali znaete kolku pati vo denot smeam taka? Sega i staviv od sprejot, vlecev ama posle pola sat-sat pak e podzatnata. Dali smeam poveke pati vo denot? Vcera 3 pati taka pravev.
Здраво мајки. Мојата смешка често кога заспива отвара затвора повеќе пати очи и прави гримаса како да се смее. Утре ќе полниме една недела. Се случува тоа и кај вашите бебиња, нормално е?
Слободно можеш повеќе пати, и моето кога беше болно вадев секогаш кога ке чујам дека му е затнато носето
Ќе се смее, ќе прави фаци за плачење, ќе се буди од сопствените раце (ова од такт ме вадеше), ќе отвара очи ќе мислиш дека се разбудило, а спие, понатака ќе треска со раце и нозе по кревет, ќе се врти лево десно ќе бара цице, многу работи што мислиме дека се ненормални се нормални.
Јас вадам на бањање, нема многу, ама нормално е да има секрет, дури го исчисти сега од тоа што дишело во вода, има време. Не прскам ништо, го бањам и му влечам мрсули, следниот ден се прават нови, ама до бањање не вадам. Може не е штетно ама ако не му прави проблем зошто да вадам. Се пофалив од цицалчево мое, ама еве два дена цица многу кратко и заспива. Вчера спиеше малку, одма штом го оставам се будеше, сабајлево му дадов малку мајчино во шише, го испи и отспа саат време. Стана да цица, пак заспа брзо... Си викам да не го држи уште шишето... Таман мислев средивме цицањево два дена ме мачи. По апликација сме во прв скок, ама освен зголемено внимание кон околината и подолг период будност, друго немам приметено, освен и ова ако не е некој знак на прв скок. Месец ипол е иначе.
Мене со големото педијатарот ми рече колку повеќе влечеш толку повеќе секрет се ствара. Мислам дека е во право. Ама секој си знае за себе.
Јас чистам барем два пати во ден, кога ќе видам дека потешко дише или барем така звучи. За храна ова мое бебе со 2,5кг +, веројатно сега е нешто повеќе, има препорачана доза од 8пати по 60мл на адаптирано млеко. Овие два дена се почесто се буди и порано и бара повеќе јадење. Веројатно ќе почекаме консултација со педијатар за некој ден ама сигурно и ќе и дадат поголема количина.
Здраво да прашам и овде повеќе мамички има, ние сме 2 месеци и никако да погодиме млекото пиевме прво Аптамил premature после Аптамил обично, ама многу повраќаше и затоа почнавме со хип anti reflux, но ни дојде друга мака почна да има дијареа после секој оброк, плаче се свиткува и е често гладен најверојатно не му одговара плус ни излезе дека е интолерантен на лактоза, некој да го има користено ова млеко или да е интолерантен на лактоза какво млеко ви помогнало да ми препорачате ?