Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.647
    Допаѓања:
    2.475
    Јас денес почнувам по втор пат :) првиот исто беше на 4+++ и беше многу лошо. Денес е 5++ и супер прифати, дали дека овие 3 недели главна играчка ни беше лажичката, па престана да се плаши или порасна не знам, битно има гооооолема разлика.

На Alexandrite, Rtulka, Coco31 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.151
    Допаѓања:
    6.760
    Јас утре почнувам мила. Планот ми е по 3 дена да воведувам сега прво зеленчукот па овошје. Таман додека да направи 5 месеци да почнеме со житарки и ќе воведам оброк.

Туку да ве прашам на 37.3 температура како реакција од вакцина давате нешто? Ладите, мачкате алхохол, туширате? Кенкав е и малку спие па не знам дали да му дадам нешто или да оставам да помине само од себе

На Rtulka и Doktor F им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.953
    Допаѓања:
    110.315
    Големото во Санте му донесоа ладно млеко, со запотено од фрижидер на шишето, јас нормално прашав и вика не се сеќирајте... Ок не се сеќирам, дома темпирав вода кога давав ад, па тоа мајчино го затоплував од фрижидер, се додека не почна да ми одбива страшно топло млеко. Јас дај му го затоплено тој плука, еден ден му дадов ладно, сеа не од фрижидер ама така, поладничко, да речеме како водата од чешма, тој степен ладно, го сркна за секунда, тоа беше некаде на 2ипол месеци и од тогаш нит за АД вриев вода, нит греев мајчино, собна тт се, и никогаш во животот ми нема фатено крајници.
    А така и јас вежбам, најчесто пред бањање или после бањање, со ноџиња кон меше, лево десно со колкчиња, точаче и ми кажаа за него дека нели роден како преми да му правам вежби лево колено со десен лакт и обратно, на почеток десната рака не ја движеше исто како левата и откако правам ова ги користи и двете исто. И обавезно за раце стануваме до седечка положба. Ужива! И за бато исто е се и кај нас, имаме 2 кутии од патики среде соба полни лего, ние не сакаме многу многу по шема да работиме, во едната се Супер Марио и Луиџи сетовите а во другата татко му му донесе од Данска на мерење пола кило лего рефус и плус сетовите што ги има и тоа градење кај нас е што да ти кажам... А се налутам нешто озбилно одма се заканувам со Лего, а него се земи му само Лего не му зимај, секаде ги мкнеме со нас, одмори, викенди, гости, секаде... Бебе ќе има импресивна колекција за наследување :D

На Rtulka и Ano им се допаѓа ова.
  4. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    https://24apteka.mk/product/sab-simplex/
    Ovie se tie?

5. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    Лепенки можеш да ставиш ако имаш и следи дали ке качува.
    Јас на ваква температура ставам лепенки.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.953
    Допаѓања:
    110.315
    Рефлекс Моро, како ублажувате? Секое денски спиење ни се скратува од овие штрецања.

7. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Јас во понеделникот го вакцинирав, првиот ден само поспаност и толку, ништо друго.

На oblace1 и Rtulka им се допаѓа ова.
  8. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Повивање само.

9. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Тие се, ги нема кај нас. Барај ги од Бугарија или Германија некој да ти ги донесе.

Swaddling т.е повивање да пробаш. Мислам во Локо кроко имаше специјални пелени како со лепенки за да му се фиксираат рачињата.

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.953
    Допаѓања:
    110.315
    Немате шанси, ќе не изеде живи. Не сака да му се врзани рацете, и во болница на тоа повивање таму па ги вадеше рацете, а таму ко со гипс ги стегаа.

На Erika.greeneyes и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  11. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.960
    Допаѓања:
    12.996
    Исто, и мене ме нервираат, само за кршење нозе служат.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mermaid90

Mermaid90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    1.148
    Допаѓања:
    1.049
    Дали може да сменам пробиотик и кој да купам?Првите 3 недели користевме диастоп, приметив дека не му одговараат и во консултација со педијатар купив биогаја. Ги давам повеќе од 2 месеци. Кога ке ги дадам рита со нокчињата и често знае да заплаче, се си мислам дека е од нив бидејки со грчеви одамна завршивме .

13. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Нема како мила освен во оние пеленки со лепенка да го замоташ за спиење

14. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Можеш, види го Џејмисон или Ваја.

На Rtulka и Mermaid90 им се допаѓа ова.
  15. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.151
    Допаѓања:
    6.760
    Лепенки има ставено уште од вчера ама некако како да не помагаат баш. Многу кенка и плачи чат пат претпоставувам го боли боцнатото

16. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Мајки денес сме 10 дена, папочето не и е паднато. Сега после капење кога ја бришев и падна мала крустичка и се појави крвца. Се извадив од памет кога ја видов крвта. Нормално е?

17. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Лепенкките се менуваат, јас на 6ч ги менував

18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.599
    Допаѓања:
    7.434
    Кога фаќаат ред за спиење бебињата? 4 недели бебе, релативно мирно ама со изместен ритам на ден/ноќ. Изминативе денови еднаш или два пати спиеше ноќе, со кратки будења за храна. Се останато преку ден спие, ноќе си дежураме по 3-4 часа. Без плачење на бебе, а на мајкава и се плачи за спиење. :D

Дали јас да почнам денски во исто време секој ден да ја будам и занимавам, па со надежи дека ноќе ќе спие?

19. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.146
    Допаѓања:
    40.510
    Ако е малку само исчисти убаво со алкохол и исуши евентуално беноцин да ставиш.

20. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Само тиква готова му дадов. Извини ама вкус на газ имаше:). Не е ни чудо што не ја сакаше. Инаку варам и од водата што варев ги правам како каша. Во компирите и бананата, млекце додадов. Купив преса, некои 350 ден. и после низ цедалка со лажичка стискам. Баш како кашички ми се прават. Ама ова гуденцево мое не сака зеленчук.
    Еве сега јадев банана, му давам да лизне, кога ја фати со две раце почна да ја шмука. Сега три дена зеленчук, три дена овошје ќе давам.

На Rtulka и Doktor F им се допаѓа ова.