Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Со 32 не била задоволна?? Па таа што сака од 25 до 30 е таман на ден не му се секирај

Rtulka, oblace1 and Pocahontas.93 like this.
  2. velesanka

velesanka Популарен член

Мене напротив ми рекоа да го будам, и да не е подолго од 3 часа без млеко оти може да дехидрира. Мало е, може има и жолтица и затоа спие, не е ок толку време без јадење

Rtulka, Alexandrite and oblace1 like this.
  3. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

@Angi266 јас по околу 20 мл после подој, едвај 30 ама ретко за околу 20 мин, а сабајле обично околу 5-6 станува по 50-60 мл после подој за 15-20 мин. ама претходно 3-5 саати не цицал. Сега пробувам поинтензивно да се молзам, си викам да не немам доволно млеко. Гледам во текот на ноќта и сабајлето да е тоа обавезно бидејќи тогаш помалку цица.
    Мислам дека лекот е почесто на града, многу вода, јаткасти плодови и овес помагаат за зголемување на лактација, молзење и да го испие молзеното после подој. И не се секирај колку вадиш со пумпа, бебињата цицаат поефективно од пумпата.

@Cloverrrr затоа и не се оптеретувам многу. Таа се водеше по некои не знам какви стандарди, му фалеле барем уште 100 гр.
    Јас еднаш во денот му давам молзено, ако не го испие го фрлам. И тоа кога гледам дека се буди одма после заспивање и бара пак да цица.

За да не дехидрира се пратат мокрите пелени. Ако има околу 8 во денот (педијатарот ми рече убаво наполнети), нема гајле.

Last edited: Feb 16, 2023
    Rtulka, Cloverrrr and Angi266 like this.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Живти мене кој доктор ти рекол да менуваш козметика оти бебе се лупи... нормално е, бебе е, ќе им падне и кожичката прва и косичката прва... Особено ова кај прематурните. Мене со првото ми рече да го масирам со уље додека се исчисти и стварно брзо се исчисти, за ова не ни прашав, си купив уље уште одма, се исчисти за 5 дена.
    И ние бевме на 1м со родилната, не му се сеќирај, штом почне да качува ќе земе сила. Кога пркна почна да цица и повеќе и подолго и пркна одма, за 2 недели качи 760гр. Важно е да не симнува, првиот месец треба да почне да качува и ќе се стабилизира после полесно ќе биде. За зголемување лактација само бебе на града, јас дојам едно и едно со молзено пред 7г, разлика огромна, за првото што се молзев нема што не испив, мечка се направив од сокови, џабе, со ова имам и повеќе млеко и поквалитетно ако може да се каже така, односно помасно, пошто го одмолзувам вишокот гледам дека е помасно од тоа со првото, горе се ствара еден мрсен дел како чеп едвај го растварам. Исто така со молзење едвај на 3 саати ќе се наполнеше, сега одма после доење за 15мин почнуваат да пецкаат градите. Така да доењето си има улога, биди упорна, молзи го останатото и ќе се зголеми лактација.

5. Miss_S

Miss_S Популарен член

@AngelOfArh , благодарам. Ќе земам и масло екстра, па натаму ќе видиме.

Во мојов град и нема избор на педијатри, така да што ќе ни кажат тоа, па после 300 консултации. Не можам да ја носам приватно секоја недела. И логистички затоа што треба во друг град, а и финансиски.

Во врска со напредувањето, првите 10 дена дома, напредна 150тина грама и ни рекоа дека е премалку. После тоа со зголемена исхрана, става 40-45 грама дневно. Да не е ова многу? Вака според истиот педијатар со козметиките е супер.

Rtulka and velesanka like this.
  6. Angi266

Angi266 Истакнат член

Зголемена исхрана со адаптирано?
    По колку ти рекоа после подој да и даваш и какво млеко користите?

7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Само адаптирано. После излегување од болница спрема тежината на бебе дававме по 40мл на 2-3 часа. Со ова немаше голем напредок.

Потоа зголемивме на 60мл на максимум 3 часа и напредува супер. За брзо ќе треба повторно некои од хранењата да се со поголема количина.

Ова бидејќи се работи за прематурно бебе, со помала тежина, не смеевме да дозволиме воопшто да не напредува, затоа се одлучивме за адаптирано. На почеток и по мала количина мајчино млеко со молзење. Сега веќе скоро воопшто не давам мајчино.

8. Angi266

Angi266 Истакнат член

Ај членки уште едно прашање
    Кога е на мене нормално е подсвиткана како геврече
    Мајка ми ми вика сум ја држела како седната не чинело
    И дали смеам да ја ставам на пример на перница под агол да речам 30/40 степени да лежи оти не секогаш ми ждрига??

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

А во стомак стуткани како седеа? Моето цело време е ко седнато, така сам се мести, нозете си ги витка и така му е убаво. Јас знам и да го седнам кратко на нога зошто така најубаво ми ждригнува, на колено ќе го седнам го држам со едната рака, со другата тапкаме и за секунда ждригнува. Кај бебињата не е проблем седнувањето, немаат тие тежина која ќе ми ја свитка кичмата, проблем е што не се стабилни и може да паднат или лошо да се изместат нагло па да се повредат, иначе седењето како седење не е проблем, ова 3ца ортопеди ми го имаат кажано, ваљда не грешат сите 3ца. За лежење под агол нема проблем, само да е од грбот нагоре подигнато, не рамената само, затоа положбата во релаксатор е најубава а на перница голема е веројатноста да се сврти и падне, додека во релаксатор стои фиксирано. Јас го оставам и на перница за доење, еве моментално спие на неа, пошто не ми ждригна овој пат после цицање и да не стенка да се мачи, го легнав на неа, ама фиксиран е со перницата и нема опасност да падне, а на обична перница нема како да го фиксираш.

Rtulka and Angi266 like this.
  10. tessi

tessi Популарен член

Иста е состојбата и кај нас, само моево после последниот ноќен подој саботира и не сака да цица по 5-6 саати. Му ставам града во уста, пробувам на сите начини да го натерам ама не му ни текнува да повлече. Редовно си полни пелени, ама дали е ова нормално стварно не знам..

11. Angi266

Angi266 Истакнат член

А широк повој им правите? Еден вика да друг лекар вика нњма потрреба

Lavica2602 likes this.
  12. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Не и рекле да ја менува одма, туку да почекаат 10 дена да видат дали ќе има потреба да се смени или не.
    Мене, Живковиќ исто ме посоветува на почетокот бидејќи малиот имаше сува кожичка која се перуташе, рече да почнам да ја користам козметиката што ја имам, ако продолжи кожата да му е сува, да ја промениме.

13. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Како ќе ти каже ортопед, така ќе правиш. Педијатрите обично препорачуваат широк повој, ортопедите не. Јас го послушав ортопедот и не ставив широк повој.

Rtulka and Alexandrite like this.
  14. Angi266

Angi266 Истакнат член

Оти на ортопед сме за два месеци
    Ми рекоа до тогсш да ставам широк повој

15. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

И мене така ми рече педијатарот ама бидејќи се пораѓав на државно а таму бебето не го прегледува ортопед, го однесов веднаш на ортопед, не чекав до втор месец, баш заради овие причини.

Angi266 likes this.
  16. Nela_21

Nela_21 Популарен член

A se stavaat vo slucaj na pokacena tt ili moze odma po bocckanje preventivno? Inaku prva vakcina ke mu bide, 2 mesec i ne znam sto reakcija moze da ima

17. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Одма после боцкање може,јас така ставив. И на моето први вакцини му беа, освен поспаност првиот ден, никакви реакции други немаше.

Rtulka and Nela_21 like this.
  18. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Јас не ставав широк повој. Колковите и коските се супер, јадра формирани. Уште пред да отидам на преглед, се консултирав со ортопедот, ми кажа ,,не". Само на Балканот ставаат широк повој. Фактички пелената ти е широк повој. Ти како сакаш. Мене не ми е пријатно бебето како жаба да го правам во нозете.

Bubish26 and Angi266 like this.
  19. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Може ли да ми кажете тие што ги доите бебињата како седите по дома облечени? Бидејќи бебе кога цица од една града знае млеко да протече од другата, или од нигде никаде навечер да потече и маицата лом. Ставам од влошките од аптека за гради. Друга идеа?

20. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Друга идеја е шишенце да држиш и да го собираш млекото што ќе тече.

Сигурно си скоро породена па затоа толку тече, ќе се регулира со тек на време.

Rtulka and Shekjerna like this.