Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. elenaklasik

elenaklasik Форумски идол

Леле ајде троа надеж во ова деправа.
    Кажии колку е нервозно тој звукот. Кога правеше така? Знаеш онака грлено прави. Како грофтање на моменти, ама нели побебешки. Мојов дури спие, ако се истегнува или вртка така знае да прави.
    Грчевите кога почнаа?
    Да земам Колипрев се мислам и некој пробиотик како превентива?

Инаку, кака сенф жолто, како врвчиња текстура, лепливо така изгледа, како боја за мачкање хаха.
    Ја сфатив вежбата.
    И кажи ми со спиењето се подобри ли или како и да беше на почетокот?

2. TheGoldenPeach

TheGoldenPeach Популарен член

Другарки јас се одјавувам од темава, 6кава ја дочекавме со едно запче, кога ли поминаа овие 6 месеци, гушкајте бебуши, пребрзо растат. :inlove:

3. anngelique

anngelique Популарен член

Да ни јас не знаев давав други капки 500 ден што беа и матичната ми рече дека пливит се на рецепта и скоро бесплатно ми доаѓаат

Erika.greeneyes and Doktor F like this.
  4. macalavica

macalavica Популарен член

Моето ја прими на 14 недели и 5 дена и јас се бунев и ми кажаа дека сега се продолжени роковите.Еве треба уште трета доза да прими закажано ни е на 15 март тогаш ке има 6.5 месеци.

5. elenaklasik

Мајки, шо им прајте на бебињата дури се будни?
    Знам смешно е, ама еве ако не седи во креветче разбудено, шо да правам?
    @Lina-Detelina по колку време е разбудено твоето преку ден?

najjacha likes this.
  6. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

На два месеци прв пат отидов кај Видоевски. Не знам кај си се пораѓала, на самиот картон од болница така ми пишуваше. Јадренцата мислам тогаш беа формирани, ако не тогаш, сега на 5 сигурно се. Дозата на вит. Д ја одредува доктор. Моето прима само на Бебитол. Рече дека ако правилно се развива, нема потреба од поголеми дози. Секое бебе за себе. Широк повој кај Видоевски нема да чуеш. Јас го послушав и се си е во најдобар ред.

Freckles. likes this.
  7. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Вие што ќе влегувате во 4ти скок да знаете дека има надеж и подобро утре. Може и во таква фаза сме. За прв пат го прошетав бебето без да плаче, да вришти за во раце. Си седеше во количка и си гледаше. Вчера цела вечер си ја врза. Се смешка, гуга, се радува на работи, препознава. Одморена сум и не сум толку нервозна. Дури и 6 лажички кашичка си изеде без да ми ја плукне во фаца. Сака да си игра со топчиња. За заспивање без многу драми заспива. Знае да поцица и додека седам, за разлика од претходно што не смеев да седнам. Вака да е, уште цел фудбалски тим ќе родам. Нека потрае.

8. Freckles.

Freckles. Популарен член

За новороденче мислам беше до 45мин да е будно.

9. elenaklasik

Само првиот месец тоа така?
    Секако како врват недели ќе наголемува?

10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Сега кога е потопло шетаме/седиме надвор 20-30 минути. Некое време си лежи во креветче или на гарнитура. Имаме релаксатор/нишалка, па по 15тина мин во него. Некогаш слушаме музика. Во краен случај ја држиме в раце.

Во план сум од следна недела да почнеме со tummy time.

Генерално до сега не е многу време будна ама гледам дека веќе се зголемува тој период.

elenaklasik likes this.
  11. Ив10

Ив10 Истакнат член

Во кој пункт се вакцинирате, ние бевме 12+3 и не ни ја ставија во Идадија, бевме претходно настинати и во болница и го испуштивме рокот ни кажаа дека не се прима после 12та недела..ова нешто ново сигурно

macalavica likes this.
  12. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Мајки не знам во која тема пишувавте затоа пишав во двете..
    Зборувавте за некои лепенки кои се лепат на креветче и со кромидот како се правеше за затнато носе.
    До вчера ништо не и беше ноќеска наеднаш преку ноќ носот почна да шмрчка и не спиеше убаво цела ноќ.
    Сабајле со аквамарис спреј и со носефрида извадив мрсули течни прозирни не беа како секрет со боја.
    Кога е во раце исправена не се слуша кога лежи се слуша како многу секрет да има не можам да и го извадам остај таа што рика и не ме пушта па и не излага ништо.
    Како да и помогнам?

13. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Во Железничар тие што беа после нас беа 12 недели и неколку дена, ги вратија за Рота, им рекоа не се става толку доцна, а ние со 11+6 последниот воз го фативме.

14. Rtulka

Rtulka Популарен член

Моето има 7м и уште рацете ни се во уста:)

15. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Do 90min pisuvase na Dr. Goodnight
    Mojava zavcera bese budna od sabajle od 9 do 2 na pladne, nejkese nikako da prezaspie (site varijanti gi isprobavme i ne) nie sme veke mesec ama ima takvi momenti. Na primer denes samo spie. Stanuva za mleko na 3,3ipol casa i odma si zaspiva.

elenaklasik and Rtulka like this.
  16. Shekjer

Shekjer Истакнат член

Има надеж и те како :D
    Иначе повеќе така праи кога спие, и на почеток висев над него мислев нешто му се дешава ќе се удави или слично.
    Грчевите почмаа од 3та недела дс се појавиваат..4тата ги имаше највеќе;(
    Можеш да земеш ете за недај боже, мада што вика мојава докторка никој не ти гарантира дека ќе помогне, треба да пробаш 5 врсти да видиш кои му одговараат додека ги најдеш поминале грчевите:D:D, ја неколку пати давав ким може и тоа помогна што знам:wasntme:
    Ма на почетокот не спиеше дали од грчевите незнам битно не спиеше!
    Баш прашував доктор дали е нормално волкацко бебе да биде будно..
    Сега фала Богу да чукнам у дрво се буди само за јадење.. јес да имаме цела церемонија да се заспиеме ама нема врска.
    Мислев дека ќе остане така ама детево преку ноќ се смени пу пу само на добро :D
    Да ко сенф и има бели.. како цепкани лифчиња :Dнормално било

elenaklasik likes this.
  17. macalavica

macalavica Популарен член

Во Куманово,беше анемичен кога отидовме прв пат на 12 недели па ни ја одложија на 14, јас пишував тогаш и тука, се бунев да не ја прима ми рекоа со сигурност дека може,дека тоа се нови насоки од министерство, прва доза прими во Декември, втораа после 6 недели, еве сега пак после 6-7недели треба да прими трета доза тогаш ке има точно 6.5 месеци.

18. Jana7

Jana7 Истакнат член

Мајки бебе е 4 месеци во 4 скок сме кенкаво е не спие и се со ред, ама вчера и денес навечер одеднаш почнува многу да плаче и едвај се смируваме. Сега спие во раце ама липка долго време не може да се смири. :( Не би требало да се грчеви волку касно, иако има и гасови и се стега на моменти.
    Дали сте имале слично искуство?

19. Miss_S

Miss_S Популарен член

Исто и кај нас. Еден месец е бебе. На пример се случува да спие од 7 часот наутро до 13:00 со тоа што и даваме храна и бањање некогаш и е наутро. За храна не се ни буди често. Со бањањето е 15тина минути будна. После 13:00 може да е околу час будна, може да е и 3-4 часа.

Сакам да кажам сеуште нема ред и јасни прозорци на будност.

Пред некоја ноќ беше будна од 22:00 до 03:00 часот. Останатите ноќи освен за храна по 10-15 минути цело време си спие.

Сеуште како родители не сме опуштени да шетаме долго или да превземаме одредени активности со бебе. Некако се ни се врти околу нејзиниот термин за хранење и покрај тоа што е на Ад. Мислев веднаш ќе се опуштиме и продолжиме турбо како и претходно ама не било исто.

20. Rtulka

Rtulka Популарен член

Од 9-2 на пладне е премногу за 2м бебе затоа не сакала да заспие, јас по оваа табела се водам и ако од икс причини сме ја прескокнале секогаш сум имала проблем со заспивање

Attached Files:

Lavica2602 and Anturium like this.