Ние дававме па прекинавме. Педијатарот од болница ни даде флаерче за пробиотик, на картонот само витамините ги имаше и матичниот педијатар ни рече дека можело и да не се даваат, тие што се на доење примале преку мајката.
Значи мајката треба да зголеми внес на јогурт и кисело млеко, за да добива преку неа. Јас пред некој ден се напив една чаша кравјо млеко топло, ама прекинав за да не предизвикувам реакции. Со јогуртот мислам е подобро. Всушност, пробиотикот им ја средува дигестијата така? И ептен внимавам на исхрана, без грав зелка, грашок, леќа, ниту кисела вода не пијам, благо помалку, алкохол ич, кисело овошје не.
До три месеци давав само Д3+К1, сега само Д3. Друго ништо. Мое мислење е дека кај нас се претерува со суплементи.
Znam deka e premnogu ama nesakase, site nacini gi probav i nejkese da zaspie. Sreka samo ednas se sluci, drugpat najmnogu 2,2ipol casa e budna. Inace nosot i e zatbat, prskam akva maris ke se smiri i pak za nekoj sat. Na pedijatar mi kazaa deka mnogu toplo i se zatnuval, fala mu na Gospod nemase nisto drugo, ama jas pak se nerviram
Ќе може ли ако сакаш да ми пратиш слика какво е перничето? Ми излегуваат во секакви форми, не знам какво да порачам. Фала ти
За пробиотик не ни рекоа да даваме, бебе родено природно, меѓутоа со дохрана. На сопругот му кажале во аптека дека треба и така даваме Друго прашање Еспумисан капки ставаме 2-3 пати во млекото веќе 10тина дена. Уште некој ден и ќе го потрошиме првото шишенце. Се прави ли пауза? Се даваат неколку месеци без прекин?
И кефир ако можеш да го пиеш. За млеко обично, мислам дека нема пробиотик, јогуртот има и туршија има. Ние го прекинавме затоа што претпоставуваме дека од него има проблеми во полнење пелени и не продолживме после. Инаку јас не внимавам на храна, јадам се, само алкохол не пијам, а немаме интензивни грчеви.
Мајки, има ли врска ако бебе повеќе сака да ми е во раце, дека така ќе свикне за долг период? Или сега почетниов период само, и подобро да му го овозможам тоа сега, за да биде посмирено и да се чувствува сакано?
Сега бараат блискост ако сака во раце држи го. Мојата исто така беше после еден период не сакаше сега пак али почнаа забчиња и си бара блискост. Мое мислење ако ти зборат ке се навикне не слушај никој му треба мајка на дете посебно првите денови, држи си го и уживај си во убавините
Јас само Д3 и К1 давам, тоа ми рекоа од болница. Туку мајки, ми се воспали десната града, црвенило, болка на допир и поголема е од другата. Што да правам?
Zdravo mamicki, sin mi e 11 dena do vcera na sekoj obrok imase poln pampers (stolica). Poslednata stolica mu e vo 03:00 nokta. Dali e toa normalno?
Јас, јас Зависи кој ортопед ќе го прашаш. Ти како и да е, ако го носиш бебето на приватен со време треба да закажеш, затоа што е лудница со термини.
Здраво мајки. Извинете малку надвор од темава, но со бебе и со мало дете сум, па сигурно ќе ме разберете. Ни се расипа машината за перење, па ве молам за информација каде во Скопје има перални со пристапни цени, да се снајдеме додека да ја поправат. ( места каде што може да ја однесеме да ја испереме облеката)
Иста сум и јас а бебе веке 2 недели не цица за тоа што снемав млеко едната града ми е добра а другата исто како твојата ставам листови зелка истолчена масажа под туш и ако имаш температура парацетемол јас имав ја намалив температурата но болкатата уште е присутна
Истото се прашувам и јас. Пред пробиотик "нормална" столица, без проблем бебето. Кај мене е на адаптирано, пробиотик даваме веќе три недели, Еспумисан капки против грчеви околу 10тина дена некаде. Не се сеќавам на точен датум. Меѓутоа и покрај тоа што бебе секако има 3-4 валкани пелени во ден, некако е премногу густо, не претврдо, ама густо. Размислував на неколку денови да прекинам со пробиотик или да го смениме.