Остави некое време не прави инхалации и не влечи со носко. Мене педијатарот ме советуваше само по потреба, се стимулира лачење на повеќе секрет со секокдневно влечење.
И тука ќе пишам, поактивни сме. Помош за болки во брадавици при доење? Боли дур почне првата минута, после не. Еве 13 ден сме и не поминува, може дури и повеќе боли.Огромна болка, ме слушаат комшии од што вриштам прашувале што е работата. Бебе убаво фаќа, имам рани од претходно од почетокот, закоравени. Мачкам ланолин уште повеќе боли кога се меки, умирам болка огромна. Со силиконски бев, ама ми ги тргнаа зошто не влече бебе убаво со нив не се најадува.
Време треба, ќе помине, знам колку боли ама тоа е. Миј ги после подој и мачкај ланолин и не облекувај ништо некое време, шетај топлес. Ќе помине, знам дека гориш од болка.
Знам како ти е, првите 5-6 недели не можев да поспијам ни 2 саати на ден, многу е тешко.. ама сега веќе има бебе некој предвидлив "ред" за спиење ако може така да се каже(ноќе 3-4 часа врзува прво па после почесто се буди) ова често го коментирам ама носењето во слинг ме спаси, така си се успиваше за денски дремки.. издржи ќе биде подобро, и јас си мислев дека нема никогаш да спијам ама се навикнав според неговиот распоред
Ама мислам дека ќе се загуши ако не исчистам, полн е со шлајм. Не сака ни да јаде ни да спие, само кога чистам му олеснува и некој саат е подобар
И кога се прилагоди, фати ред? После тие 6 недели? И јас сега мислам дека нема да спијам никогаш. Да осознае бар малку, се надевам дека ќе биде поинаку, ќе знае што е ден ноќ, ќе се прилагоди мешето итн. Вака ко бесконечност ми изгледа.
Можеш некако да ја намалиш температурата? Не ми се верува на 25 степени да не е сув воздухот. Ако не можеш да ја контролираш тогаш оставај прозор на кип од друга соба. Или почесто носи го надвор да дише свеж воздух макар и на тераса. Носето мораш да го чистиш, и кардиолог и пулмолог ми го кажаа истото. Мора носот да биде чист за дишењето да биде добро. И таа маст за гради доктор ти ја препорача? Внимавај со такви работи обично не се дозволени за бебиња или мачкај на облеката, не директно на кожа.
Скај, носето да се чисти само со спрејче или плус и со влечало за мрсули? Јас му прскам само аква марис. Како ти кажаа поточно?
Не можам автоматски е направено на подно греење сме. Овде е многу влажна климата затоа имам апаратче за сувост од 25 до 30 % дава, а нели над 60% не е добро. Постојано луфтирам ама сега и надвор е топло, ќе падне до 23 и за кратко пак е 25. Консултирав педијатар ми рече ништо освен чистење и инхалации со физиолошки, ама тука ептен чекаат крајно да е, превентивно не лекуваат. Во аптека ми одобрија да ја ставам маста и ги послушав. Душечето го кренавме. Излегуваме секој ден освен кога многу врне и има многу ветер. Друго стварно не знам што можам да направам. Цело време чувствувам вина дека негде грешам
Во право си сега баш проверив на нет. Значи да влажнам дома, одма ќе купам навлажнувач. Чудно ми е кога отварам прозор паѓа некогаш и до 10%. Еве ќе прикачам слика како покажува сега. Во упатството пишеше кога е над 60% ќе биде со натажена фаца затоа мислев тогаш ќе е сув
И јас имав голема мака. Консултант за доење ми рече вака: миење на брадавиците со вода и сода бикарбона, па мачкање со кокосово масло. Вака 2 недели. Маслото се брише/мие пред секој подој. Само ова ми помогна мене. А причината беше лош фат на града. Го коригиравме фатот и плус ова со мачкањево, еве трет месец цица ни ланолин ништо не мачкам.
Мајки, сега имам мисла една. Што ако тоа грчкање има врска со рефлукс? Како да познаам симптоми? Сакам да го носам на контрола, прават ехо во Плодност? Што знам, сега црвот ми влезе. На една другарка, синот исто така грчел, како да се задавувал, како некои гримаси правел на горчливо, а не повраќал. Што знам сега се загрижив ептен. Какви други симптоми има рефлуксот?
Кардиологот ми рече доволно е да прскам ама тогаш беше баш новороденче, пулмологот ми рече по потреба да влечам. Моето има и стрептокока, навечер и сабајле не може да дише ако не извлечам се. Не го оставам така, не може ни млекото да го испие, ни да заспие. @Anturium Сув е, јас знам 40-60 да е, во тие граници. Уште навлажнувач да пробаш. Колку е повисока вредноста, толку е повлажен воздухот.
Време треба да помине мене со првото многу ме болеа значи таква болка што многу пати сакав да се откажам само што бебе не прифати ни шише ни ад и рагади ми имаше направено ужас беше 50 дена се измачив, а сега со второто почнав уште во бременоста да мачкам ланолин на медела и сега исто ме болеше но само пократко некаде после 20 дена немав болка, миј ги после секој подој мачкај ланолин и гледај бебе убаво да ја фаќа градата значи и ареолата да ја лапне со лесно само мисли дека ќе помине и после ќе уживате
Izvinete sto ke vi uletam, ama i moevo e 5 nedeli denes i e so zatnato nose. Vlecam sekoj den, nekogas i 2-3pati (po potreba) i Najcesto se samo beli mrsulcinja (po edno vo sekoja nozdra) ednas samo izvadov proziren lepliv sekret i yoa nasabajle e najgolem problem. Prskam akva maris ama kratko i se otpusta i pak se zatnuva. Ne e na sekoe zatnat, ja slusam si dise normalno i naednas se koci se zatnuva.
Не влечи ако е затнато, во тој случај најдобро со матичниот да се консултираш, јас би инхалирала. Најдобро е прво да прснеш, да почекаш да се навлажни секретот и да се одлепи за да можеш да го извлечеш. А влечење на затнато носе можеш да ја повредиш. Пробај со Синомарин или едно скоро го земав од Зегин многу е добро, многу убаво распрскува. Спојлер
Мајки, некогаш им се подвраќа млекце нагоре па да се заикаат вашите? Имате забележано ? И како фаце да се загрцнува, малку скиселува? Ај споделете искуства.