Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @espana

Комплетно се соглсувам.

Патем, да прашам... 150 грама за 3 дена?? Тоа е повеќе од одлично!
    Ако даваш само 30 мл ад, мислам дека можеш да го тргнеш! Јас така би постапила!

На joy1 и zuto им се допаѓа ова.
  2. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Ти благодаарм за убавото
    објаснување,штом се битни и
    компресиите,ќе ја ставам на града
    постојано...и јас сум забележала дека добро ми влијае топла вода..инаку каката е златно жолта...а во врска со грчеви и напнувања откако почнав да и додавам адаптирано млеко почна да ги има.....еве цела ноќ ја ставам да цица ама се некако ја осеќам како гладна, не ми спие мирно..

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Да,да, за три дена 150 грама, во тие три дена и дадов двапати 30мл.и една вечер еднаш 60мл....јас мн.сакам да го немам како опција адаптираното ,ама се плашам да не ми е гладна

4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.589
    Допаѓања:
    76.824
    Dali posle cicanje si zaspiva? Taka kje kazlucis deka si se nacicala i ubavo i e, a za nemirno spienje eve moevo bebe kje se iznacica jas imam ton mleko i zaspiva i kje go stavam vo krevetce i spie si mrda si se nervira nesto, no ne place... Jas mislam ili grcevi se ili sum si go naviknala do mene i me bara.. zatoa sto samo sto kje go zemam se smiruva :)

На galapce и espana им се допаѓа ова.
  5. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    А како , во која положба ги држите за да подздригнат по јадење?

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.932
    Допаѓања:
    326.939
    Јас мојата исправено,со главчето легната преку рамо кај мене.

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Jas probuvam na nekolku nacini koi mibgi kazaa, ama retko podzdrignuva...dali nepravilno ja drzam ili kratko vreme ,ima nekoja greska kaj mene, a pedijatarot veli deka nemora da podzdrigne...

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.932
    Допаѓања:
    326.939
    Др.Јулија исто ја имам читано..велеше ждригнувањето не е непоходно.Така да не се мн потресувај.Држи ја ти по јадење исправено ,ако успее ок,ако не никому ништо :)

На heppymom, espana и PUPICA им се допаѓа ова.
  9. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    @espana i da ne zdrigne,ako vednas po cicanjeto ja stavas da legne,legni ja na strana,potprena so nesto...

10. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608

Мила, ако сакаш да си на ексклузивно доење ќе мораш храбро да пробаш! Башка сега ти е монентот! Одлично напреднала. Просечен напредок е 20-30 гр на ден! Значи и да напреднала пола од тоа што напреднала е одлично!! Затоа викам, сега ти е време храбро да тргнеш шишиња и ад!

Во однос на ждригање, порано ја ставав преку рамо или на нога и ја тапкав, а после тоа научив дека одма после цицање, само да ја исправам и да ја држам така со грб према мене, и со рацете околу стомачето ја гушкам и блаааго притискам, и на поместување си ждрига. Исто после цицање ја ставам на мене на стомаче легната, да си ја држи главата, и всушност доаѓа лице в лице дека се гледаме, и тогаш ждрига.

А навечер бидејќи заспива со доење, а јас легната ја дојам, само ја ставам во креветче или целата настрана, или со главата настрана.

Едит: не секогаш бебињата плачат затоа што се гладни (во однос на постот на Мариз). Мноогу ви се мали бебушите за да имате некој ред. Кога ќе се навратам, заспивањето со цицање легнати, и препознавањето на беба моја што сака почнав да ги практикувам после месец, кога малце од малце се охрабрив за повеќето работи, и да признаам откако се изначитав во соба за доење!!

Ќе пишете за две-три недели тука, и ќе бидете нови луѓе! Верувајте. :)

Последна измена: 27 април 2015
    На espana, pilenka, galapce и 2 други им се допаѓа ова.
  11. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Мојот педијатар ми имаше кажано дека мешањето на мајчино и ад млеко кај бебињата ствара поголеми потешкотии и повеќе грчеви. Ако бебето си напредува убаво и кака жолто, поубаво е да се тргне ад млекото, барем до кај 4-5 месеци. Еве моево сега има 3 ипол месеци, досега освен неколку лажички превриена водичка со малку ким нема др. ништо пробано, но гледам веќе почнува како да не му стига. Цица на 2ипол-3 саати, ама многу полакомо од претходно и кога ќе почне да му тече помалку почнува да се нервира. Ќе почекаме ако биде се во ред до контролата на 4 месеци, па ќе видиме што ќе каже матичниот. Ако треба и почесто ќе го ставам на цицање.

Инаку, јас барав искуства минатата недела од некоја мајка чие дете имало денови кога многу поспано и пасивно. Моево беше така некои си 4 дена и сега е супер. Дури и поголем лошотилок од претходно :D Џабе секиранции, сега не можам глава да кренам:angel:

12. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Супер ви се советите, јас мн.сакам само да ја дојам, знам дека е време сега да инсистирам за доење само, да ја ставам почесто на града, ама кога ја ставам често, немам млеко, некогаш имам, некогаш не тече ништо кога ќе стиснам...што тогаш да правам, да ја оставам да плаче, осеќам дека е гладна... :( цивка, вознемирена е, не спие мирно ...

13. BellaS

BellaS Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    931
    Мајкички сакам да ве прашам, од колку месеци се воведува кисело млеко козјо и кравјо (во кашички па и само млеко) исто и пресно козјо и кравјо кога се воведува?

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.932
    Допаѓања:
    326.939
    Кисело кравјо од 7 месеци.
    Кравјо за пиење после годината.За козјо незнам.

На BellaS му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.589
    Допаѓања:
    76.824
    Majki bebusov moj posle cicanje koga kje place ako mu stavam lazlivka si ja cica i miren si sedi, a sverkva mi mi vika ne bilo ubavo da go ucime so cucla lazlivka... Sto vikate vie? Dobro e ili ne e dobro cucla lazlivka?

16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.589
    Допаѓања:
    76.824
    Espana 150g za tri dena e povekje od odlicno, denes nas ne merea minatiot vtornik bevme 4450, deneska 4640g i rekoa deka super si napreduval... :)

На espana и danichap им се допаѓа ова.
  17. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Leleleleleleee, sekoj den so nekoja maka. Vcera beba moja place cel den i malku spie pa zosto taka. Denes gledam kaka zlatno zolto ama nekako tecno ko da e i e uspana cel den. Se budi za cicanje i pak si spie. Vikam za stolicava sto e tecna da ne sme ja nastinale nesto. I za doenjevo beba cica na okolu 3 saati po 15 minuti i toa samo na edna grada, a sledniot podoj na druga? vo red li e taka da cica??? I nekoj so iskustvo za stolicava??????

18. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    @mariz, и јас и давам цуцла лажливка, така е мирничка, не често,кога плаче, штом заспие сама ја фрла... патромажната што ми беше во посета рече дека е во ред да се дава цуцла.

На heppymom и mariz им се допаѓа ова.
  19. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    jas koristev cucla lazlivka uste od prv den sto se vka i mi bese mn od pomos,taka da jas bi rekla deka nema nisto loso

На heppymom и espana им се допаѓа ова.
  20. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    И моево бебе е баш променливо,ама
    мало е ,уште се навикнуваме :) еден
    ден мирно,па плаче и така...во врска со
    спиењето преку ден си спие поголем
    период од денот, а навечер се на се
    вкупно еден час,има грчеви и ја
    будат,кенка...a за доење еве денес имaмдоста мно гу млеко, си тече само и гледам на саат цица по малку,значи се заситува брзо немора мн.да влече ;)

На menelele му/ѝ се допаѓа ова.