Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.982
    Допаѓања:
    13.053
    Мајка сите сме од различни градови, различна висина, различно време од денот шетаме, така си проценила и готово. Само внимавај на прегревање, ти пишувам зашто ми се случило и ќе го памтам до крајот на животот тоа плачење. Новороденче да плаче неутешно, да плачеш со него зашто не знаеш што му е, а само требало да го соблечам. Во мај е роден поголемиот, па малку е проблем за во лето ама и ваква зима не е за потценување.

На Romantic, Rtulka, Tiny Love и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.446
    Допаѓања:
    32.379
    Повели, што те интересира? :)

3. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    404
    Допаѓања:
    278
    Кога се појави? Со што го третиравте? Дали се пропири брзо? За колку време се повлече? Ние имаме мала точка ама до окцето е. Во систина др. Алулоска ни кажа капки тимолол да ставаме, ама постоело и маст само што демек мрсно па да не биде тоа, и сируп којшто го давале ако почне да се шири и од него скроз одма се повлекувало. Па јас искрено сакам одма да реагирам бидејќи е до окце не сакам да се прошири и нарасне страв ми е

4. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.424
    Допаѓања:
    8.592
    Ако не ти е тешко ке сакаш да ставиш слика од синомаринот?

Моето е три месеци и овие денови не му ставам капа, многу е топло. Капа на ова сонце и време е премногу според мене.

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.446
    Допаѓања:
    32.379
    Се роди со 1 хемангиом и 2 накнадно и се појавија. Не се ширеа воопшто кај ќерка ми. Само некогаш набабруваа и беа помеки на допир.
    Третиравме со тимолол гел. Го нема во мкд, го зимавме од Бугарија и Грција. Е на ќерка ми не и се на толку деликатни места па искрено јас го баталив гелот. Неможам да ја седнам да ја измачкам, па газа да и ставам да не се излепи насекаде како шо правев кога беше бебе, по препорака од педијатар. На ноџињата и се, како што расте и ѝ се шири кожата, ги снемува. Ќерка ми е сега скоро 15 месеци, едниот што и беше како големина на зрно ориз и го снема. Другите 2 и се доста поголеми ама драстично избледени и на допир измазнети со кожата.
    За сируп не сум слушнала.

Последна измена: 23 февруари 2023
    На Shekjerna му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    404
    Допаѓања:
    278
    Фала многу. Значи гелот помага?

7. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    946
    Допаѓања:
    910
    Eve gi. Monodozi se od 5ml. Mozes duri i na parce da gi kupis kolku sakas. Vo eurofarm kupuvav, mi delea na parce, edno e okolu 30 den.

Прикачени фајлови:

На oblace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.424
    Допаѓања:
    8.592
    И по колку капнуваш во носе? Директно ставаш така?

9. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    946
    Допаѓања:
    910
    Po 1-2 kapki vo sekoja nozdra. Se otvora gorniot del na monodozata i direktno kapnuvam. Potoa so istiot goren del se zatvora, i cuvam vo frizider. Ja upoteebuvam po potteba nekolku pati vo 24h. Koga imase mrsolcinja ostavav 1-2 min da gi rastopi raatvorov i vlecev so aspirarorce po iskoristeni 2 monodozi, noseto e supeer.dete raat i cica i pie od sise i naspano mi e

На Rtulka и oblace1 им се допаѓа ова.
  10. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.424
    Допаѓања:
    8.592
    Баш ке пробам. Бидејки рат веке немаме од носето, закукано и полно со секрет е веќе месец дена.
    Му ставам изомарин, влечам со аспиратот, ама џабе, не помага ништо. Баш ке пробам со синомарин.

На Nela_21 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.446
    Допаѓања:
    32.379
    Гелот помагаше ама мислам дека повеќе сами од себе се исчистија. Пола година не можам да ја седнам да ја намачкам а они избледуваат постепено

12. Angi266

Angi266 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2022
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    330
    На комбинирана исхрана сме, бебе кака редовно ама со потешкотии мн напнува додека се искака
    Да не постои нешто да им давате за полесно какање?

На gothchick му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Јас го користев физиолошкиот на Бекутан во спреј. Ептен лесно беше дека спрејче, прскаш, а тоа убаво навлегува во носето, па влечеш.

14. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.098
    Допаѓања:
    1.560
    Мајќи помош тие што ка користите хипп ар формулата од каде ја набавивте последните 2 3 дена ја нема никаде а јас сум при крај и недакам пак да му ја менам ако имате некој број од аптека да ми кажете да се ја ван да прашам дали ја имаат уште, јас сум од кочани но не ми е битно од кој град ке е битно да ја најдам

15. Romantic

Romantic Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    215
    И ние сличен проблем.
    Откако почна со формула и се смени боја на столица и конзистентноста исто, погуста е, и имаше периоди кога какаше преку два дена.
    Јас и го масирам стомачето со масло Бекутан и кревам ноџиња кон стомаче. Два пати се послуживме и со сапунче во газе за да се искака, ама не се препорачува често.
    Педијатар ми рече да појачам јас со течности, сливи, смокви во компот.
    Мислам дека треба време да се навикнат на формулата и ќе се регулира со тек на време.

На Angi266 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.029
    Допаѓања:
    110.699
    Еспумисан се даваат 25 капки. Е сеа мене ми кажаа после секој подој, оброк, ама јас не давав така, 3 шати на ден само и после 1ипол шишенце веќе ни поминаа и сега нема грчеви. Иначе ни почнаа на 5тиот ден и траеа до месеципол.

На Lavica2602 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.098
    Допаѓања:
    1.560
    Какањето преку два дена не е никаков проблем ако стомачето му е меко нема потреба да употребувате ништо посебно не сапунче моето 5 дена не беше искакно кога бевме на комбинирана исхрана и 5 ден ди се искака нај нормлано, кига почна само ад почна секој ден и тоа по 5 пати 6 сега пак намали со какањето но ништо не му ставам

На Romantic му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    946
    Допаѓања:
    910
    Majka, stom ne se kaka, mozes da probas so bekutan kapki za grcevi, sodrzat simetikon i maslo, i pomagaat pri kakanje. Nema potreba da stavas sapunce vo gaze...
    Kaj moevo se pogodi kombinacija na biogaja so bekutan kapki

На Romantic му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Tasija92

Tasija92 Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2022
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    32
    Јас со тие исто и правам инхалација наместо со обичен физолошки и одма и се развлажнат и со аспираторот одма излегуваат

20. Tasija92

Tasija92 Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2022
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    32
    Ппчнавме со пробување на вкусови 4+ сме. Еве втор ден сме со јаболко ама бебе не сака да отвори уста кога ја види лажиичката и со рачињата ја бутка не сака едвај успева да и ставам во уста 3-4 лажички не го исплука тоа го изеде онака убаво.
    Прашањето ми е да не и е рано или... Ке се навикне