Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.211
    Допаѓања:
    5.769
    Не е спремно. Не ставај со сила јадење.
    Направи пауза некој ден и пак пробај. Или дади и ја лажичката или омилената глодалка да ја брцне во кашата и стави во уста.

На Skyler и velesanka им се допаѓа ова.
  2. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Јас користам аптамил прематур немаше во еуро фарм жената ми направи нарачка од магацин, прашај така дали може во поголемиве аптеки да ти проверат во систем. Незнам која ја користиш еве на онлин страната на зегин, дека не вршат достава по градови може они да достават во аптека во твојот град

Прикачени фајлови:

На Bebce ❤️❤️❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.160
    Допаѓања:
    6.830
    Не ја форсирај. Пробувај секој ден кога сака давај колку сака, кога нејќе остави. И моето првиот ден отвараше убаво уста, ама вториот не сакаше. Вториот ден дадов една лажичка и пробував нејкеше, го оставив. Сега некогаш сака некогаш не. Кога сака давам колку сака, кога не оставам за утредента. Пример денес изеде пола банана, а вчера едвај две лажички банана. Не е до вкусот дека не го сака, туку чудно и е не знаат што да прават, мали се

4. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    866
    Допаѓања:
    2.751
    Симптоми од 5 скок кои се :D

5. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.648
    Допаѓања:
    2.476
    Рано е, јас прво пробав на 4+++ не сакаше, плачеше. Направив пауза до 5++ и супер прифати. Мојот се плашеше од лажичката. Во паузата, му давав празна лажичка да си игра, да ја става во уста.

На ladystardust и Tiny Love им се допаѓа ова.
  6. Estella

Estella Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2021
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    536
    Многу е рано. Не ја знам причината за вака рано ама почексјте барем 5 и пол месеци да е. Голема разлика прави месец дена.

7. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    Колку мл ад им давате на 4 месечни бебиња?

8. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Ме интересира колку пати неделно уклучувате машина/сушара за бебе? Кај нас тоа постојано вртење ептен се познава на сметките за струја последните пет месеци како сме со бебе, а гледам да не е повеќе од 2 машини неделно само за бебе, некоја недела максимум 3. Има доста облеки за менување, ама пак испаѓа доста перење.

9. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Цели 2 недели се адаптираше на храна. Кај мене отвараше уста ама се давеше. Сега си јаде убаво.

10. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Ако го преживеа 4ти, 5ти скок е гола вода. Само што преку ден ич не спие, а сака во раце и испопаѓавме. Нов 'рбет да ми пресадат.
    Башка станува почовечуљ. Се смешка, си игра. Она претходно тиква зелена, ем плаче, вришти, ем ништо не го занима. Не дека и сега е нешто големо, ама барем не ти иде да го оставиш пред нечии порти со писменце и привезок со име и да бегаш додека снага те држи.

На Anturium, Blue moon, perlaa1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Ако е со шпикозни не ако е со пижамки без стапалца да и во вреќичка а
    Јас не би ти советувала гел во близина на окото ама ти си знаеш, штом ти викаат дека има сируп кој е ефикасен тој земи го и реши го проблемот. Јас така би постапила :):hug:

На velesanka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.739
    Допаѓања:
    6.709
    Од кога почна да јаде повеќе се флека и перам, минимум 3 машини неделно ама не се скроз полни, ги сортирам светло темно и бело

На ladystardust му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Jas prvpat dadov vcera ili zavcera iskreno, kako so pisav 10 kapki vo mlekceto i sega navecer si davam caj od kim nekolku lazicki. Nie utre ke pravime molitva 40 dena i dosega samo d3+omega i diastop sum dala. Bev protiv i Espumisan, se plasev da ne i napravat zapek i so strav dadov 10 kapki, ama se rasplaka nekolku pati bez prestan a generalno mi e mirno bebe i ne place osven za jadenje i toa e retko, samo slapa so usteto koga e gladna.
    Mnogu mi e milo sto izlegov denovive, mislam deka noseto i se smiri, sega dva pati denot prskam akva maris, se nadevam ke i pomine skros. Tuku znae da se nakasla suvo, da ne ispadne sme go sredile noseto a se raskaslavme od setanjevo..

14. Romantic

Romantic Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    215
    И давам Еспумисан, тоа исто е симетикон. Фала за советот, да го дотрошиме моменталниот пробиотик и ќе купам БиоГаиа.

15. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.874
    Допаѓања:
    7.344
    Јас давам 170мл
    5 или 6 пати зависи како ќе пие

На Doktor F му/ѝ се допаѓа ова.
  16. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.424
    Допаѓања:
    8.592
    На бебе од 3 месеци како симнувате температура освен со чепчиња?

17. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.622
    Спиење крш посебно вечерното спиење, само у мене набутана за заспивање и плачки да а земам, цикање на цел глас( не плачење), и поголемо внимание бара.

На Rtulka, Coco31 и perlaa1 им се допаѓа ова.
  18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.634
    Допаѓања:
    7.545
    Со бебе од месец дена отприлика еднаш на 5-6 дена и тоа ставам и ќебенца и се да се дополни. Имаме многу алишта. Е сега бидејќи се грееме на струја сметката и онака е висока, а сушара немам и не користиме.

Сите ни кажуваат од 4-6 месеци траат грчеви. Вака надеж ми дава кога ќе прочитам дека може и помалку.

Друг муабет од баби ( во комшилук) кога и да го шетам бебево и тоа се расплаче прв муабет -" Штом јас овие 6 недели немам болки во стомак ќе има бебето". Е сега какви болки се очекува да имам тоа не знам. Не е проблем мене да ме боли, само бебе да не се мачи ама не оди тоа така изгледа.

19. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.648
    Допаѓања:
    2.476
    Колкаво е бебето? Можеш да пробаш чај на бекутан за полесно какање, кај нас помогна.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Да се пожалам, па може некој ќе даде брилијантна идеја како да се справам со едново бебе. Значи не знам што и е што воопшто не сака да спие во креветче во детска, цела ноќ вриштење ако не е кај мене или татко и на гради. Три недели се, едново кај стави го спие, плаче само ако е мокар, за да му сменам пелена (иако му менувам на 3 саати, ама педантерија е), кога е гладен или не може да ждригне. Другово плаче цело време, умревме од неспиење со неа. Пробав се, и со брат и заедно, и во посебни креветчиња, и во гнездо во креветче, секакви рутини, она ништо не прифаќа. Хоророт почнува од 9 навечер до 6 сабајле. Даваме капки за грчеви, пробав со термофорче, масажи, вежби, ништо, само се повеќе и повеќе плаче. Очигледно не е нешто лошо што правиме, затоа што другово бебе си е ставено во ред како по книга. Плус и јас плачам константно што машково ми е запоставено, а неа морам в раце, затоа што инаку комшииве ќе не пријават, којзнае што си мислат дека и правиме за така да вришти. Некоја утеха до кога трае ова или идеја што може да и е? Докторката вика оставајте ја да плаче со лажливка, ама срце не ми дава тоа да го направам,а кај и да е ќе паднам од неспиење и умор.