Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Angi266

Angi266 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2022
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    330
    И што да земам осеќам ко настинка да ќе ме фаќа..

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.067
    Допаѓања:
    110.853
    Од шетање ако се настанува ние досега на детска ќе бевме. Шетаме од 10 дена, само кога дува и врне не шетаме, секој ден по 2 до 3 саати сме надвор минимум. Денес еве втор пат веќе шета.
    Пробај да ја успиеш во раце да се зацврсти убаво завиткана со ќебенце и да ја оставиш на креветче ама на страна, не на грб. Постои еден вид анксиозност кај бебињата која манифестира со овие маки на спиење, се плашат од нивната реакција, мрдање, рефлексите моро, им треба нешто да ги притисне што се вика. За тоа постојат и специјални ќебиња полнети со едни силиконски топчиња кои прават еден вид масажа ама тоа кај нас нема, па јас менувам со туткање со ќебе и ставање врз него термофорче со семки од цреши, такво ми е купено уште од внука ми, старо е, ама спиење строго на страна, на грб се штреца за 5мин. Ама обавезно да е повиенко лесно, не скроз. Исто мака имав и јас, пишував овде, се штрецаше многу и во комуникација со дефектолог читав и ги добив овие информации. Повиј ја, заспиј ја и остави ја на страна, кратко држи ја раката врз неа ако немаш што да ставиш и после мирно ќе спие. Еве 1 недела вака сме, иначе само врз мене спиеше.
    Ние имаме ред на ноќното спиење, за 4 дена право 2м, во 9 бањање во потопла када, цице, затемнување, бели звуци и заспива најкасно до 10. Дење наутро не го форсирам да спие, колку сака толку, на пладне откако ќе се вратиме од шетање ако не спиел на шетање обавезно го легнувам во темно, тивко и со звуците.
    Само парацетамол и бруфен, друго ништо. И течности. Пројдов јас алергиски рипит, сега шлајмови вадам тон.

На Tess36, Lavica2602, Rtulka и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Ivanaahhh

Ivanaahhh Активен член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    106
    Моето дете исто од трети месец почна да барат за да седнит го седнував појке пати во денот по 1 минута само.
    Исто и ја после бременост ослабев не напрајв никакво испитување после неколку месеци пак се вратив на килажата што ја имав пред бременост.

На Rtulka и Misskirova им се допаѓа ова.
  4. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    За колку дена кај вас се исчисти засирената крвца од папочето?
    Кај нас втор ден уште стои, ставам алкохол и банеоцин, ми е страв појако да тријам.

5. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Мајки вие што доите, дали давате вода?
    Јас до сега немам дадено, утре три недели полни правиме.

6. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    2.752
    Прв пат вода проба кога воведов вкусови. На 5 месеци.

На ladystardust, Lina-Detelina и Tiny Love им се допаѓа ова.
  7. Estella

Estella Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2021
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    536
    Немс потребс вода дур не почнете со цврста храна.

На oblace1, Lina-Detelina и Tiny Love им се допаѓа ова.
  8. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    641
    Ајде и овде да прашам, поактивна е темата. Има некој искуство со марамите на оxymammy? Или пак искуство со некои други да споделите од кои сте задоволни.

9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.652
    Допаѓања:
    7.569
    На болница со газичка баш јако и го триеја со алкохол. За дома ми беше страв. Инаку само со банеоцин стоеше 5-6 дена, кога почнавме алкохол плус банеоцин за 3-4 дена падна и тоа не ставав често, на секое менување памперс туку два пати во ден некаде.

Не е со доење бебе, со адаптирано е, вода немам дадено. Единствено Бекутан чај на 3 пати по 20тина мл. Првиот пат кога имаше проблем со столица, после со грчеви. Во деновите кога нема поголеми маки, не давам ништо освен млекото.

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    Јас не давам, сега за недела дена ке прави 5 месеци.
    Млекото е доволно и нема потреба од вода, сепак одлуката е твоја.

На oblace1 и Lina-Detelina им се допаѓа ова.
  11. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    Парацетамол, бруфен, чаеви, лимон, мед, ѓумбир…
    Чај со прегорен шеќер и на крај додавам лажица путер.
    И јас заглавив со 39 температура и црвено жар грло.
    Земај додека е време.

На Angi266 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.918
    Јас се извинувам што се мешам ама денес гледав Фактор здравје каде гостуваше доцентка од педијатрија и зборуваше за грчевите, дека нема шанса да станува збор за грчеви кај новороденче пред 2 недели и ако постои таква слична состојба треба да се обратат кај нив за совет доколку не може кај матичниот за утврдување на причината за плачот.

На Tess36 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.918
    БСЖ што се боцка во болница на таа мислиш а дури сега на 4++ гној и црвенило? Ако е така не би требало да е толку касно реакција.

14. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    A noke kako mu e redot so spienje? Nie sme 6 nedeli i nemozam red da i napravam. Davam mleko na 3,3ipol casa ama obavezno ednas se budi i ne spie po eden cas. Za toj cas ke go ispie mlekoto polovina, a polovinata so placki ponekogas skoro sat ja dolzi.

15. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.652
    Допаѓања:
    7.569
    И ние сеуште немаме некој ред. Давав јадење на 2,5-3 часа. Некогаш дење/ноќе веднаш заспива. Некогаш си е разбудена по 2-3 часа, некогаш само пола час итн. Од пред некој ден со зголемена исхрана почнавме на 3,5-4 часа и веќе спие повеќе часови без прекин. Сепак нели има и моменти после преспивање кога е разбудена ама се надевам за брзо ќе фатиме некој ред. Имам опција за хонорарна работа со договор на дело додека сум на породилно, ама зависи од бебе дали ќе ја прифатам и ќе успеам да работам.

На Lavica2602 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.067
    Допаѓања:
    110.853
    Нема ред како ред, брат му имаше од старт, ова нема. Станува кога во 8, кога во 7, кога затерува и до 9. Некогаш цица на 2ч, некогаш на 1ч, некогаш како сега моментално бара на 30мин. Најчесто после заспивање во 9, најкасно 10 спие до 2-3 а некогаш и до 4ч, зависи кога заспал и дали исцицал 2 гради или само 1, дали го мачи меше и слично, после ова прво станување станува во 6 или 7 и презаспива до кај 8 или 9, се зависи дали е мочкан многу па да треба да го преслечам или не, ако сум го преслекла ноќе еднаш. До кај 10, 11 секое цицнување ни е одма заспивање и спие кратко. Не е ич утрински тип, до кај 1-2 сме дома и после искачање и до 4 сме надвор, одиме во комшии во двор пиеме кафе, по обврски низ населба, се си завршувам со него, од банки до аптеки до доктори до пазарење, имам начин да наместам на количката корпа и тераме се заедно, ја товариме количката како магаре. Во 3ипол го зимаме бато и доаѓаме дома ама полека, некаде ќе се сретнеме со некој, ќе застанеме на муабет, баш не брзаме. Е ова го преспива комплет цело шетање, многу ретко да стане за цице па да мора некаде да цицаме. Се враќаме дома и одма цица, и најчесто спие до кај 7, со станување за цицање или кратки будни интервали. Будни интервали има од кај 11 до 1 и од 7 до 9, другото му е спиење комплет. Најстрашно е ако му се спие а не заспие, е тогаш е хорор, љут, нервозен... не сме секој ден ко под саат, со брат му бевме под саат се пошто он пиеше мајчино од шише и оброците беа тие секој ден и се беше под саат, 9-12-15-18-21, се му се движеше во овие интервали. Денес излезе 2 пати, рано сабајле уште во 10 излеговме и уште еднаш на пладне, и денес е супер весел цел ден.
    Провери си дали смееш и со договор на дело зошто можеш да го изгубиш породилното, идеата на породилно не е да зимаш од државата породилно и плус да работиш. Информирај се убаво.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.652
    Допаѓања:
    7.569
    @AngelOfArh , благодарам. Секако ќе се консултирам со правник. Барем планирав да се консултирам пред се. Прво мора ред да фатиме со бебе, па за се останато понатаму.

Туку ме интересира дали имате посебна гардероба за бебе за спиење, посебна за преку ден? Сеуште не сме почнале ние со посебна гардероба. После капење кое е секој ден ставаме чисти алишта. Ако се извалка со храна или пропушти памперсот што е ептен ретко сега повторно чисти алишта. Инаку не сме почнале пижами или нешто слично.

И друго дали само бебешките алишта ги перите со посебен детергент бебешки или се по дома комплетно?

Пред некој ден другарка ми спомна дека од како е родено нејзиното дете таа се пери со ист бебешки прашок, вклучувајќи и се по дома и алиштата кои таа и сопругот ги носат за да не доаѓа бебето во контакт со различни детергенти кога ќе го кренат во раце на пример. Досега не ми текнало мене на такво нешто ама и кај моево бебе не се појавил некаков проблем.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.067
    Допаѓања:
    110.853
    Спиеме во шпихозни, тенки памучни и најчесто светли, така да за искачање знам да го подоблечам зошто сеуште не е за тенко, или пак да не му облакам скафандер му облакам подебели шпихозни и горе дукс подебел и во ќебе, или пак ако е поладничко знам и да му ги оставам шпихозните со скафандерот, со тоа што нашиот скафандер не е полнет дебел туку како шпихозни дебели со внатре ко бушавко такво ко ќебенце.

На Lavica2602, Miss_S и Rtulka им се допаѓа ова.
  19. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.918
    Јас перам се со бебешки прашок, Бекутан течен без омекнувач мила:)

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Tasija92

Tasija92 Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2022
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    32
    Да на таа