Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.918
    Спиеме во шпикозни или пантолончиња со стапалца и боди на долги ракави а за шетање најчесто е во трененрчиња или комплетче со јакна и патичиња и памучна капа како денес а кога е многу ладно како што е облечен било да се шпикозни или тренерчиња само го ставам во скафандер со зимско капче.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.918
    Закаснета вакцинална реакција е мила не се секирај, и мене ме интересираше па најдов:)

Прикачени фајлови:

На Lavica2602 и Tasija92 им се допаѓа ова.
  3. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.652
    Допаѓања:
    7.569
    @AngelOfArh , @Rtulka , не мислев за шетање само туку и за дома.

На пример, навечер капење, па облекување шпихозни/пижами или било што за спиење, па наутро нова гардероба за преку ден низ дома.

Или обратно наутро капење, алишта за преку ден, небитно дома, надвор. Навечер други за спиење.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.067
    Допаѓања:
    110.853
    Имам 2 прашања :!:

1. Кога пројдовте од 2ка на 3ка пелени? Ова за разлика од бато моча поише, знае да напуни пелена за 2 саата фул а и навечер знае да препуни па и да пропушти. Има 4ипол кила. Јас набавив и 3че за секој случај.

и

2. Дали и вашите деца се соблакаат ако се во пантолончиња со стапалца или без, редовно во врекичка гол го наоѓам надоле со стуткани пантолончиња. А во шпихозни толку мрза што знае нозете лева во десна и обратно да ги пикне и од тоа уствари се буди и се нервира. Знае и да ги раскопча шпихозните за нозете боси да му се надвор. Сеа ми е јасно што беа тоа ударите во последните недели :wasntme:

Ако не искачаме, не ги мочнал или повратил алиштата, не ги менувам, чисти се, зошто? Секако после бањање облакам чисти. Јас бањам пред спиење навечер.

5. Tasija92

Tasija92 Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2022
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    32
    И Др. рече нормално е ништо страшно ама не знам ме јадеше црвот

6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.652
    Допаѓања:
    7.569

Ние тек сега преминуваме од 1 на 2. Мало бебе прематурно, 5+ недели поминавме со 1. Реално може уште некој ден да помини со 1ца ама не ми се купува цел пакет затоа што ќе останат. За пропуштање имавме мака на почеток бидејќи и 1ците беа широки. Е сега женско е, па можеби има разлика.

За другото прашање исто на почетокот додека сите алишта и беа големи. Често ги наоѓав пантолоните слечени во спиење. Ама пак и не е некое бебе да прета премногу.

7. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.079
    Мојов околу 5-5.5 кг е мислам а уште е со 2. Памперс користам и апсолутно никогаш нема пропуштено. Вечерната пелена ја ставам околу 20-21 и тера до 6-7наутро, кога ќе се разбуди. Преку ден на 3-4 часа, зависно кога ќе пие.
    Имам пробано и бејбилов, тие со помал крој како да беа и побрзо се полнеа. Доколку користам од нив мислам дека тројка ќе требаше веќе.
    Јас на вакви преминав поради претањето
    29D01D01-B023-46AA-913E-59DC449D5E02.jpeg

На DoubleK, Lavica2602, Rtulka и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.986
    Допаѓања:
    13.065
    Нема потреба, првото млеко што искача од градата (foremilk) е скоро вода што ја задоволува жедта, па после доаѓа hindmilk помрсното кое задоволува глад, затоа нема никаква потреба од вода до пробување вкусови.

@AngelOfArh Кога стигнува килажа од долната граница на пелените, менувам. Пример, има 8,5кг, а четворката памперс е 9-14 и преминав на 4ка, тројката беше кнап веќе.

На Rtulka, Lina-Detelina и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.067
    Допаѓања:
    110.853
    И мојот беше ситен ама сега е поголем и пак се откупува. Сеа па и сила има.
    Машала каков е меден :inlove: Ние сме на бејбилав, да, помали се. Баци обравчиња :inlove:
    Епа таман да потрошам залихите и ќе ги отворам 3ката.

На Rtulka и Skyler им се допаѓа ова.
  10. GIGI69

GIGI69 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2021
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    414
    Добредојдовме во 4 ти скок.. мајки како да ја натерам да цица, одбива периодот од 6-12 навечер маки.. ајде со приспивна песна одвајј.. само раце пика во уста, цуцлето плаче ли плаче..

11. Jana7

Jana7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    177
    Во затемнета просторија со white noise да пробаш, ама додека е поспано најдобро. Јас после дремка додека не е расонета само успевав да ја дојам преку ден. При крај на 4ти сме веќе станува полесно малку, за утеха :)

12. Tasija92

Tasija92 Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2022
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    32
    Исти бевме попладне цицање многу ретко а гладно плаче ли плаче во тие денови давав ад и пиеше грев ми беше да седе гладно. Немаше шанси кога се налуте да ја ставам да цица нее хорор... Ама помина и сеа сме ок си цицаме :)

На Bebce ❤️❤️❤️, Rtulka и GIGI69 им се допаѓа ова.
  13. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Сакам да земам шише од dr browns, само не знам дали широко или тесно грло? Ми треба за дохрана, значи од цице на шише. Сменив Авент, мам и нук од сите ми голта многу воздух, убаво е наместена и фаќа, не дека не прифаќа, па сакав и овие да ги пробам како најпознати антиколик

14. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.153
    Допаѓања:
    70.122
    Screenshot_20230226_021057_Facebook.jpg

На Rtulka и gothchick им се допаѓа ова.
  15. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Јас го пресоблекува во различно за спиење, за преку ден друго с ако доаѓа некој од бабите, дедовците друга комбинација. Причината јас си ја замислувам зошто имаме многу алишта па да не останат необлечени, а не како потреба

На Rtulka и Eli23 им се допаѓа ова.
  16. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.099
    Допаѓања:
    1.560
    Ние сме 6 ипол кг и уште сме со двојка не ни протопува памперс актив бејби користиме, а за спиење на почетокот кога му се фаќаа шпикозни така си спиеше не се откриваше од 2 месеци сега сме 3 ипол спие во пижами чорапчињата секогаш си ги соблекува ама ножињата му се топли а за покривање по цела ноќ сум дежурна нон стоп го покривам се се открива

17. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.099
    Допаѓања:
    1.560
    Незнам стварно како да ја натераш да цица моето се одби скрос и ние сме во 4 скок само плаче не сакаше да цица никако јас снемав млеко и сега е на ад,незнам дали јас не знаев како да постапам за да го натерам да цица ама како го приближував кон градата така вриштеше ми беше жал и одма му давав шише, биди упорна ке помине тај период ако сака барем малку да фати добро е ке си продолжи кај мене нејкеше никако

На Rtulka и GIGI69 им се допаѓа ова.
  18. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.648
    Допаѓања:
    2.476
    Посебно пуштм машина за бебе, посебно за нас и на различни програми.

19. Angi266

Angi266 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2022
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    330
    Чајче бекутан им давате редовно наутро и навечер или по потреба?

20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Не давав јас воопшто, нема потреба. Не и давам и сега на 6 месеци.