Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Skyler

Skyler Истакнат член

Нема да ги примаш, ќе си кажеш период на вируси е, ве молам ако сте болни не доаѓајте. Кога тие немаат култура и ти ќе немаш, за бебенце од 3 недели се работи.
    Кај нас големиот носи вируси од градинка и верувај многу е тешко да го гледаш болно толку малечко, да не зборам дека ситуацијата кај нив се комплицира многу брзо.

oblace1 likes this.
  2. Mamacita00

Mamacita00 Истакнат член

Влегуваме во 14та недела, а според табелата што ја имам тука некаде почнува 4ти скок :worried: спремајте ме што да очекувам :whew::whew::rofl: сега за сега, ова е прва вечер уште да не е заспана и абер да нема за спиење

3. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Како да знам дека бебето има скок во развој? Кога почнува првиот?

4. Mamacita00

Mamacita00 Истакнат член

Јас според оваа табела се водам

Attached Files:

Jasmin@ and Rtulka like this.
  5. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Не памтам, ама сосема нормално е. Повеќе од корист ми беше кога не се смируваше. Сега се ќе го интересира.

Mart3 likes this.
  6. perlaa1

perlaa1 Популарен член

5 скок бебиња на вечер како ви спијат?

7. Ив10

Ив10 Истакнат член

Мајки дали вашите бебиња се вртат од грб на стомак,ние сме 4+ ама малово абер нема за такво нешто, кога е на грб само напред се крева како да сака да стане..

8. Anturium

Anturium Популарен член

Од грб на стомак не и мислам рано е. На страна почнува да се врти и праве обиди за станување. 4++ е

Jasmin@ and Ив10 like this.
  9. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Јас да, така ми кажа педијатарот. Од два месеци почнавме. Рече да го отварам што повеќе, вика дури и да се распука кожичето и малце крв да пушти ништо не е страшно. Многу е поболно ако треба да му го отвараат после на лекар.
    После секое бањање пред да му ставам пелена полека го отварам, уште не е целосно отворено ама има напредок.

Last edited: Feb 27, 2023
  10. Ivanaahhh

Ivanaahhh Активен член

Ja не му го отворав,последниот преглед на систематски докторката му го отвори и ми рече неколку дена да му го чистам само целото било отворено

11. Romantic

Romantic Истакнат член

Симнав апликација the wonder weeks, нешто помалку од 6 долари, си внесуваш или дата на раѓање или дата на очекувано раѓање т.е. термин и тоа си калкулира кој скок кога отприлика почнува и завршува со предлози за игри за развој.

12. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Jas imam edna slika ama ne ja gledam mnogu eve sega sme go isterale pola 4 skok a jas ne sum zabelezala nekoja golema razlika osven sto pocna nokje da se budi za jadenje drugo nema bidejki prethodno si ja prespivase cela nokj od 22 casot do 6 sabajle sega mi se budi ednas, daka da ne znaci deka sekoe bebe ke ima promeni

13. najjacha

najjacha Истакнат член

Ги сменивме еспумисанот со sab simplex, еве веќе една недела давам и да бидам искрена не сум увидела некое подобрување. Еспумисан давав 5x25 капки дневно претходно, столиците си беа уредни. Сега, после давање на саб симплекс (на 8часа по 15 капки) столицата е зелена, од памет сум се извадила вчера кога видов, скрос зелена. Се консултирам со педијатарот ми рече дека е фаза на адаптирање на капките, и продолжив да ги давам. Дали на некој слично му реагирал бебето? Не сакам да ги прекинам нели поради тоа дека треба време да се ефикасни а стварно сакам да му помогнам на бебуш, жал ми е да го гледам како се мачи со грчевиве...

14. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Леле колку убоо!
    Како бе од 22 до 6 цц супербебе!
    Како помало, од месец дена каков ред имаше на спиење, ноќе ме интересира

15. ladystardust

ladystardust Популарен член

Бебе на возраст од еден месец (до отприлика три месеци) нема сѐ уште развиен циркаден ритам и не може да има ред на спиење. На таа возраст бебињата спијат тогаш кога им се спие, не можеш да им подметнеш некаков ред ниту пак да ги тренираш.
    Има бебиња што спијат подобро од помали, но има бебиња (особено доени) како моето што и на 5 месеци се будат неколки пати во ноќта.

Last edited: Feb 27, 2023
    Rtulka, Tiny Love and Ano like this.
  16. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Мојата од 2 месеци почна да спие по цела ноќ, неколку дена до сега само се има вртено во сонот за доење инаку и сега (6 месеци) поврзува по 10-11 часа. Ништо посебно не правев за да спие така, единствено што спие до мене може има некоја улога.

ohlala likes this.
  17. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Па незнам ни јас дури прашував дали да го будам за јадење бидејќи ми беше некако многу тоа спиење ама супер си напредува и не го будев сега последните неколку дена ми се буди по еднаш дали што му го сменив млекото во анти рефлуксно па помалку го држи ама и тоа се биди сабајлето 4 или 5 ама во 6 аларм како да има вклучено

elenaklasik likes this.
  18. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Не знам. Јас познавам случај каде што заради нередовно отварање завршија на хирургија да му го отвараат,па после додека да заздрави местото, бебенцето имаше болки при мокрење, па затоа преферирам да му го отворам јас.
    Премала количина е 15 капки на 8 часа. Во упатството пишува после секој подој, но за да не се претерува со хемија мене педијатарот ми препорача околу 5 пати по 15 капки. Инаку, ние немавме ние никаков проблем во поглед на столицата.

Од друга страна, не очекувај дека било кои капки магично ќе ти помогнат, тие само ублажуваат.
    Бебињата што имаат грчеви мора да поминат низ процесот и тоа е, ќе правиш сè што можеш за да му помогнеш, капки, топли облоги масажички... Треба време, но ќе помине.

19. Angi266

Angi266 Истакнат член

Користам на хип млеко, но во последно време гледам фждека доста и се враќа ко да се засркнува или ми повраќа
    А и кака редовно ама се помачува повеќе
    Со какво друго млеко да пробам, кое би ми го препорачале?

20. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Аууу separation anxiety на најјако. Не смеам да прднам без во врат да ми дише. Што е ова не смеам никаде да одам. Почна некои чудни звуци да вади, ко да сум пцовисала, а не одалечила цело 1 метро. Бебињава се чудо на природата, фасцинираат.

Doktor F, Rtulka, Iris-1234 and 3 others like this.