Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Го оставив 2 часа за да однесам големо дете на роденден, часипол викал од тие 2 часа. Некни на баба го оставивме исто 2 часа, со неа па 1 час викал, има напредок! Не седи во никој освен во мене, а и да сум тука во близина он пак мене ме бара. Спиење кај друг е научна фантазија.

Rtulka and Alexandrite like this.
  2. Angi266

Angi266 Истакнат член

На вас спијат на гради?

3. najjacha

najjacha Истакнат член

Има ли анти колик стаклено шише? Сите што ги видов на авент на др браун се пластични, а сакам да купам едно подолго да ми трае…
    И дали можам да купам avent natural и да ставам анти колик цуцла дали ке ја собере

4. Tess36

Tess36 Истакнат член

Има антиколик стаклени на Нук, од ДМ ги купив.

5. Anturium

Anturium Популарен член

Не се фаќа. Едната е поголема

Rtulka likes this.
  6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Ние имаме вакво
    https://www.zegin.com.mk/mk/chicco-sino-stakleno-shishe-so-silikonska-cucla-0-meseci-150-ml

Има на него анти колик назнака. Е сега колку помага, не знам. Нема многу јаки и чести грчеви моево бебе

7. Rtulka

Rtulka Популарен член

:rofl::rofl::rofl::hug::l:
    Значи закон си бе!

,,ко да сум пцовисала, а не одалечила цело 1 метро."

Anturium, Alexandrite and Doktor F like this.
  8. Shekjer

Shekjer Истакнат член

Јас земав анти колик стаклено во зегин,мало 680 денари.

9. Anika55

Anika55 Популарен член

Твист шејк има стаклено анти колик, околу 900 денари е во еурофарм. Сепак мислам дека пластично шише е подобра варијанта за помалку воздух.

Сум приметила дека веќе на сите шишиња скоро стои назнака анти колик ама мислам дека не е баш така, барем за бебиња што имаат изразени грчеви.

10. Doktor F

Doktor F Популарен член

Ние сме 4+++ и се врти од грб на стомак.
    Прави и вежби има тука низ групава прочепкај.
    Мада индивидуално е, некои порано некои покасно.
    Ако ти е за утеха сега не можам да ја оставам сама и легната, одма се врти и само на подлога сме :D

Last edited: Feb 28, 2023
    Rtulka and Anturium like this.
  11. Tess36

Tess36 Истакнат член

Колку често менувате пелена ноќе? Моиве немаат ни месец уште, на ад сме, јадат на 3 саати и пред секој оброк им менувам пелена, ама откако сменивме млеко, едново кака одма после оброк и испаѓа 6 пати ноќе да му сменам. Проблем е што вришти кога менуваме пелена ко да го колам и после со ништо не се смирува, мисли дека пак треба да јаде, а не смеам да му дадам ад порано од 3 часа, мајчиното ми секна џабе само виси на града и така само се вртиме во круг пелена, млеко, пелена, вриштење 2 саати и одново. Спиење ни под разно. Жал ми е да го оставам какан до пред следен оброк, да не направиме некоја беља, мислам дека се многу 2 и нешто саати да седи така или не се? Не сум паметна, не знам. Наместо да фатиме некој ред, секој ден се полошо е.

Rtulka likes this.
  12. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Уште се мали за тоа какат по секој оброк за кратко ке се смени и моето беше исто до неполни 2 месеци сега само преку ден кака ноќе не и затоа ноќе не менувам пелена во 22 ставам пред спиење до 6 7 сабајле е со таа, инаку ти можеш откако ке се искака не мора и пред јадење да менуваш нема да пропушти

oblace1, Rtulka and Tess36 like this.
  13. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Оти им менуваш пелена пред оброк? Не ти е полесно само отпосле?
    Ако стриктно кака после јадење, додека пие млекце пробај да го соблечеш полека, да не осети шо се дешава.
    Инаку какаат ноќе само на почеток, ќе си се среди и тоа.
    И ред ќе си фатите. Малечки се уште мама :hug:

Rtulka likes this.
  14. Tess36

Tess36 Истакнат член

Тоа со пелените плус проблем, досега ми пропуштија и памперс премиум и актив и бејбилов 0 и 1. Едни нема асални.

15. Tess36

Tess36 Истакнат член

Така не советуваа од болница, менување пелена/пресоблекување па храна. И така се навикнаа, знаеја дека штом ги дигнам од повивалник стига млекце, ама откако сменивме аптамил прематур со аптамил 1, им се смени и столицата и сега менуваме пелени по 15 пати, не додржуваат, а и некако гладни ко да се цело време, не знам дали од што им се изгуби редот или ова млеко стварно не ги држи. Стварно се надевам дека ќе се регулира, не се издржува инаку.

16. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Да не им се мали на мене премиум пропуштаа сега актив сум задоволна, а за тоа што какаат толку многу по промена на млеко да се консултираш со педијатар јас сменив од хип комбиотик во хип ар и исто беше почна многу да кака ама му вклучив уште еден пробиотик и сега се среди

Rtulka and Tess36 like this.
  17. anngelique

anngelique Популарен член

Јас имам др браунс стаклено, само тешко е стакленото да знаеш

18. Anturium

Anturium Популарен член

Нема зошто да менуваш не какана пелена. Остави кога ќе се искакаат тогаш мени и гледај да е во темно со мн слабо пригушено светло. Моето како мало какаше само еднаш навечер околу 4 часот па тогаш менував. Сега веќе кака само преку ден и цела вечер не менувам, ставам околу 8 пред спиење и менувам сабајле во 6 кога ќе стане. Мене премиум почнуват да пропуштат кога е за менење бројката, ако е поголема бројка не ми пропуштаат. Види дали ја ставаш добро и дали тие ластичињата околу нозе се на надвор извадени и пилето треба да е надоле ставено. И бројка земи една поголема. Пример мојот е сега 7 кг а веќе преминавме на 4ка, 3ка почна да пропушта навечер

19. Iris-1234

Iris-1234 Форумски идол

Јас ноќе не менував пелена, освен ако се искакаше многу. Се расонуваат ако им се менува пелена ноќе... Јас таква препорака добив, да не менувам ноќе затоа што после и понатаму ќе бара да им се менува ноќе пелена. Инаку, за пелените велиш ти пропуштаат, провери дали им е добро бројчето, дали добро ги стегнуваш и дали внимаваш на рабовите кај бутчињата да се нанадвор, тие штитат од протекување. Мене Памперс премиум ми беа перфектни, сега зедовме актив чисто за да ги пробам ама некако покрути ми изгледаат па да ги дотрошиме ќе се вратиме на Премиум.

20. Jasmin@

Jasmin@ Истакнат член

Мами
    Ние сме 4 месеци и денес треба да примиме вакцина (петовалентна), може да ми кажете што да очекуваме?