Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Не да ме боли. Првиот пат кога спиев со фен се осеќав како со подувана глава, ми бучеше цел ден мислам внатре. За навечер пуштам дождови, полесна ми е главата со тоа, не тежи како со фенот :D

На Rtulka, Alexandrite и Angi266 им се допаѓа ова.
  2. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.004
    Допаѓања:
    13.110
    Мене не ми смета, навикната сум уште од факс кога спремав испити си пуштав кога спијам зашто имав проблем со спиењето ама на сите околу мене им смета. Пробај со полесен звук дожд, водопад, вентилатор.

На LiquidLuna и Rtulka им се допаѓа ова.
  3. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Тие се најмали, другите се големи зошто се и до 5кг.

На Rtulka и Pocahontas.93 им се допаѓа ова.
  4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.684
    Допаѓања:
    7.627
    Тек пред неколку денови почнавме со пуштање. Ако заспијам и јас немам маки и проблеми, е ако е преку ден кога обично не преспивам тие звуци на правосмукалка и фен ме нервираат. Наредно со дождови или нешто слично ќе пробаме.

Бебе плачливо. Што од тоа што помалку спие деновиве, што од грчеви. Туку само јас ли сум "смотана"вака. Премногу се стресувам кога плачи бебе и тоа не од што плачи туку да не смета на домашните и околината. Кога сме дома, ми е за соседите до нас. Тие многу пати реагирале и кога сме имале дете на гости ако ноќе плачи. И на пример кога сме кај моите родители, немаат ништо речено и со радост не примаат и ја чуваат ама доколку плачи ноќе, па си мислам им смета и не се одморени за работа.

Нормално немам влијание кога ќе плачи или не ама имам такво чувство на вина дека смета на некого.

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.127
    Допаѓања:
    111.085
    Кај каснав марула кај се запустев, се искина од прдење и грчеви, денес од раце го немам пуштено. Неутешно плачеше. Абе ми се плаче мене еј, ми се темни. Едвај заспа сега, земав сватив ким, дали од чајот малце се смири или едноставно се смири и заспа не знам, ама дадов некоја голтка. Еспумисанот ги завршив и не купив мислев нема потреба, ама изгледа ќе треба да земам нешто пак. Од Ваја не видов некој аир, ќе видам сега од Провенот, само да најдам како се дозираше, они се ќесички единечни, ама да не има нешто според возраста. Земав на парче па немам упатство.

6. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Касни ти ким, изгрицкај, подобро делувало така.
    Кај нас се смирија грчевите одамна ама уште се плашам да јадам сè, особено зеленчук ама кај и да е ќе морам полека да почнам.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Мајки очајна сум. Цела ноќ ми е во раце бебево, сега малку ја легнав ако ме остави да пишам овде. Ја оставав во кревет одма се штрецкаше и будеше. Цело време како немирен сон имаше, мрдање со очи со раце, со нив се буди цело време. Едно време кај 2 се изнаплака, незнаев што да правам. Дали грчеви се во прашање не знам. Се напнува како да сака да кака. На цицка цела ноќ. Па бљуцнува, изглеа се заборава колку цица. Ми се плачееее. Т.е си плачам..
    Се надевам нема некоја голема мака што вака ја поминавме ноќта.

8. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Не се секирај, нема мака никаква, освен можеби грчеви. Мала е многу, ќе има вакви ноќи додека да потпорасне ама ако ти е за утеха, ќе помине. И кај нас беше исто на почеток и си плачев од мака, од умор. До 4 месеци кај бебињата се развива спиењето, буквално учат да спијат и затоа на почеток е вака. Пробај да ја повиеш за спиење затоа што Моро рефлексот дополнително ја вознемирува. Не се грижи, ќе издржиш.

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.004
    Допаѓања:
    13.110
    Хелп! Бебе за 4 дена ќе биде 5 месеци, 8,5кг е. На ад е, 1000-1200мл месецов додека траеше четвртиот скок, инаку пиеше 900-1000мл ама ја преспиваше цела ноќ. Мислев се стабилизира со пиењето млеко ама се повеќе бара, на два саати е гладен, ноќе се буди, многу се нервирам.
    Вчера прими вакцини без реакција досега, од кога да почнам со кашички и што да правам со млекото додека воведам оброк, како да го намалам?

10. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.212
    Допаѓања:
    5.770
    Почекај уште ден-два поради вакцината и почни со вкусови. Млекото ќе го намалиш дури кога ќе има цел оброк, сега 5-10 лажички нема да му заменат млеко, пак ќе е гладен.

На Coco31, Rtulka и Skyler им се допаѓа ова.
  11. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.004
    Допаѓања:
    13.110
    Како се рачунаше оброк, 120гр и колку проценти скроб? Треба одново да ја читам другата тема :D

12. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.212
    Допаѓања:
    5.770
    Околу 100гр е оброк.
    1/3 скроб или јаглехидрат.

На Rtulka и Skyler им се допаѓа ова.
  13. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.997
    Допаѓања:
    13.792
    Да не сте во скок, четврти? Затоа може ти се буди.

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.127
    Допаѓања:
    111.085
    Втор ден цицни тргни се, брадавиците ми се ко ѕивани на точак издолжени. Огромни. Ама изгледа се излачи млекото од марулата и сега добро е, засега. Ама нејќе да спие а му се спие, нејќе да цица а му се цица. Сега кака па ќе дадам пак цице и ќе пробам да го успијам.

На Alexandrite, Discovery и Rtulka им се допаѓа ова.
  15. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.004
    Допаѓања:
    13.110
    Заврши скокот, преспа неколку ноќи и ете го пак се буди. Со вода нејќе да се излаже да презаспие, чај не нудам, нишкање исто не сакам, цуцла тој не сака…

16. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Iris do koga traeja kaj vas grcevite? Nie sme mesec ipol i sega ima, od denes ke davam Espumisan redovno , gledam deka pomaga, a ne davav zasto se plasev da ne i napravi zapek. Denes ke spremam caj od kim i toj ke go davam. Snosti dadov bekutan, ispi 30ml i posle go povrati i nemase nikakov efekt i ne i davam poveke (vtor pat bese ova). Od dosega iskustvo gledam deka diastop najmnogu i pomagaat, i za kakanje i za grcevi. Davam po 13 kapki navecer (po konsultacija so doktor) inace neli 9 pisuva na upatstvoto, sega da prasam dali moze da davam i sabajle nekoja kapka ili da gi raspredelam ovie 13 sabajle /vecer.
    Ovaa nedela grcevi i svekrva so solenje pamet na najjako, samo da se izdrzi.

На Angi266 и Rtulka им се допаѓа ова.
  17. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.707
    Допаѓања:
    5.991
    Нас не советуваа барем 3 дена после вакцина да не почнуваме со вкусови. За млеко какво користиш? Да пробаш да смениш со некое што поише ќе го заситува? Или да се консултираш со педијатар да ставаш поише дозерки во водата за да биде покалорично а да се намали внес на течности?

18. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.004
    Допаѓања:
    13.110
    Мислам дека не смее да се ставаат повеќе дозерки, а млеко му давам без лактоза и не би го менувала. Не ми е јасно дали е гладен или период некој му е. Еве ќе почнам и порано со вкусови ама пак му требаат сигурно 3 недели да стигне до оброк, не знам што до тогаш? А и со вкусови ич не ми се почнува, некако не ми се гледа спремен многу ми е бебе. Може и јас грешам.

19. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    968
    Допаѓања:
    4.036
    @Lina-Detelina, која недела е бебуш?
    Ние за 10тина дена правиме 2 месеци и уште мака мачиме со грчеви. Давав биогаја запек имаше сменив во ваја подобро е сега давам и инфаколик од ништо нема ефект кај нас. Јас сум очајна за сон, постојано ми е во раце еве овие 2 3 дена дали 1 час имам легнато на кревет да спијам постојано ми е во раце со перници сум заградена за недај боже и дремам. Моментално и ставив топло на меше и заспа ама крчи во сон се витка од што ја боли. До кога трае ова лудуло некогаш и од ништо не се смирува, ниту во креветче, количка раце , масажи па тогаш ја лулам посилно да ја смирам. Некогаш мислам дека и нешто др ја боли.

Друга мака ни е што бара на 3ч да јаде по 120 мл и давам плус цица ама немам мн млеко, а некогаш знае и после јадење да плаче дури не се искака. Значи се наближува ли третиот час таа вришти, е кога беше топло времето ја шетав и така заспиваше па ни се фаќаше по 6 оброци во 24ч, а некогаш и 7.
    Да не е премногу ми е страв за брзо ќе надминеме 1л а сеуште е рано за каши.

20. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    И мојата така, сите ми досаѓаат ете ја научи во раце а што да правам кога спуштена било каде и до мене легната џабе не сака вришти. Кога е повиена подобро спие а вака со рацете надвор ни 15 мин. Сигурно е период. Мојата по 5 мин седи на цице, заспива 10-15мин и пак 2-3 мин цице и пак сон. Цел ден вела вечер во раце.

На Angi266 му/ѝ се допаѓа ова.