Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

И мојов синоќа стана околу 4 и не презаспа, што му беше којзнае. Заспа некако па до 7 спиеше. А за давање на сила, би ти рекла немој иако знам колку ти е тешко, ама зошто да му ствараш мачнини на мешето. Тоа сирото мака си има уште поише со млекото. И не се оптоварувај, не може да му е неудобно кај мама во раце, таму му е најудобно. Мене и двете првите месеци на рака ми преспива, сега веќе е поголемо па го оставам да лежи само до мене и го гушкам, ама првите месец дена ми спиеше на рака пошто беше тровче, а и брат му, тој па до кај 3м беше тровче, по 5 саати ќе спие ако го оставиш така. Мирисот им е тој најубав на свет, ритамот на срцето им е познат, топлината им одговара... Не може кај мама да е лошо. Е сеа тебе ти е неудобно ама на него не.

Rtulka and Discovery like this.
  2. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Мајки што давате за мешињата?
    Бебе е на АД само, в болница КолиПрев и Рекол Бимбо ни дадоа, ама се грчи душава, се мачи да се искака, и столицата е тврда не е кашеста
    Ќе прашам и на контрола денеска додуша, ама волку мало ли да се грчи?
    Се сум забораила од првото :$

3. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Имаше многу позитивни искуства на форумот со млекото Nоvalac anticolic, тоа е баш против грчеви, пробај:)

Rtulka likes this.
  4. velesanka

velesanka Популарен член

Дали ќе те утешам или исплашам, мојот до 4месеци преку ден преспиваше ексклузивно само во раце, сега само од себе се среди и преку ден и навечер си спие во креветче. Му треба успивање, нишкање, гушкање, цицање да заспие.. ама не се буди штом го пуштам во кревет.

Rtulka and elenaklasik like this.
  5. velesanka

velesanka Популарен член

Ако е над 1 месец, бекутан капки против грчеви
    И секако топло на мешето и масажи

6. Anturium

Anturium Популарен член

Скоро 5 месеци е. Мислам дека ќе потрае ова :( Околу 8 е првата дремка на бебе па тогаш пробувам да поспијам па. Тоа е, се навикнувам :(

Rtulka and jance like this.
  7. Anturium

Anturium Популарен член

Дефинитивно 5ти скок дрма. Синоќе се будеше мн често, онака со затворени очи плачеше, ама среќа со цуцла и галење бргу се смируваше. Сабајле за дремката едвај го заспав, се текне плаче кога ќе го налегнеш само исправен во раце сака. Што друго не чека оф :sweat:
    Како поминавте вие на зимување? Малата како спиеше таму? Мојов мислам тешко ќе спие на друго место. Не знам зошто такво чувство имам

Doktor F likes this.
  8. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

И мојата спие само во раце преку ден. А минатава ноќ и неа ја поминавме во раце. Најдовме еден ќош во креветот се наместивме некако и така спиевме двете. Ме плаши ситуацијава, се надевам ќе се одвикне.

9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Таман се понадевав дека се научи барем по 4-5 часа ноќе да врзува, нова ситуација. И саботата вечер и вчера вечер моравме да ја оставиме со едната или другата баба на неколку часа. Наша грешка што не ги викавме бабите во нашиов дел кај што и е познато туку носевме бебе кај нив. После тоа цела ноќ будење, спиење по 20-30мин максимум, будна по час-два после тоа и строго в раце кај мене.

Секако ми е во план да се навикнува на повеќе места и луѓе ама можеби дека прв пат потешко прифати.

Пред да ми измине времето да додадам ...
    Околу шетањето надвор, дали чекате да е скроз мирно, тивко, без знаци на ветер? "Расправии" околу тоа имам со свекрва. Викам топол ден денес, да стани бебе и излегуваме во парк, малку на воздух. Настината е ама ќе и годи свеж воздух. Плус надвор 13-14 степени ќе е тоа време.

И нормално одма коментар дека настинато бебе не се носи надвор, плус повремено има некое ветренце така се чувствува.

Нормално на дожд и јак ветер, па и ниски температури не шетам дете. Ама ако чекам да не се чувствува ветренце од никаде мислам до јули нема од дома да излезиме.

Last edited: Mar 6, 2023
    Rtulka likes this.
  10. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Дали е нормално детето испуштено една недела од болница не сме напреднале ни грам? :( бевме на мерење денес ни 1 грам нема напреднато. Пие 8 пати хип комбиотик уредно, има малку жолтица, дали може да е од жолтицата? За 2 дена пак ке го мериме. Инаку нема изразен рефлукс, нормално полни пелени. Имал некој ваква ситуација? Мн.се потресов :(

11. Doktor F

Doktor F Популарен член

Супер поминавме, првата вечер заспа во 11 и се разбуди за цицање во 6 сабајле дури па стана во 11.
    Само проблем имаме сега станува порано од тоа што стануваше дома :D
    Се надевам ке се вратиме во ред.

Rtulka and Anturium like this.
  12. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се извинувам, не разбрав добро за капките. Инаку и мене тој период ми е тежок. Заспива обично околу 11 и не можам одма да заспијам, дур да заспијам тој се разбудил за цицање.

Rtulka likes this.
  13. Miss_S

Miss_S Популарен член

Со која тежина е испишано и колку млеко давате? Кај нас за 10тина дена имаше само 100+ грама напредок и ни рекоа дека е премалку напреднато, па да зголемиме на храна. Уште со страв одам на педијатар баш заради тој напредок.

Rtulka likes this.
  14. Mandela

Mandela Истакнат член

Моето не само што немаше качено, туку имаше и намалено. Исто имаше малце жолтица. Да е жива и здрава патронажната што ме предупреди дека е можно вакво нешто, да не се извадам од памет.
    Следното мерење по два дена имаше качено 80 грама, а на мерењето на 2 недели имаше качено вкупно 400 грама и ја надмина родилната тежина.
    Ми беше стресен тој период дека на доење бевме и немав увид колку цица. Ама си беше мирен, полнеше пелени и се олабавував полека. На мерењето на еден месец имаше качено 1250 грама. Се залета после со качување на килажа.

Rtulka and Fifi84 like this.
  15. Doktor F

Doktor F Популарен член

Да, за некој ден сме 5 месеци.
    Немавме никаков проблем во однос на прилагодување, спиеше во креветче, дури и повеќе од што очекував, веројатно изморена од пат.
    Преку ден шетавме по час/два, беше доста ладно, не се погоди баш времето, ужива да шета ама во кенгур, ич несака легната.
    Доле имаше игрална за деца, флипери и секакви игри за деца и уживаше да ги гледа, и децата и сите светкави работи таму :D
    Во спа не ја носев иако беше баш голем делот кај базенот ама имав олеснителна околност што не бевме сами и ја чуваа а јас се релаксирав 2 саата :D. Мислам дека немаше да има проблем и да ја носев ама сакав малку време за мене :).
    Е за скијање е многу мала, татко и скијаше само, јас на пауза, ке ја чекам за некоја година па заедно :D

Rtulka, Dan.ata and Anturium like this.
  16. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Мислев да земам капки пробиотик јас да пијам. Да не му давам директно нему. Ваљда тоа мислев, не знам веќе, заборавам што мислам.
    Му дадов три капки пробиотик Нормиа, немам искуство со нив.
    Мене сон ми доаѓа по полноќ, кога е потежок за заспивање и почесто се буди.
    Кога поминува овој период на меше-адаптација? Ааааа пукнав, ваљда помирно ќе спие кога ќе му биде сталожено мешето.
    Тој ноќе само се напнува за какање, има тегоби, ама мислам болка силна нема како од грчеви, пу пу скраја подалеку.

17. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Моево е на ад па имам евиденција колку прима. Роден е 3620 сега е 3400 поминати 11 дена од раѓање.

18. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Ние на почетокот користевме нормиа, после ги прекинавме затоа што немавме полна пелена, и од кога прекинавме се покака. Го поврзавме со пробиотокот, но можеби немавме полна пелена ради тоа што беше гладен, имаше намалено на тежина првите денови дома. Сега пак неколку дена има проблем со мешето, зедов денес пробиотик да пијам, чај од анасон, млечни производи на пауза па да видам што ќе направиме. Инаку исто некогаш се напрега, се стега, има гасови ама мислам дека не се класични грчеви, фала Богу немавме голема мака со грчеви.

elenaklasik likes this.
  19. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Е слично и кај нас.
    Се нема салам искакано денес.
    Пред скоро две недели колку добро се искака тој ден. Неколку пати обилно..само јас имав земено пробиотик плус чај од анасон. Ама дента така беше столицата. И вечерта многу помирно и сталожено беше.
    Ама еве кога не е какан, е мачно, знаеме нема некој да поминал лесно за тоа.
    Од млечни сѐ елиминира?
    Јас јадам кашкавал сирење и јогурт пијам. Млеко никако.

Last edited: Mar 6, 2023
  20. Anturium

Anturium Популарен член

Нека станува порано ако и заспива порано. Машала 7 саати моето никогаш нема сврзано, браво :D

Rtulka and Doktor F like this.