Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.186
    Допаѓања:
    111.326
    Ако е на АД не би требало да намалува. Ама сега следи од ова мерење натака, зошто на иста вага ќе се мерите, не на различна, сега ќе имаш увид.

На Rtulka и Fifi84 им се допаѓа ова.
  2. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.006
    Допаѓања:
    13.822
    Цицање и на АД не е исто. На членката прочитав дека бебето е на адаптирано, не би требало да не напредне воопшто.

3. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    641
    Од денес ќе тестирам. Пијам јогурт и кефир ради пробиотокот ама ќе пробам без нив малку иако и на почетокот тестирав па не беше до млечните производи, ама ајде да не ми е во мисла.

Сега се напив диа стоп пробиотик и од кога се напив прочитав во упатство дека не се препорачува во бременост и доење, а во аптека кажаа може било кој пробиотик да се зема. Тие што пиете, каков земате?

4. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    3.564
    Затоа и сум загрижена. Имаше поголема жолтица се мислеа дали да не задржат ама не пуштија, се прашувам дали е од тоа. Докторката вика полни пелени тоа е битно ама 0 грама бе :(

5. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.104
    Допаѓања:
    1.562
    Од жолтицата е јас кога го носев на една недела јас не ни знаев дека има жолтица кога го виде педијатар рече ова дете има жолтица сигурно нема качено на килажа ама бидејќи му беше веке во минување беше качил многу малку потоа следно мерење беше супер напреднал

6. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    3.564
    Дај боже да е од тоа. Извинете мн.сум загрижена.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.968
    Допаѓања:
    12.277
    Јас пролајф земам повремено. Не сакам нон стоп. Па и тој па во составот има додатоци некои, аман веќе!
    Ако има посалам во состав, предложете

На Pocahontas.93 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Discovery

Discovery Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2011
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    228
    Бебче е 4м. При секој обид да го легнам (во креветче, релаксатор или бејби џим) почнува да плачи буквално во секундата кога ќе го спуштам и не прекинува дури не го кренам. Проблем е и што не сака само да е во раце туку и да шетам низ соба со него, ако седнам иста приказна. Кажувајте чаре :(

9. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Majki dali vasite bebinja vrzuvaat denski dremki? Mojata e 7 nedeli i vcera i denes se slucuva samo da ispie mleko i pak da si prodolzi da spie. Vcera vaka dva pati so red vrza. Vecerta imavme cas ipol guganje i igranje, ja izbanjavme i si zaspa, nokta ubavo ja minavme. Citam kaj dr. Goodnight treba da se budni do 90min maksimum megu dremki, moevo ili ne spie do nareden obrok ili odma zaspiva i ne se budi so nisto. Kaj gresam?

10. Romantic

Romantic Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    215
    Мислам дека никаде не грешиш. Мојата некогаш има и подолга пауза од 90 мин измеѓу дремките. Не ни знаев за ова правило. Во пракса некогаш е тешко нештото да се примени.
    Ако си се однесува беба нормално, не кенка (што реално и ова е составен дел од секојдневие) итн, тогаш јас не гледам проблем. Еве нека кажат другите.

На Rtulka и elenaklasik им се допаѓа ова.
  11. Romantic

Romantic Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    215
    Јас после пораѓај пиев на Now Acidophilus по 1 на ден, во однос на состав знам само дека содржи барем 3 бактерии од тие 6 што се задолжителни за да биде квалитетен пробиотикот.
    А за пробиотик за бебе почнав да и давам Биогаиа, па педијатар ми рече дека биле подобри Бејбитол, а Биогаиа наводно за од 4 месец, ама Бејбитолов дека мора да стои во фрижидер после тешко паѓаат капките па ме нервира и пак купив Биогаиа.
    И најпоследно што ми кажа матичен педијатар е да прави паузи со пробиотикот барем 2 дена во неделата, за цревата да се научат сами да ги прават бактериите? не знам дали добро сфатив.
    Вие мајки што давате на бебоси?

На Lavica2602 и elenaklasik им се допаѓа ова.
  12. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.363
    Допаѓања:
    2.156
    Заради муабетот со жолтицата се надоврзав.
    Сум пишала ама не сум напишала јасно. Заради жолтицата ми рече патронажната дека може да не кажува на почеток килажа. Истото за пелените и педијатарот ми рече на првото мерење.

Последна измена: 6 март 2023
    На Fifi84 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.703
    Допаѓања:
    7.683
    Исто скроз. Не знам дали да се радувам што цел ден спие некогаш или да се жалам што нема ред.

1 ден спиење по 1,5-2,5 часа, па околу 60-90мин будна. И така преку цел ден,ноќ.
    Друг ден, спиење 7-8 часа со ред и тоа денски, со кратко будење од 15тина минути за храна и менување памперс. Па будна 3-4 часа.

Битно преку цел ден и се собираат и 17-18 часа сон, на 7 недели ова.

На Rtulka и Lavica2602 им се допаѓа ова.
  14. Jasmin@

Jasmin@ Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2021
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    92
    Дали има уште некој како нас
    Бебето ми е 4+ месеци, преку ден спие на слој 1-2 часа, по 20-30 мин.
    И има една дремка која му трае 1-2 часа.
    Ноќе заспива во 11-12 и се буди на секој пола саат да цица и спие до 8-9 сабајле. Но мн немирно спие цела ноќ, со режење, и превртување.

15. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    3.564
    Ти благодарам.

На Mandela му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    965
    Допаѓања:
    917
    Imam kapki za grcevi bekutan. Gi koristev od 03.02 pa gi prekinav, no glwdam bebevo posle vakcinata ima pak grcevi. Smeam li da dadam,? pisuva da se iskoristat vo rok od 30 den od otvoranje,a veke izminati se 30 dena (sodrzat simetikon isto kako espumisan ama na espumiaaan pisuva da se iiskoristat 6 meseci po otvoranje)

17. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    2.476
    И јас ги давав Бекутан, и фрлав по 1 месец употреба. Отварав нови, по потреба :)

18. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    965
    Допаѓања:
    917
    Do koga gi koristese? Bebevo za nekolku dena ke pravii 3 meseci, dali imaat grcevi i posle 3 mesec?

19. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.163
    Дали некоја од вас го давала инстант чајот од Бекутан за спиење на 2 месеци бебе? Да ми кажете дали има ефект и како го дававте? Со вода или млеко?

20. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    2.476
    Мојот имаше и после 3ти месец, особено после Рота вакцина.