Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    И мојава има гасови. Значи се ослободува.

На Pipismel му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    :~:
    Период е.
    Јас купив кенгур во тој период кога беше таква и по дома ја носев во кенгур.
    Ќе помине :)

На Rtulka и Discovery им се допаѓа ова.
  3. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.704
    Допаѓања:
    7.687
    Скоковите се гледаат по датум на раѓање или по последниот термин?

Бебе скоро полни 7 недели, родено порано од кога почнавме со повеќе активности е станато понервозно. Овие два дена и плачливо,ни во раце бива, ни на кревет, спиење по час максимум дење/ноќе. Што вика @elenaklasik , кога тоа спие јас не можам, кога не спие, пак не можам.

Друго, како да се опушти сопругот околу бебево? Немал никогаш контакти со мали бебиња и сеуште нашево со страв го гледа, го држи кратко ама генерално не знае да се снајди околу неа.

4. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.163
    Работата е што не менува ден ноќ, си спие рандом, најчесто во релаксатор и количка преку ден, навечер во креветче до мене. Успивањето му е малку во раце па го спуштам било каде ама тоа трае со векови. И цуцла никако не прифаќа. Ниедна! Во количка некој ден надвор знае да спие 2ч без будење ама не одмарам јас. Навечер знае да се успие некои денови од 5 до 8 и следното го спие од 9 до 11 и после цела вечер само подзаспива ултра немирно и со неброено многу будења и плачења.
    Кај 2 педијатри бевме, напредува. Ни рекоа кога најмногу плаче сигурно е болка да дадеме далерон сируп одма ќе се смирел. Дадовме и се си остана исто. И плачење и будење и неспиење. Затоа елиминиравме грчеви.
    За мелатонин не знам ама мислам дека тоа е се што ни е потребно и на двајцата...со оглед на тоа дека јас развив несоница. Кога спие бебе јас не можам око да склопам од премор

5. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Дали внимаваш на прозорци на будност?

Инаку сметам дека е премало за да даваш било што за спиење, бебињата до 4 месеци го развиваат спиењето т.е учат да спијат, процес е и за нив.

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    3 месеци поминаа од царски ама јас ако се наведнам и ако постојам така едвај се исправам, хорор. Читав дека не е баш од спиналната туку од самата бременост и тежината што ја оптеретувала кичмата долго време, а и сега исто, бебе в раце, доење во незгодна положба итн.

Јас одам на истегнување кај Јасна од Тринити и многу ми помага тоа за кичмата.

На Lavica2602 и Rtulka им се допаѓа ова.
  7. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    2.243
    Ај ве молам за искуства, каква конзистенција на каката имаат вашите бебиња?
    Бебе скоро 4 месеци, комбинирано доење со АД, има зрнасто кашаста столица со боја на сенф. Зрната се како сусамови, понекогаш има и лиги...
    Педијатарот вика ок си е, ама мене нешто не ми е верно, си мислам да не е нешто алергиска реакција на млекото... Читам некаде пишува ситни зрнца се ок, некаде дека тоа е незварен казеин од млекото ..

8. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.163
    Се обидувам да внимавам колку можам, ама кога е буден сабајле повеќе од 3часа секако дека не можам...и од што е преморен цело време зева и ги трие очињата и не можам да проценам кога му е време за дремка...отприлика по 45-60мин се обидувам да го заспијам пак

9. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Можеби 45-60минути му се малку, пробај држи го будни околу саат и петнаесет или саат и пол, играјте, пејте, занимавај го за да се умори па пробај да го заспиеш. Дење обавезно на светло да спие, ноќе во темно за да направи разлика помеѓу ден и ноќ. Ќе се среди, знам дека е мачно.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.104
    Допаѓања:
    1.562
    Нормална столица е тоа за бебе што е на доење и кај моето беше таква додека беше на доење и на ад сега само ад и се смени

На Grungie му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.160
    Допаѓања:
    40.522
    Истите болки ги имам и јас плус дополнето со болки во колена. Додека не се раздвижам понекогаш едвај станувам. Исто и јас мислам се си има удел дека не е од спиналната, зошто болката шета на разни точки. Години, бременост, доење, нишкање....

Осеќаш подобрување? Ќе морам и јас да превземам нешто зошто стварно не бива. Се мислев за почеток појас да земам, ама дека ќе морам вежби и физикална тоа не и бега :(

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Минимално подобрување имав бидејќи еднаш неделно држеше Јасна стречинг ама сега го зедов и онлајн програмот за истегнување и почесто ќе вежбам па се надевам ќе помогне.

Инаку и јас размислувам да одам на физикална, ќе морам. Некогаш и вратот ми е премногу укочен па и главоболки имам од тоа.

13. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.968
    Допаѓања:
    12.277
    Мајки, до кога може да трае жолтица?
    Има сѐ уште малку обоени белки.

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.188
    Допаѓања:
    111.328
    Ама мене ме боли баш убодот од спиналната и по рбетот нагоре и надоре по околу 1 педа. И се јавува или после долго одење или после стоење на нога.

На Rtulka и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Ако има продолжена до многу. Синчето имаше до 3 месеци, малово кон 2 и пол се исчисти.

16. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.968
    Допаѓања:
    12.277
    Опасна е нешто ако е продолжена?

17. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.918
    Ниедно бебе не сака дебела облека очигледно, вриштиме и ние на секое облакање јакна, капа па и скафандер кога беше ладно но ѕоа трае док не го ставам во количка и почнувам да го возам....да се препотиш дур излезеш, комшии да те разберат кога искачаш!:D

На Alexandrite и oblace1 им се допаѓа ова.
  18. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Најчесто не е, може да е продолжена од некој ензим во мајчиното млеко или некомпатибилност во крвните групи ама поминува. Повеќе на сонце и доење често ако го доиш, мојата нонстоп цицаше. Ако е успано и не крева на тежина тогаш се реагира.

На elenaklasik и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  19. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.918
    Абе носи детето надвор не слушај свекрва, нек си седи таа дома на вакво време, ако ги слушаш до јули нема да излезеш....настинато бебе не се носело надвор, напротив на сонце и чист воздух не да ќе му годи....а па и нема голо да го изнесеш! Ја не слушам никој, мое бебе мои правила!

На oblace1, Alexandrite и Miss_S им се допаѓа ова.
  20. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.704
    Допаѓања:
    7.687
    Си излегувам секако со бебе кога е погодно времето. Битно коментари мора да има :D

Свекрва не би била свекрва ако не даде некакво мислење ;)