Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Добро утро :) наспано утро мали се успа сабајле за јадење и сме сврзале повеќе од 4 саати спиење. Ама кога стана ауууу немавме време ни да се пресоблечеме од ќенкање и викање за јадење , барем сме си наспани.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. spasovskam

spasovskam Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2014
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    758
    Јас ги немам користено ама сакам да ги набавам, другарка ми ги препорача, и помогнале , па ле видиме.
    @Iris-1234 мислам бебињава ни се тука некаде, мојот е на 30 ноември и мислам влезен е во четврти скок, друго бебе имам деновиве, денски викање и абер нема од спиење, а што убав ред имавме. Вие како сте со спиење??

На Rtulka и Anturium им се допаѓа ова.
  3. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Ние имаме 3 во 1 за на креветчето ги има исто звуците и мелодии, но дали мојов е сеуште мал и не реагира на звуците на мелодиите прета повеќе. Инаку многу е добро може и покасно да се користи има прожектор и го прави плафонот ѕвездено небо

Прикачени фајлови:

На Rtulka и elenaklasik им се допаѓа ова.
  4. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Уште е добар со спиење, си спие по распоредот што си го има ама ќе видиме до кога:rofl:

Се надевам дека 4ти скок ќе го поминеме како и другите, претходните скокови или не ги осеќавме или ден-два ќе имаше промена во однесувањето и толку. Многу се плашам од 4 и 5 скок, најмногу ради спиењето, искрено со овој ред сега сме многу одморени со сопругот и имаме време за нас. Точно е дека преку ден не врзува повеќе од 30 минути ама па затоа навечер од 8:30, максимум 9 е заспан и спие до сабајле (со едно до две будења само за јадење) па така ние имаме време и филм да изгледаме и да се наспиеме.

Е сега, може и мојот е веќе во скок затоа што има голема промена со јадењето, ептен одбива да цица (освен ноќно време и наутро), па морам да давам малку АД.

На Rtulka и oblace1 им се допаѓа ова.
  5. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.968
    Допаѓања:
    12.278
    Последна измена: 9 март 2023
  6. spasovskam

spasovskam Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2014
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    758
    Скроз ист ред имавме 5 дремки од максимум 40 минути и у 8:30 е заспан до сабајле до кај 7. А сега едвај се успива преку ден а преку ноќ се буди на пола сат до сат максимум. И преку ден е доста понервозен и за храна исто, како послабо да јаде. Само да поминува побрзо :):)

7. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Ауу луѓе што е со звуците во 5ти скок :worried::worried::worried: Имам животинче дома, а не бебе. Реагирате некако на нив? Не знам дали кенка, плаче, му се спие, му се јаде? Не можам да му ги дешифрирам звуците и во раце и оставен ги прави истите, па претпоставувам му треба нешто или?
    И спиењето навечер хаос, будење на пола саат, ама вриштење на цел глас. И заби почнаа да го мачат па се мава по уше нос и уста, ја пика цела дланка во уста и повраќа(facepalm) Ќе преживеам ли? 4ти беше тежок ама среќа кратко траеше, белки овој нема да поремети уште толку

8. Cutiegirl*7

Cutiegirl*7 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2022
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    54
    Да, посебно кога цицаше лакомо го правеше тоа и кога му беше затнато носето.

На Angi266 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. GIGI69

GIGI69 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2021
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    414
    Мајки, бебушка 7 дена не ми е какана, дали веќе е време да се јавам на педијатар? Чекав до сега ама веќе некако ми е страв, вака таа е весела инаку на доење е.

10. GIGI69

GIGI69 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2021
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    414
    Бугарските помалку имале ефект, најдобро од Германија, така ми кажале

11. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.874
    Допаѓања:
    7.344
    Мајки, од кој месец вашите бебиња кога се на стомаче се креваат на дланките?

12. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Моето е 3+ и сака да се крева дланки понекогаш, а од кога треба, не знам.

На H.VAGA му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Негде пред 4тиот месец почна

На H.VAGA му/ѝ се допаѓа ова.
  14. MyMala

MyMala Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    2.282
    I mojata taka do 10 dena ne kakase, na doenje e, mu staev topli tetra peleni na mese, praev vezbi so nozinja, i pak pred 10 dena nisto,ama cekav deka nekjev da mu davam nesto laksativ, isto i pediatrite vikat do 10 dena da se ceka deka normalno e. Sega koga pocne so jadenje dobro se sredivmo :sweat:

На GIGI69 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.583
    Допаѓања:
    8.600
    Да и мојата така прави. Ихх и го држи воздухот посебно кога цица. Мезнува така прави и со рацете во воздух. Мене ми изгледа како да се радуваат.

На Angi266 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Дали сте забележале кај вашите бебиња пулсирање кај големата фонтанела на главчето? Нормално е тоа?

17. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    Да, нормално.

На Rtulka и Lina-Detelina им се допаѓа ова.
  18. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.364
    Допаѓања:
    2.156
    4ти скок добро почна, си викам што толку го зборат, ништо страшно не е. Ама како се приближува најкај громчето, леле мори мајко:x
    Од бебе бубалче стана лошко невиден. Од бебе што обожаваше да си лежи, да се смее, да си гуга и да си игра, сега не можеш ни да се поднаведнеш со него, а не па да го легнеш да игра. Тоа вриштење плачење, цела зграда да слушне.
    Заборавив како изгледа кога се смее, цело време смуртен е и плаче. Само во раце да е, да го шеташ, па и свртен нанапред мора. Не смее застанување.
    За да цица мора секундата да му ја погодиш. Иначе готово зајдува од плачење. Па се тегне на цицка, се кара, прета. Ако го понудам па порано, вришти кога го приближувам до гради колку што го држи гласот.

Легнуваше кај 20ч, заспан за 5 минути, стануваше 7.30ч, со едно а некогаш ниту едно будење за јадење. Сега заспал во 20ч, станал во 21ч. Па ајде заспивање од ново, ама сега саат време додека се успие. И ете го во 23.30ч станал пак. Следно во 1, па во 3ч и официјално будење во 5.15 петти ден по ред, со никакви шанси да призаспие уште малце. Па си го гледаме изгрејсонцето.

Само надвор е мирен. Еве сега го чекам да стане и нема враќање дома до 18.00ч.

Последна измена: 9 март 2023
    На Rtulka, Iris-1234 и Discovery им се допаѓа ова.
  19. jance

jance Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2011
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    109
    Го користам истото, но гооолема мана е што кратко траат мелодиите и звездите кратко светат, само ламбата свети подолгичко.

На Rtulka и Pipismel им се допаѓа ова.
  20. jance

jance Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2011
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    109
    Колкави сте вие мајка?