Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Mermaid90

Mermaid90 Популарен член

И со моето е исто, со некои е добар, од други плаче. Сигурно разбира, препознава или пак осеќа енергија, барем јас така си го сфатив тоа. Мислам дека е период и ке помине.

Rtulka and GirlWithACat like this.
  2. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Моите и неговите се во ист град но јас немам никаква помош, едноставно знам дека е тешко но немам потреба некој дополнително да ми соли памет. Мајками само ме прашува пустата дали треба нешто со сите пријателки што зборувала ја направиле НЕ баба, што не доаѓа да готви и да преспива. Да, доаѓа мајка ми да испиеме кафе и да го види малиот но не ми треба ништо повеќе. За сопругот... он помага околу домот и го пази додека да отспијам попладне кога ќе се врати од работа.

Rtulka likes this.
  3. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Па некогаш многу значи и кафе да дојде да испиете, особено на почеток. Друго е да си комплетно сам дома со бебе на сам почеток кога уште е свежо и се привикнуваш на новата ситуација.

4. pilence23

pilence23 Истакнат член

Може ли некој да ми каже како се дозираат colief. Прво цица па после давам Ад дохрана, кога да ги дадам капките може ли со дохраната за да не се одмолзувам прво, и дали има врска количината на Ад со колку капки треба да дадам?

Rtulka likes this.
  5. MyMala

MyMala Истакнат член

Mustela cleasing water i posle la roche lipikar baume apM

gothchick, Anika55 and Rtulka like this.
  6. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Моето на 2ч стануваше до крај на 2м нема сон на почеток

7. Mermaid90

Mermaid90 Популарен член

Моето сега на 4 мес. почна да не станува толку често, претходно на 2 часа

Rtulka likes this.
  8. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Научи се на игнор да ја ставаш, не те засегаат нејзини коментари и точка, твое бебе твои правила,ако сака на син и нек му облече 2 пара чорапи :D

Alexandrite likes this.
  9. Anika55

Anika55 Популарен член

Јас давам инфакол и нрс харви комбинирано. Не цело време, на периоди. Инфакол доста ја подобрија ситуацијата ама пак има денови кога многу плаче, па уфрлам и од сирупот. Давам со знаење на педијатар. Инфакол општо ни ги намалија тегобите и плачењето, а сирупот помага ама некако само моментално. Буквално кога ќе го дадам многу гасови исфрла, а многу му помага и со какање. Обавезно кака после сируп. Давам два пати во 24 часа по 5 мл.

najjacha likes this.
  10. Mandela

Mandela Истакнат член

Реагирај со време. Ако не превземеш нешто, за се ќе ти се меша понатака.

Свекрва ми додека не се роди малиот си седеше на дистанца. Гледање еднаш месечно и за празници. На телефон за честитки само се слушавме. Една фина, пријатна, модерна жена, за мерак свекрва.
    Е откако се роди бебето, друга приказна. И се активира свекрвинство изгледа. Коментари колку сакаш. За бањање, за повој, за козметика, за доење, за облекување, за спиење, за шетање итн. Само јас веднаш контра удирам и си свиркам по мое :) Немав/м намера да се нервирам.

Splendor., Freckles. and Rtulka like this.
  11. easterbunny123

easterbunny123 Истакнат член

Нема врска количината. Ако доиш па даваш АД, спреми го млекото пред доење, бидејќи колиеф треба да отстојат половина час за да се активираат. 4 капки во оброк се ставаат. Јас за навечер си подготвував АД во фрижидер и во тие шишенца ставав по 2 капки (за да не чекам половина час). После само го подгревав во ѓезве со топла вода. Шишињата што стојат во фрижидер со колиеф, не треба да бидат повеќе од 12 часа.
    Ние пробавме и други капки, ColiPrev кои не мора да се чекаат, меѓутоа за жал немаа ефект кај ќерка ми.

pilence23 and Rtulka like this.
  12. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Во упатството пишува 15 мин. Јас го припремав млекото па одев да го преслечам и му ги давав. Ама кај мене немаа ефект ги пробав и тие другите среќа снемав и ми требаше два дена за да купам нови, додека немав приметив дека има помалку грчеви и каката му стана жолта предходно беше зелена

13. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Како јас да пишував, лелеее иста човече, само се зајебала ја нит трпам, нит ќутам....сус мое дете, мои правила....кажав и дека е посесивна баба и дека ме гушат 24/7 да ги дружам пошто ми треба мир, па се љутеше едно време па си легна на брашно. Ајт сиктер таму:whew:

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Мајка со гнојна ангина, бебе среќа само цица и спие, не ме мачи. Батко исто многу умен. Мајка вечерва малку се осети подобра и одма рипна да среди кујна, да зачисти малку. Ама па не можам да трпам да е несредено и не можам. Башка осетив дека ако и кога ми е поарно лежам, тогаш ми е полошо уствари.

Да се изјаснам на темиве што сте пишувале, јас и пишував одамна на @elenaklasik и жената не се лути, се и е јасно, ама едноставно таков карактер е и тоа е, како рекле србите Колко људи толко ќуди (се мисли на карактер нели). Едино не ми е јасно зошто на ова златно време и сонце и се не изнесува бебе надвор ама нејзино си е. А фино е некогаш некој непознат да те стресе, да ти рече чекај малку, застани, кај леташ... зошто блиските секогаш се малку ко резервирани и не се остри, а вака некој што не те знае односно знае само толку колку што си му кажала... друго е. И јас имав периоди кога едвај чекав ноќ да дојде зошто тогаш спиеше поубаво, после па обратно, чекав да се раздени, и кога ќе видиш времето место во уживање ми помина во чекање, е не може, си решив да си уживам во секој ден со него зошто од големото знам дека првата година, лета. Шетаме, уживаме, буквално праиме спомени секој ден.

На тема свекрва, мојата е многу фина по тоа прашање, на 40м од мене е ама доаѓа ја еднаш ја ниеднаш неделно, од празник на празник одиме кај неа. Додуша со баткото е поповрзана и него почесто го зема, дури и на спиење, цел викенд, а за бебе уште е резервирана, ваљда не сака да осети баткото дека ја дели љубовта. Пробува да се меша, да наметнува, ја па и праам ќефови, го облакам кога идеме или кога доаѓа, едни калчинки му купила му ги облакам, не ме кошта многу, ама и жената не е досадна. Не, не е идеална, не сум ни јас, ама и сама си кажува, мое е да кажам, твое е да не ме послушаш. И стварно, што фајде ако се скараме, секако не ми е дома по цел ден да се замарам.

Сеа да прашам и јас, лигите не беа малце покасно, некако многу рано ми почнаа. Скоро 2ипол месеци сме.

15. oblace1

oblace1 Популарен член

@elenaklasik А зошто ме излегувате надвор на ова убаво време?
    Надвор е пролет.
    Само седење дома убива буквално. Моето кога се роди беше многу ладно и едвај чекав да се разубави време за да излеземе.
    Верувај ми ке се препородиш на воздух и сонце и ти и бебето. Облечи го соодветно, бебе во колица и обавезно надвор на шетање.
    А башка што воздухот е број еден за добар имунитет кај бебиња и деца.
    Почни да шеташ ке видиш разлика огромна и во твоето расположение и кај бебето.

Друго зошто одбиваш помош? Едвај чекам некој да ми помогне околу било што, секоја помош е добредојдена и благодарна сум им на сите. Користи помош од секој кој се нуди.

Rtulka and Freckles. like this.
  16. Dan.ata

Dan.ata Активен член

Кај моето бебе, лигавење почна поинтензивно после третиот месец.

Rtulka and AngelOfArh like this.
  17. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

@elenaklasik

Излегувај, мењај рутини мајка, прави нешто ново секој ден, макар и прошетка на нова локација
    Затвореноста дома, монотонијата, мислам дека сите не отепуваат..

Бебе мое е две недели, ние излегуваме, јас ко нова сум после излегувањето, до кај мајка ми, до кај баба ми на саат два, на лулашки големава ќе си поигра итн
    Јас бев човек што дома не се завртувал, и големава малце ко почна да разбира сами в кола и до кај другарка во соседен град сме оделе дури, си викам едвај чекам и ова да пркне малце, ама кога ќе ми текне дека еднаш се мали и дека на слики од големава уште си потплачувам коа била бебе, не се брзам овој пат толку :$

Самото седење дома ме убива и мене, хормоните сеуште несредени, ме тера само на плачење...
    Бегај си од вртлогот мајка колку што можеш, ама знај се во свое време, и они ќе пораснат, ох колку брзо само, лета времето.. :(

Tiny Love, Rtulka and Freckles. like this.
  18. Freckles.

Freckles. Популарен член

Редовно плаче од брат ми и братот на сопругот. И се' си мислам ги осеќа колку нападно идат да ги прифати и да ги сака и ради тоа плаче. Веројатно и кај твоето бебе е така.
    Значи од преголема љубов и желба за играње некако нападно делуваат и на бебо не му се свиѓа.

19. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Таман си се мила:D, нас баш тој период ни почнаа и еве уште скоро 8м сме и поплава ос лиги имаме

AngelOfArh likes this.
  20. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Мене мајки ми е страв дека бебево ќе се искриви од во раце држење. Во деновите кога грчвите се појаки нигде не спие освен во раце. Од 4 сабајле се менуваме со татко и.:sweat:
    Завчера беше ваква, вчера помирна и денес пак. До кога ќе траат само се прашувам?
    Не ми е проблем неспиењето, само да нема мака и да не плаче;(
    Давам еспумисан 2 до 3 пати по 25к.
    Тешко и е и да цица кога има грчеви, цицнува па за кратко е гладна па пак бара и така цело време.
    Дали истовремено се вака раздразнети и вашите бебуши кога имаат грчеви?