Исто бевме кога сменивме со анти рефлуксно млеко се се подобри, консултирај се со педијатар ама мислам дека ќе ви помогне ар.
D3i K1 do 12 nedela davate ili do kraj na 3 mesec? Bidejki na kartonxe od bolnica mi stoi zabelezano do 12 nedela
Не постои лошо време, постои несоодветна гардероба. Имаш и облека и заштита и од дожд и од ветер и од сонце, облечено, средено и надвор. Јас дете не изнесувам само на дожд со ветер бидејќи ме мрзи да ја местам зимската прекривка и одозгора за дожд, иначе на лесен дожд само караница натнувам и минимум еднаш дневно сме надвор. До крај на 3 месец, ние уште 10 дена до 3 полниме, ама имам д3+к1 уште за 1 недела па ќе земам само д3 не ќе зимам цело пакување за 3 дена. Добро да прашам нешто, вашиве кога почнаа да се одбиваат од подлога да се буткаат наназад на соблакање пелена? Големото не го правеше ова, овој на 2ипол месеци ако нема позади торба си пелени кај што ми стојат ќе отиде до ѕидот. Седнат на перницата за доење, подисправен малку значи, под 30 степени агол, се крева да седне. Мал бре многу за вакви активности. И уште нешто, често кога цица после некое време знае да цицне да се тргне, ржи, се тегне, ко да се дави, тргам, стискам млеко има шприца, дали голем млаз му иде, дали се налапал воздух па тешко му е, некогаш ќе го кренам ќе ждригне па продолжува, некогаш не сака. Ми се чини сега па како малку да цица. Он напредува супер, 5 кила е, бумбарче, ама ко да цица малку. Цица на час, час и половина, знае да затера и 2 до 3 часа, да се успие, навечер се буди 1 до 2 пати, супер спие, ама ете мисла ми е. Иначе кога почнува да цица лапа така лакомо, звуци вади мислиш се дави, знам дека имам јак млаз ама ете, мисла ми е.
Јас додека да наполни 3 месеци го давав, а не до крај на 3 месец. Матичната ми рече доволно е. Сега давам Пливит Д3 по 5 капки и посебно давам Омега.
Бекутан. Околу 2-3 месеци, тука некаде измеѓу. Се направи запек од промена на формула. Но исто така додека беше на екслузивно доење имаше период кога не какаше по некои 3-4 дена, но тогаш не и' ставав ништо.
Не сме излегувале освен за педијатар и тогаш плачеше од скафандерот. Само во кола ќути. Ми е страв без скафандер да не настине. Не знам колку да го облечам за да не му студи.
Од која фирма даваш омега и пливит капки дали се на рецепта или не јас давам од бебитол д3 и омега ама многу ми мирисаат на риба па се мислам дали да ги сменам.
Времево не е за скафандер. Ти би облекла ли сега на тебе? Поголем проблем ќе направиш ако го преоблечеш бебето, па да се претопли и испоти. Облечи му боденце, тренерчиња, јакничка потенка, памучно капче и потенко кебенце. Доволно е. Вади го надвор бебето повеќе, нека не ти биде страв.
Колку што си ти облечена плус 1 слој ќебенце. Боди, тренерчиња или шпихозни, од оние плишаните скафандери како шпихозни и тенко ќебенце, така јас изнесувам. А зошто не излегувате, преубави денови имаше, топло, сончево, кога ако не сега, во лето на 40 не се шета.
Мислам дека не ти треба скафандер воопшто. Во количка, корпата го заштитува, нормално облечено и само умоткај го во ќебенце. Јас моиве ги носам секој ден, од втора недела, фала богу не настинале, и по ветер по булевари кога мериме улици и секако, уживаат, плачат кога ќе се вратиме дома. Како што ти кажаа, ако носиш ти блузичка и подмаица, на бебе ќе облечеш боди и шпикозни, наместо јакна што носиш ти тоа ќе има ќебенце и заштита од корпата, само памучно капче на глава и сосема доволно, не се минусни температури, па дури и да се, докторкава нас ни вика имајте само различни дебелини на ќебенца за во количка, друго не ви треба.
Здраво мајки, бебе ми е 7ма недела, изминатиов период мака мачевме со грчеви, пробувавме капки, сирупи све и свашта, на крај воведовме Харви и од него најзадоволни сме. Стануваше од сон со врескање ради тие грчеви. Во меѓувреме уредно се доиме од прв ден, лактација воспоставена, редовни столици си има. Последниве три/четири дена што ме зачуди е тоа дека навечер почна да врзува дури 6 часа сон, без да прокенка, без да се разбуди за цицање. Знае да легне во 00:00, да стане тек во 05:30. А не сакам да го будам за да не му нарушувам сон. Претходно си стануваше на 2/3 саати, си цицаше и мака мачевме дур го заспиеме. Преку ден, на 3 часа станува за јадење, знае дури и на цице да ми заспие, го будам по 5/6 пати за да се нацица убаво. Многу е некако мирен. што до сега беше несвојствено за него, само станува за цицање и одма на спиење. Знам, звучам како хистерична мајка, кога спие детето зошто спие, кога не спие зошто не спие. Ама периодов ме зачуди, вистина е дека е полесен за мене и маж ми, но се плашам да не се случува нешто со детенцето. Извинете на хистеријата и на можеби глупавото прашање.
Нормално е. И тоа веќе почнува да се стабилизира, а ти конечно ќе почнеш да уживаш во мајчинството. Исто бевме и ние, кога прекинаа грчевите, бебе почна и сон да врзува, јас се преродив, уживав со него. Така да опушти се и уживај во убавиов период. Абе каков скафандер на времево, греота е кутрото... Тргни од себе дали сакаш да си така облечена на овие температури и да се препотуваш. Облечи го во шпихознички или тренерчиња, јакничка и памучно капче па врз него тенко ќебенце. Нема да ти настине и ќе ти биде многу помирно, верувај.
Исто бевме сега сме 2++ месеци и се преродив уживам во мајчинството можам дури сега да кажам. Толку е мирна се смени одкога го сменивме млекото ние од аптамил 1 во новалак ак е сега малку потешко кака ама сепак во толеранција е. Навечер до 11 е заспана со шишето, се буди во 4 знае и да се искака па морам да и сменам пелена, ја легнувам до мене ми гуга прета со раце и нозе и по некое време заспива до 8. Преку ден бара на 2ипол до 3часа и пак е мирна. Ја ставам во креветче се радува на музичката вртелешка. Мислам дека одкога почна да гука се намали врескањето особено навечер леле кога ќе се присетам ми беше страв да се стемни. Плачки ли беа дај боже да не се повторат до толку. Поминавме и први вакцини, качи температура ама брзо ја спушти сега има грчеви од ротата ако има некоја мајка искуство нека кажи за колку време поминаа? Денски во 9 презаспива околу 30 мин па потоа до 11 ја занимавам со траскалца креветче бејби џам па потоа пак шише и надвор најубаво заспива. Сега веќе се прибравме дома таа е в креветче а јас ја нишкам и и зборувам а она ми враќа со насмевки и претање.
Zdravo prvo dete mi e i bi sakala da se iskonsultiram, bebe ima 4 meseci , koregirani 2 roden e vo 31va nedela, ama fala mu na gospod do sega so nisto nezaostanuva. E sega veke pocna da butka so glavata koga e potpren na mene za da sedi , go fakam za racinjata se kreva i sedi . Glavara si ja drzi ubavo ama uste ne se vrti so teloto od edna na druga strana osven so moja pomosh ako go podbutnam malku.Prasanjeto mi e dali veke mozam da go pridrzuvam vo sedecka pozocija ili uste e rano, treba prvo da pocne da se vrti od stomak na grb pa posle da sedi? Fala vi
@Lina-Detelina , јас за дома ставам боди на куси, памучни шпихозни или комплетче и чорапчиња. За надвор на тоа од дома јакничка и тенко ќебенце. Или втора опција тенок скафандер ама во тој случај без ќебенце. На главче тенка капа или стегач. Додуша обавезно имам ќебенце екстра в количка во корпата за секој случај. Друго кај мене значи давам јадење на бебе, излегуваме. По дома јади на 3,5-4 часа храна. Кога сме надвор на максимум 2 часа бара. Дали повеќе ожеднува што е потопличко сега или друго, не знам ама постојано е гладно.
Леле мајка дај Боже и мојов да смени и да заврши ова хистерично плачење и ден и ноќ. Не знам што ми е потешко, денот или ноќта. 2 месеци е, и ние сме на аптамил 1. Сменивме на бебелан ама немаше промена во однесување, па пак вративме на аптамил. Мислиш дека смирила малку од млекото? А со спиење како бевте додека плачеше? Мојов навечер спие само од 7-8 до 11-12 и после плаче, едвај го заспивам да поспие 20-30-макс 40мин и се така до 7-8 сабајле...мислам дека ќе полудам
@Bebce ❤️❤️❤️ i @Iris-1234 devojki fala ima uste tri nedeli do pocetok na 4 mesec, i utrovo kupiv pa ke davam do kraj na mesec