Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    7.713
    @AngelOfArh , спомна низ некоја од темите дека 2ка слипи веќе му се мали на бебето. Колку кг е отприлика?

Прашувам бидејќи мојов сопруг натрупал пакети за уште повеќе од месец,можеби и месец и пол. Кај мене сега е нешто над 4кг. Ми личи дека ако не успееме да замениме, ќе се мачиме на до крај со користење или ќе фрламе.

2. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.105
    Допаѓања:
    1.563
    Да кај нас се покажаа супер ги користевме од почетокот до крајот на 3 месец и немавме проблеми заедно со пробиотик ваја

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  3. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Бебе ми е 7 недели и само на мајчино, пробиотик плус сируп нурс харвеј. Не е какано 5 дена и пробавме со топломерче иако бевме против сепак ставивме и ништо..знам разни теории некои викаат до 7 дена е нормално, 10 дена па и 14 ама ако нема мака. А моево прцле има мака, дури вриснува кога се стега (настрана грчевите) прави фаца баш како за какање и се труди ама не сака. Претходно кога си прдкаше и излагаше малку и каки, а сега ни тоа. Моча и прди нормално.
    Имам редтрикции во осхраната скоро ништо не јадам освен јаглени хидрати како леб ориз компир и месо, јогурт, павлака.
    Ќе пробам денес со суви сливи преку мене, водата плус сливите.
    Ама некое чаре за сигурно и за побрзо??

4. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Како ги даваше?

5. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.851
    И претходно имаше долги дремки или откако ја скратија 3тата му се издолжија? Моето спие 3 пати по 30-40 мин, ако ја скрати третата малку ќе му е мислам

6. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    За сигурно не знам ама можеш
    да пробаш со масажа на стомаче.

7. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Секој ден се масираме и термофорче ставаме заради грчевите

На Doktor F му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Marii12.

Marii12. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2021
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    64
    Zdravo mamicki
    Beba e 5ipol meseci i posledniov mesec dokolku nekoj sto ne go gleda cesto ja zeme vristi do zaogjanje... Bukvalno kazano nemozeme da se smirime. Mislite ke pomine ili deteto e takvo. Eve sega pred nedela na rodenden bevme vo igroteka, jas poveke nadvor bev so nejz, bidejki ne se smiruva dokolku ne se trgnam na strana. Iskreno panika me fakja, sovet nekoj❤️

9. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.851
    Има еден период каде што учат за дистанца помеѓу 5 и 6ти месец, веројатно тоа е трае две недели

На Marii12. му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Romantic

Romantic Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    215
    Сапунче во газе, тоа имаме пробано.
    А ти појачај со повеќе сливи, течности, супи, чорби.

На gothchick му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.105
    Допаѓања:
    1.563
    Сабајлето во млекцето ставав по 5 капки од двете шишенца и вечерта исто по 5 од двете по потреба можеш и побеќе пати во денот да ги даваш ама кај нас беше доволно двапати

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Мора со млеко да се даваат?
    Ние сме на доење.

13. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    641
    Масажа на стомачето, кружни движења во правец на стрелките на часовникот, ILY масажа (ѕирни на интернет како изгледа ако не ја знаеш), вежби со ноџињата, јас пиев пробиотик дополнително и јадев производи со пробиотик. Млеко ако конзумираш може да му прави проблем, а мислам дека и јајца. И чајот од бекутан со анасон го пиев.
    Имам чувство дека масажи најмногу ни помагаат нас.

14. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.840
    Допаѓања:
    9.314
    Мајки кажувајте чаре.
    Бебево 4 месеци веќе...мака мачиме кога е на стомаче да крева глава,не бе брате не можам да ја натерам,мрзла е скроз , лапа раце и на крај ке поврати и ке ја свртам.
    Искуство? Загрижувачко ли е што не се крева многу?

15. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    641
    Ако ја направите активноста поинтересна? На пример да ставите огледало пред неа, играчка, тропалка, зип локс багс или мали шишиња наполнети со сапун, вода и нешто шарено и сл.

16. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Мене ми рекоа дека ако мочка нема проблем какањето.

17. MyMala

MyMala Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    2.282
    BD0011E4-DCF7-4BAB-9EF0-220A90D71E2B.jpeg
    Si probala so vakvo nesto? Moze kje mu bide interesno, sekoj den po malce i ke se nauci
    I mojata na pocetok ic ne sakase da sedi na stomak, odma placese, pokje go staev na moite gradi, posle na pod so vakva podloga

18. Leanne

Leanne Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2022
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    1.165
    Мојата исто многу плачеше, па сега сменив тактика наместо на стомаче да е легната на под или на кревет, ја легнувам кај мене во скут во поисправена положба и го крева главчето. Исто и врз мене ја легнувам. Една недела вака, сега почнува да ја крева главата и доле во baby gym кога ќе ја ставам на тврдо, пу пу да не ја урочам :D. Види и ти, да не и е тешко на стомачето да биде стисната.

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mermaid90

Mermaid90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    1.148
    Допаѓања:
    1.049
    Ке сака некој да ми пресмета за скок во развој кој ја има апп. Кога проверувам ми дава дек сме во 4ти скок, а се мислам дека сме излезени од него

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.223
    Допаѓања:
    111.460
    Има полни 5кг, ама и долгичко е, 60цм е веќе и мислам и затоа му се мали, не е толку до килажата. Ако не чуваш сметки тешко да ги замениш, ама прашај, што ги кошта да ти заменат. Мене не ми се свиѓаа и дека беа со кратки од страна како јазичиња што се тие, на другите пелени се долги и посигурно се осеќав, вака му се собираа напред и истекуваше мочка и сите бодиња му беа мокри.
    Киви јади, 3 киви изеди и после 2 саата нека цица ќе видиш реакција.
    По малку по малку и ќе се научи, пробај да и го направиш времето на стомак интересно, набави контрасни картички, зип лок ќесички со некој проѕирен гел за туширање внатре и монистри да ги фаќа, да ги чепка, набави играчки за 3+ што се и нареди и го пред неа, огледалце, музичка играчка...Тами тајм е многу важно за развојот понатака, полесно проодуваат, полесно се координираат, постабилни се, а според некои научници и врз развојот на нервниот систем влијае. Не е дека нема да порасне или е штетно.

Пак да прашам, нормално е реакција од ротата дури после 1 недела или сепак е од Пливит Д капките?

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.