Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Beatris

Beatris Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.366
    Мајки што користите за бебињата за заштита од сонце, моите се скоро 5 месеци?

2. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    735
    Јас го земав овој од Frezyderm.Ми го изрекламираа во Зегин дека може 0+ да се користи и има природни филтри,не хемиски. Сепак се сомневам. Што зборев со мајки ми викаат да не ја мачкам ништо.
    Се обидувам да ја пазам максимално ама пак и иде на моменти сонце во лицето. Ние сме скоро 4 месеци.
    Дали има некој искуство со факторот да сподели ?

Прикачени фајлови:

3. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    641
    И ние наредна недела полниме 3м. Јас чај искрено не би дала на бебе, некако мали ми се. Ама пак има многу мајки што даваат.
    Бебувчево мое до скоро ич не спиеше, имаше големи прозорци на будност со многу кратки дремки. Од бебе што по цел ден спиеше, почна да не ми се спие. Ама прво, мајка неискусна. Ми требаше време сфатам кај нас што е проблемот. Преку ден го чував во дневна и пробував таму да го заспијам. Затемнување, гасев тв ама ништо. И мислам дека од преумореност не спиеше. Баш кога ќе му беше време за спиење некој ќе дојдеше, ќе му направеше муабет, го држеа исправен, тв пуштен и дојди после заспи го. Сега поминува саат и пол максимум (гледам на помалку) од последно спиење си го носам во спална го пуштам фенот и го заспивам. Не заспива секогаш ама гледам да сум упорна дур не заспие. И повеќе спие сега. Се лутат малце бабите и дедовците излегуваат со коментари нека го, ќе си покаже кога му се спие ама ми е гајле. За тие да си го направат ќефот 10 мин да го држат во раце, јас не планирам после да се мачам. Ваљда имаш пробано ама јас мислам дека помалку стимули е решението. До 3 месеци многу лесно доаѓа кај децата до overstimulation од различни звуци, светла, ако многу луѓе ги држат, им зборуваат...

Последна измена: 27 март 2023
    На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.720
    Допаѓања:
    7.717
    Можеби ова е и кај нас проблем. Дневните дремки ни се баш во дневна. Мислам последните денови како на нокти да си гледаат свекорот и свекрвата, само што ќе ставам бебе во креветче и еве ги кај нас. Тоа телефони ѕвонење, па викање гласно, па не знам што. Ако заспие 5-10 минути после не е проблем и пушки да пукаат, ама ако ја прекинат во 1 минута уште не успана, е тогаш е хорор.

Демек ај да е различно дневно од ноќно спиење ама ќе почнам и јас да ја ставам во спална и преку ден.

Ако сме сами знае и по 3 часа да спие.

5. Pocahontas.93

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    641
    Исто скроз. И кога ќе дојдеа уште од пред врата почнуваа да викаат гласно, без да видат дали спие, ко намерно за да го разбудат. Или ако беше заспан никогаш не внимаваа на тонот или тропањето. Или го вртеа кон телевизорот да гледа телевизија затоа што знаат дека кај мене тоа е строго забрането. Затоа сега велам време му е за спиење и ги оставам. Убедена сум дека мислат дека од инает го носам, за да не го гледаат ама ми е гајле.

6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.720
    Допаѓања:
    7.717
    Најнормално зборуваме, телевизор е пуштен постојано, од местото каде што е бебето е 4+ метри така да не верувам дека баш до толку гледа. Сакам да кажам не дека до толку пазиме меѓутоа се обидуваме да воведеме ред. Еве баш вчера требаше да има дремка од околу 18:00-19:00 часот, после тоа малку играме, околу 19:30 бањање, 20:00 храна. После тоа будна е уште можеби 1 час и заспива.

Е ама недозаспана, свекрва ја разбуди, наместо во 18:00 заспа кај неа в раце во 19:15 баш кога се ни беше спремно за бањање. Па чекавме да стани, стана веќе прегладнета, па се во 5 минути и бањање и храна. Буквално не можеше да дочека да и ставам пижами, по памперс и во бањарка завиткана јадеше. И нормално растревожена остана после уште 3 часа будна.

Битно свекрва пресреќна оти ја заспала внуката :@

7. Pocahontas.93

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    641
    Те разбирам, ниту јас не се обидувам да го изолирам од се. На пример надвор спие на страшни галами, ама дома ми се расонува од многу стимули.

8. pilence23

pilence23 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2017
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    127
    Јас давав на 2,5/3ч. Ама кога израчунав така идеше 8 оброци дневно и детето после хранење ми беше подолго време раздразливо, денес пробав на 4ч, пошто на кутијата пишува 6 оброци дневно значи на 24ч на секој 4ч и подобро и е не ми бљуцка толку, сега кога ќе одам на контрола ќе прашам дали вака е правилно

На Romantic му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.030
    Допаѓања:
    13.260
    Не ставам заштита на таа возраст, а и не се препорачува без разлика какви филтри. Светла облека, капче и прошетки само кога не е јако сонцето (рано сабајле или навечер). На поголемиот почнав да му ставам кога наполни една година (роден е во мај), на помалово сега летово планирам да почнам на одмор кога ќе одиме, ќе има 8 месеци.

10. Romantic

Romantic Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    215
    И јас давам на 3, ако чекам до 4 ќе биде вриштење. Уште не можам да кажам дека сме влезени во шема со формулава.
    Ако одам според табелата од пакувањето, треба да пие 180мл, а она пие едвај 120-130, а го правам со 4,5 дозерки место 4 за да ја држи демек подолго, ама пак на 3 часа е програмирана.

На pilence23 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Cutiegirl*7

Cutiegirl*7 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2022
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    54
    И моево е истоо. Има и денски дремки, ама тие се по 15,20 мин.. Кога е надвор знае да сврзе повеќе, ама дома нема шанси.
    Ве читам за денскиве дремки како ви се темпирани временски и не ми е јасно како ви успева.. Како секој ден имате ист тајминг за дремка? Зарем секој ден исто ви станува, исто ви заспива па успевате пример точно во 18 часот да ви биде време за дремка?
    Мислам дека не би можела исто да го темпирам секој ден ниту јас, ниту па бебево..

12. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    2.249
    Непоканета ќе искоментирам, поради тоа што ова што го практикуваш со зголемена количина млеко не треба да се прави, може сериозен дисбаланс да им направи во дигестивниот систем, не е за џабе точната препорака колку вода за колку мерилици е...

Генерален совет - не се водете по количините од пакувањето,производителите генерално пишуваат повеќе од оптималните потреби, следете ги детето и неговите потреби, не му буткајте со сила, ем треба споро да јаде со флашичка со помал проток за да добие сигнал мозокот за ситост, доколку испие за 5 мин тоа не е доволно долго и најчесто погрешно се интерпретира дека сака уште

На Маја Т, pilence23, oblace1 и 7 други им се допаѓа ова.
  13. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Majki
    Cajot od hipp, pisuva deka e za deca a ne isuva novorodencinja. Nie sme 10 nedeli denes i neznam dali da dadam.

14. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.851
    Можеш, патронажната ми кажа дека од рагање е. Ама ептен ако има потреба, давај, макс 50 мл на ден. Ако нема потреба не давај, само му го полни стомачето

На Lavica2602 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mamacita00

Mamacita00 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2022
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    91
    Овие после вакцина ги ставате таму кај што е боцнато кога ќе качи температура или пред да качи?
    Пред 2 часа примивме вакцина, сега за сега сме добри малце како отокче има на убодот планирав ациди борици да ставам ама не знам дали да ставам и од овие

Прикачени фајлови:

16. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.178
    Допаѓања:
    70.677
    Превентивно се користат овие, јас ставив одма после боцкање.

На oblace1, Mamacita00 и Coco31 им се допаѓа ова.
  17. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.850
    Допаѓања:
    7.054
    На боцнатото ставам одма кога ќе дојдеме дома и ги мењам на 6 часа.

На Mamacita00 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.213
    Допаѓања:
    5.770
    Мислам дека пишува на него од првата недела.

19. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Ne pisuva. Pisuva samo caj od komorac za deca.

Прикачени фајлови:

20. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.213
    Допаѓања:
    5.770
    На Lavica2602 и Anika55 им се допаѓа ова.