Кога почнува да се воведува ред кај бебиња? Деновиве и бебе нервозно или само што ќе заспие ја разбудуваат или ќе се најди некој паметен (читај свекрва) да ја заспие на 15-20 минути пред времето за храна/капење и слично. И пак бебе недонаспано ќе се разбуди за храна и после вреска со часови додека се премори. Некако бледо ме гледаат кога ќе речам дека веќе сакам ако не сега, за некоја недела веќе ред да воведувам на дневни дремки и ноќно заспивање.
Пишував на претходната страна, самото си воведе некој ред да речам после 2-2ипол месеци. После 40 дена па ептен смени, ама воглавно после 2ипол месеци има ред на ноќно спиење, дење кога како, најчесто спие дремки после секој втор подој, од по саатипол до 2, а ако дремнува на секој подој тоа се кратки 20мин дремки. Нас денес нешто не повампири, уште не е заспан, се труди да излезе од вреќата и тоа опасно се труди, крева нозе, се тегне, вика... нит шушкало го заспива, нит цуцла сака, демек купив од оние форма ко Бибс, каучукови, вакви, онакви... ветер и магла. А јас уморна, со болки од спиналната, едвај се движам, он сака во раце низ соба... ами се плаче! Ама па денски имаше убави дремки, така да... Маж вика попушти еднаш нека спие со тебе, не е страшно до толку, што си се стегнала, а мене душа не ми дава да го легнам до мене, страв ми е ептен, а сакам, многу сакам, ама страв ми е да не го поклопам, да не го повредам... А еве го 11 фати, он гуга, се кара со нешто...
Кога веќе немам сила по ноќе за шетање низ соба ја земам до мене на кревет. Бев против тоа ама некогаш толку сум преморена што и против себе си одам.
2 и пол месеци. Тек сега намалува на дневни дремки, а и ноќе различно. Може да спие од 20:00 до кај 03:00 со едно будење за храна, па да е будно 1-2 часа и после повторно уште 2-3 часа спиење. Може да спие од 22:00 до 07:00 со две три будења за храна итн.
Nie nokite gi spieme veke nekoe vreme unazad. Snosti zaspa kon 8, vo 11 i dadov mleko (zaspana si slapa so ustata koga ke i e satot za mleko) si spiese do 3ipol (pak mleko piese zaspana) ama ispi polovina od toa sto pie i vo 5 pak barase mleko. Dadov pola doza pak i si spiese do 6i15. Inace se naucivme da stanuvame vo 6, denes zgresiv sto ja ostaviv do 6.15 Inace semata od Dr. Goodnight e super ama ako ja teras dosledno bez vakvi isklucoci ko mene. Denski so setanje ni red ni poredok se znae, ne spie vo kolicka i se ni e izremeteno.
Sakam da prasam kolku e zadilzitelna omegata? Imam celo pakovanje omega, baska paketce ipol babytol d3+omega a maticnata mi prepisa Plivit d3. Sega davam d3+omega i planiram otkako ke gi potrosam i toa paketce samo omega sto e veke da ne davam. Togas bi bila 4ipol meseci. Vie do koga davate omega?
Јас би ти рекла да си правиш аларм и да стануваш ти пред неа, на успано да и дадеш шишенце, да не и дозволиш да се расони. Неодамна читав дека може и АД спремно да стои во фрижидер 24ч, само да го смлачиш, да не и дозволиш да се разбуди фактички, да се расони. По моево гледам, а го оставам да се расони тешко е заспивањето, ако дадам одма цице си продолжува без проблем. Еве денес ради бато да го спремиме за во школо со маска станавме и двајцата во 7ипол, не продолжи, и ќенкав е, а вообичаено продолжува до 9 и топ е весел. И јас синоќа го земав до мене, многу ми беше мачно да станувам, казната бев. И да ти кажам како се надевав топ отспав.
Во Германија на никое од четирите деца не препишале омега за бебиња. Претпоставувам не е задолжителна штом тука не даваат.
Не давам омега. Давав две недели и мислам малото од нив грчеви имаше. Кога му ги прекинав, уште три дена блуцнатото на риба му мирисаше. Си викам кога јас имам мака со желудникот од омега суплемент и ми се гади, кој знае како на бебе му било. Пријатели прашував што живеат низ развиениве европски држави, ми рекоа дека омега на бебиња не даваат, поготово не како кај нас уште од 8 дена.
И јас прекинав со омега, му давам така ретко кога ќе ми текне. На поголемиот му давав до кај две години и не сака веќе да пие. Верувам дека има бенефит ама не е дека фалични ќе бидат без омега. За фонтанелата, на двете деца од раѓање давам поголеми дози Д3. На поголемиот му се затвори на 2год и 4 месеци, малото е 6 месеци и се уште е многу отворена. Со ортопедот кога зборев ми рече дека Д3 нема никаква врска со фонтанелата, што кај нас се докажа како точно.
Вигантол има во Србија и Бугарија, но исто така и во некоја аптека во Чаир Не-Ал? ми се чини се викаше, но по многу повисока цена, околу 400 ден шишенце, а во Србија е 120 ден од Лили Дрогерии.
Од кога почнавте да им давате вода? Ние сме месец ипол педијатарот ми вели давај му и водичка. А сме само на доење