Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Ти благодарам за благо кажаното :) забележувам посилно влече, ајде тоа е, живи здрави да се малецките бебушки, се за нив.Еве денес си цица на саат време и мислам лакома е, ќе се нацица ,ќе подздригне и после пак цица,цица,и на крај ќе блујне....

На Kaetana и galapce им се допаѓа ова.
  2. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    Zatoa sto ne sum od Sk, vo mojot grad ima 3 pedijatri so nenormalni guzvi, vo isto vreme vo minijaturna cekalna se zdravi bebinja i decinja so pnevmonija, pa sakam da go izbegnam odenjeto samo za merenje. Ne bi ja merela sekoj den sigurno, go pominav toa so prvoto dete i znam deka ne e sekoj den isto, ama so vaga doma bi izbegnala i nepotrebni odenja na pedijatar na 2-3 nedeli sega na pocetokot i guzvanje bez vrska. Ne sum hipohondar, ama ne mozam ni da ostavam malo bebence da ne go izmeram sega koga doenjeto ne ni e seuste ubavo vospostaveno da ne znam sto sme napravile i kako ni odi. Inaku, za papoceto so prvoto dete ni padna na 15 den,so vtoroto 20 den, nekolku dena po pagjanjeto stavavme baneocin prasok i tolku, problemi ne sme imale.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Aj i ja da se javam.sinojka 39 temperatura kaciv.ama em mi nadojde mleko em sum nastinala.grlo me bolese uzasno.vo zegin na maz mi mu rekle moze samo paracetamol i propolis.uzas so maska sum koga go dojam strav mi e da ne ja razbolam
    Vo vrska so merenje jas so prvata kerka ednas mesecno odev na pedijatar, samiot pedihatar taka sakase se do godinka.pretpostavuvam i za vtorovo taka ke bide

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    823
    Po kolku kapki davate sega koga vremevo se stopli?

5. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    823
    Nas Paskalov ni e maticen.Mnogu sum zadovolna.

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.930
    Допаѓања:
    326.912
    Онолку колку ке одреди ортопед.Ние по 5 пиеме.

7. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Беба е скоро 4 месеци и и давам по 3. Секако ја вадам и надвор. Ми кажаа дека суфицит од витамин д нема...

8. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Dve noki po red ne spieme.Izgleda na povidok e tretata.Pocnaa grcevite.:(
    Kako toj se grci taka i jas so nego.Pocnav da davam na sekoj obrok po tri kapki colief.Zemavme i termoforce,staviv dva tri pati ama stranicno do nego.Nekako mi e grev na tolku mala dusa da i stavam tesko vrz stomaceto,pa i zatopluvam pelenka.
    Inace i jas sum seuste na bela hrana.Pred nekoj den me snimaa na eho oti povremeno imam srasni bolki,valjda vo zeludnikot,me snimaa i na rengen i ispadna deka imam nesto vo debeloto crevo.Pod terapija sum i nema rezultati.Neznam sto ke se pravi.

9. Ivanushkaa

Ivanushkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2014
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    357
    Mamicki samo da ve pozdravam :* imam trista prasanja za sinceto moe, nabrzo ke pisam :D uste se naviknuvame so bebush i milion cuda okolu nego:rofl: kako ste @espana @mariz @menelele @galapce i drugite novi mamicki :) kako bebushite:inlove: pozz do site i najmnogu do iskusnite mamicki se razbira na nivnite znaenja se nadevame :*

На menelele, espana, galapce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. sanjetoo

sanjetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    15
    @galapce , еве и ние со тој проблем . Ние ги зедовме Еспумисан Л капките па ке видиме како ке биде оваа вечер. Плус пие и бекутан од анасон и чајче од ким

11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.585
    Допаѓања:
    76.822
    Odlicno sme, samo na doenje sme i samo maka vodime so toa zdriganje, vrti go vaka onaka, pa kje go spustam vo krevetce pa pak kje go zemam za mintka, dve... inace ako ne zdrigne bljucnuva i toa ne malku... Ne place ic, kenka po malkucka i kuznae kolku vreme kenka dur me razbudi :D grcevi seuste nemame strasni i se nadevam taka i kje ostane :)

На menelele му/ѝ се допаѓа ова.
  12. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Zdravo @Ivanushkaa ,odamna te nema,kako si ti,kako e maloto?Kako e ranata ,bolki imas uste?Mojata bebushka raste,ja dojam,osven navecer dodavam ednas do dva pati po 30 ml.mleko ,poslabo mi e navecer a taa e nervozna koga e gladna....So grcevi sme i nie @galapce, i pieme colief,ama mi pomaga mn.termoforceto,ne se sekiraj ne e tesko vrz stomaceto,bas namesti mu go ke vidiskako ke gi ispravi nodjinjata od sto mu e ubavo toplicko i ke zaspie.

На menelele, mami blue и galapce им се допаѓа ова.
  13. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Zeni,pomagajte.Zemav denes da se odmolzam so el.molzalka i koga ja izvadiv gradata, bradavicava mi e modra.Ja mackam so specijalna mast sto mi ja preporacaa za bradavici,no kazete neato da mi pomine,zasto i dadov na malava da cica me bolese premnogu i ja trgnav....:(

14. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Lele espana mila na maki si,ama barem bebceto ke ti e pozdravo a i ti,samo da ti se opravat gradite.Mene dusata me boli sto ne uspeavme da se podoime.
    Za termoforceto,uste stojam na toa deka mi e grev da stavam da mu tezi,mn e malo.Stranicno go vrtam i mu go drzam.

Za drugo naminav..Mamicki,dali ve faka panika i kako se spravuate so stravot dokolku ostanete so saati sami so bebceto?
    Jas sum cesto skros sama i togas sum nekako kako vo panika.Skoro celo vreme mi e togas vo race.
    Jazk na svoi 36g da imam vakvi stravovi no ete,priznavam deka gi imam.Znaci po doma si rabotam skoro se sama,osven Tarzano so pomaga,ama mi treba vozrasen covek barem samo da e prisuten za da ne panicam.Vcera duri se napiv i edno b6.
    Inace malku ni se stisuvaat grcevite na momenti,od coliefot no ne celosno,pak maka macime.

15. Ivanushkaa

Ivanushkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2014
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    357
    Bogami navistina me snema :) nekako celo vreme fakam red so sincevo, ama taka se prvite mesec dena neli....jas nemam mleko....mnogu se trudev, go stavav pistojano na grada ama samo nekoja kapka i pocnuva da vristi od sto e gladen :( morase vestacko, e sega toa ni e strashnata pesna, nikako da go pogodime mlekceto, pocnavme so pre hipp, pa hipp combiotic imase mnogu grcevi, pa ajde da sme provale novolac ac, beter beshe mislam i sega sme na aptamil i toa obicniot, pa mu stavam kapki colief i infacalm mnogu se grci dushice po celi denovi mislam;( place vika, piska, pa vecer ke probam i so termoforce....inaku mnogu e lakom koga jade, golta silno se slusha i bljucka postojano posle jadenje i toa poveke :( mu krvat cevcinjata ima gasovi pistojano i so kakanjeto isto si imame maka bese na pocetok meko, sega gledam oformeno i potvrdo :( pa i toa plus go maci i toa sto ne e redovno.....cajce po malce davam od becutan pa ke vidime....srcinja nashi....slatki maki ama se iznasekirav do mlekovo....em sto nemam pa nrnoze i edno asalno da se pogodi se e kako gladen i kako da ne go podnesuva ili taka mi sencini.....pa ke vidime sega so aptamilov...

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.930
    Допаѓања:
    326.912
    Нормално е да се плашиш,годините немаат врска.Мене ми е второ бебе,башка медицинско лице но што дека пак имам стравови.Само не дозволувај тие стравови скроз да те надвисат.
    Неможе на бебето ништо да му се случи.И да плаче,соземи се,диши и не паничи.Само ако си прибрана можеш да му помогнеш во било која ситуација.Останувај насамо со бебето првин час,па два,па 4 часа...на крај и цел ден.Кога кр изгураш цел ден или цела нок сама со бебето ке знаеш дека си успеала.
    Мислам дека ти имаше и здравствени проблеми,може и тоа ти ствара анксиозност ,се плашиш да не ти се случи нешто.Имај тел при рака секогаш но без паника.Така само ке влошиш ситуација.

@Ivanushkaa зошто менуваш толку млека?Ја влошуваш состојбата на грчевите така.Што и да правите до 3 ти месец кажи речи грчеви ке има секое бебе.Моето вриштеше од 7 до 11 навечер а беше само на доење.

На danichap и galapce им се допаѓа ова.
  17. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Ti blagodaram joy.Da,bas radi moite problemi sum vo uste pogolem strav.
    Kamo da mozev da pravam taka de na dva de na cetiri.No se nema uslovi,sami ziveeme i toa vo drug grad.Tuk tamu doagaat ponekogas.

18. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    nema od sto da se plasis,samo smireno,doma sama,zakluci vrata ako ti e strav i uzivaj so bebeto,mob sekogas na dofat,ti vo dr grad a jas vo stranstvo sto da kazam mora covek da se navikne.
    ti ako si smirena nema nisto da se sluci nesakano i bebeto po smireno ke ti e .

На Sky-butterfly, galapce и joy1 им се допаѓа ова.
  19. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Леле со првото дете после две недели кога останав сама, маж ми на работа, главата си ја пукнав од мислење и сценарија, што ако се случи нешто а јас не изреагирам правилно и не дај.....дрн дрн. Сега се смеам ама тогаш...
    Значи нормално е, брзо ќе се опуштиш.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  20. sanjetoo

sanjetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    15
    мамички, еве 3 дена цицаме на 1,5 час и се успива на градата. а не плаче за јадење само константно ја шире устата и може да цица цело време (додека да се успие) . и цуцлата ја шмука како да е гладен. можно ли е да не го заситува млекото или каде да го барам проблемот?