Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    837
    Sto smee da se pie pri nastinka? Tt imam 37.2 no ako mi se pokaci smeam antibiotik? Za grlo zemav pantenol
    Da napomenam dojam

2. MyMala

MyMala Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    2.252
    Lekadol so vit.C mozes, mene mnogu mi pomagase, antibiotik samo ako odluci lekar

На Nela_21 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.266
    Допаѓања:
    107.616
    За настинка антибиотик? Пиј парацетамол и толку, ако ептен ептен се качи тт ќе одиш на лекар. Не брзај одма со антибиотик. Јас бев со 40тт па не ми се пиеше искрено.

4. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    837
    Pa nema da pijam antibiotik osven ako mi se pokaci tt drasticno.
    Izgleda od mene i bebevo mu prenesov nastinka malce mu tece noseto. I sea sum haos, omalaksana a on saka non stop u race izglwda i skokot go fativme 15nedela

5. Change.

Change. Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2015
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    458
    Смееш и блок макс

6. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.524
    Допаѓања:
    8.131
    И да се покачи температура не мора да значи дека е за антибиотик.
    Доколку можеш направи крвна слика и црп и ќе знаеш дали треба или не.

7. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.048
    Допаѓања:
    6.462
    Мајки има некоја регресија во 5ти месец? Бебе ми се буди секоја вечер и околу 2 саати не може да презаспие. Ќе полудам.

На pikabu5 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. pikabu5

pikabu5 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2020
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    1.056
    Исто , 5 месеци сме, секоја вечер исто време станува, и на два саати цица, п у к н а в.

9. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Таа е премногу ниска температура. Над 38 се зема антипиретик, како на пример парацетамол. Треба да се остави организмот да се бори до тогаш. Се што влегува од надвор и е корисно, може да биде и штетно. Намерно си го слабееш организмот. Ако доиш, бебето е заштитено преку тебе, создаваш антитела.
    Антибиотик на своја рака никако. Антибиотик не се користи за покачена температура, намената не му е за тоа. Со тоа што земаш антибиотик за било каква настинка дозволуваш да станеш резистентна на терапија при бактериска инфекција, а тоа никој не го сфаќа сериозно.
    Настинките се обично од вирусна природа, така што не гледам како антибиотикот би играл некаква улога.
    Извини ако те нападнав, но многу лошо сме научени дека антибиотикот е спас за се и се зема на своја рака за секоја болест. Настинката моментално е обична зафрканција за разлика од настаната резистентност. Спас се за бактериски инфекции, утврдени со брис. Утре не дај боже и детето ќе се разболи, јас веднаш би сменила доктор ако само го клука со антибиотици без претходно утврдена потреба за истото.

На redmama, the12345, Dan.ata и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    837
    Ne se ni osetiv napadnata, se ubavo si objasnila.
    Jas pa mislev preku mlekoto deka bas i nemu mu prenesuvam naastinka. I plus ke go prefati i bez tos so mene e 24/7
    Eve i on e 2-3 noki so rastecen nos, i eve veceerva noseto e ok, ama pocna da kasla. Moze e povrzano so vakcinata sto ja primi, moze nastinal ama jas si povrzqv deka e od mene preneseno preku mleko

На Alexandrite му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Angi266

Angi266 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2022
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    330
    Нормално ли е бебе од три месеци да спие по пет,шест часа без пауза, а некогаш и по осум?
    Или да спијам додека не не фатат скокови регресии и слично:rofl::?:

12. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.929
    Допаѓања:
    12.260
    Да спиеш дур не сте влезени во 4ти скок:D

На gothchick и Angi266 им се допаѓа ова.
  13. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Ако кашла, подобро на педијатар да го носиш. Да не спушти на бели дробови.

На Nela_21 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  14. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.048
    Допаѓања:
    6.462
    Кај нас не е во исто време ама обавезно е буден 2 саати. Исто и почесто бара млеко. Што е ова сега :@

15. Lina-Detelina

Lina-Detelina Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Кога се пробуди беба утрово забележав подотечени очиња, левото повеќе и зацрвенето на таа страна. И обравчето.
    Од што може да е?

16. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.839
    Мајки две пелени на бебуш ми се скоро па суви. А тоа малку што го има мириса јако и неубаво и има појака жолта боја. Дехидрирана ли ми е? Што можам да направам? И со какањето пак се мачиме, какаше и имаше некоја светло дречлива зелена боја малку, а останатото златно жолта.
    Сменив, веќе не е мајчино туку само ад. Дали има тоа врска? На бејбилов е ад, да го смениме ли? Некогаш и ставам чај од ким наместо вода за да го направам млекото. Со ад сега тееба почесто да кака, ама не е тоа случајот.
    Користам пробиотик вака, тој ли да го сменам?
    Помош ми треба, матичнава ми е лабава за све вика ништо не е не паничи супер си е, а јас осеќам промена и дека нешто не е во ред. Ќе ја смениме матичната нареден месец, ама до тогаш хелп.

17. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    1.512
    Околу какањето немора да значи дека ако е на ад дека почесто ке кака тоа е метаболизмот на бебето јас и золвами користевме исто ад млеко хип комбиотик моето какаше по 10 пати на ден нормална столица а нејзиното едвај еднаш во 5 дена, јас сменив на хип ар бидејки многу ми бљуцкаше мислев дека и какањето ке се намали но тоа си остана исто цел ден менивам пелени, според мене ваја лџџ е најдобар ем пробиотик ем помага за грчеви кај бебето и за полесно испуштање гасови, маж ми по грешка купул биогаја и почнав тој да го давам пиштеше цело време ваљда грчеви е имало сменив пак на ваја и се си пак супер, а за зелената столица гледај колку често е зелена дали на секое какање или еднаш двапати се погодило така ако е неколку пати ништо загрижувачки а ако е почесто види колку железо содржи тоа млеко можеби од железото да е зелена столицата, колку месеци е бебчето ако мислеш дека е дехидрирано и ако има над 4 месеци прашај ја матичната дали можеш да и дадеш ОРС на хип тоа е за рехидрација моето сега имаше температура некој вирус фатено и ни кажаа да земем ОРС за да не дехидрира фала му на господ супер пројде

На gothchick му/ѝ се допаѓа ова.
  18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.055
    Допаѓања:
    24.304
    Вода кога почнав со вкусови, пред тоа беше на екслузивно доење ни чај ни ништо.

На sweet.woman му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.929
    Допаѓања:
    12.260
    Консултирај педијатар да не се работи евентуално за алергија. Мене ми посочија првите месеци да не јадам цитрусни овошја и јатки бидејќи може да направи алергија. На другарка ми тоа и се случи па ја имаа ставено на диета.

20. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    601
    Ова што го опишуваш со влажните пелени се симптоми на дехидрираност. Пие доволно млеко сега кога е на АД? Матичната ти кажа ништо не е? И ние се мачиме со какањето, на 2 дена има столица најчесто, рекорд 10 дена. Матичната вика дека кога е на мајчино е нормално, исто и патронажната кога дојде ми кажа дека до две недели е нормално, ама на ад дека треба почесто. Ама пак некој овде кажа дека пишувало на интернет дека се толерира до 10 дена на ад.