Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.317
    Допаѓања:
    6.848
    Колку долго Пливит Д3 може да стојат отворени во фрижидер? По малку капки даваме и сигурно едно пакување би го трошеле месеци.

Друго раце во уста на 2+++ месеци нема врска со заби така? Не сум спремна за заби да почнат толку брзо :D

2. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    3 недели,после се фрлаат.

Не почнуваат заби, започнува оралната фаза:)

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  3. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    4.036
    Исто и ние сме 2+++ и рачето се и е во уста, значи дали е наручкана или не рачето е таму. И го вадам ставам цуцла ама додека да се завртам пак исто. Исто кога и се јаде а најчесто е на 2ипол до 3ч на ад сме го шмука палецот на глас наместо да искаже со плач. Исто и навечер ме буде со тој звук.

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.469
    Допаѓања:
    108.378
    3 недели. Јас давам и на бато и на бебе и таман ми се. Раце во уста ни е секојдневие, ги изеде, па како си шматка...

5. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.524
    Допаѓања:
    8.131
    Не треба да се вадат, таа фаза е дел од развојот :D
    Мојата за некој ден ке прави 6 месеци и кога е возбудена или се смее и радува одма ги става во уста рачињата :)

На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, Anturium, Pocahontas.93 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Јас од почеток користам медела и ја фаќаше сега кога го откри цицето првин ја плука ама од трет пат фаќа. А за цуцла само друг кога му дава си ја зима на филипс од мене неќе.

7. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Mene nikoj ne mi kaza da gi cuvam vo frizider i gi cuvam na natkasna. Dodusa dva pati imam dadeno po edna kapka (dodavam vo babytol d3+omega) ama sega se zamisliv, ne za tie dve kapki sto sum gi dala tuku da ne treba da go frlam sisencevo..
    Edit:
    Sega procitav na pakovanjeto. Sreka 20mkd gi plativ i prepisani mi se za 6 meseci unapred. Ova ke go frlam, imam uste babytol za mesecov pa od nareden ke si fatam red so Plivit.

8. Eluna

Eluna Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2019
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    407
    Мајки, ќе почнеме со неколку лажичиња каша од морков денес за прв пат, дали после тоа да дадам малку вода ? Бебето е 5 месеци и е само на доење,не формула.

9. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    И не заборавај во кутивчето да ги чуваш.

На Lavica2602 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. 77Seven77

77Seven77 Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    22
    Devoki bebceto ima 3 i pol meseci. Veke vtor den ima mnogu sekret vo noseto, proziern tecen. Denes pocna da podkasluva ( poveke mi lici kako da se zasrknuva od mrsulcita ) temperatura nema i vaka ok izgleda koga ke gi izvadime mrsulite.
    Zosto e mnogu mala dali da ja nosam na doktor odma ili da ne rizikuvam na ladnovo vreme i da ja izlozuvam i po cekalni so drugi bolni decinja. Prvo dete mi e, neznam dali panicam mn do doktorive ili poso e malecka ne se rizikuva da se odi odma.

11. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    888
    Допаѓања:
    846

На 77Seven77 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.053
    Допаѓања:
    1.527
    Sledi go kako ke e kaj niv mnogu brgi se meniva klinickata slika od iskustvo kazuvam veke vtor pat pominav niz istoto zavisi kakva kaslica ima suva ili vlazna vadi sekret cesto i stavaj go na visoka pernica da lezi da ne se lepi sekretot, jas da sum odma ke ja nosam ili kaj maticen ili na decko sepak majcinskiot instikt ke ti kaze kako da postapis, i sekako konsultiraj se so pedijatar barem preku tel

13. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Ризик е да останеш дома. Кај мали бебиња клиничката слика многу драматично знае да се смени за кратко време. Моето кога настина и поткашлуваше педијатри секој ден го наслушуваа за да се сигурни дека не спушта на плуќа. Ако не сакаш да го мешаш со многу болни деца и бргу да завршиш работа ти препорачувам да го однесеш во Систина (јас таму имам препозитивно искуство, за малиот отворија чиста ординација за да не чекаме во чекална со други деца додека да се ослободи докторката), кај матичните е гунгула, а на клиника ем е гужва, ем овој период дежураат специјализанти.

14. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    2.079
    Бебе ми е 3 месеци, мерен сега е 5100. Пред две недели беше 4700. По она што читам на 3 месеци треба да бидат околу 6кг. На формула сме, 90мл. Дали треба да зголемувам мл на своја рака или да чекам педијатар да каже? Роден е 3060

15. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    618
    И моето бебе е 3 месеци со иста килажа, на доење сме, роден 3100. Од она јас што го гледав 5100 е минималнатата тежина за машки деца на 3 месеци.
    Јас би консултирала педијатар, но и би пробала да видам на еден оброк дали ќе јаде повеќе.

Мене ми е важно да напредува од 20 до 30 грама дневно и да ја дуплира тежината до 6 месеци. Има бебиња со родилна тежина од две кила и помалку и бебиња со родилна тежина од 4 и кусур. Затоа не се оптеретувам со просекот.

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Мајки што значи зелено какање?
    Два пати денес.

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.469
    Допаѓања:
    108.378
    Моето е исто 3м и 1 недела, пред 10 дена беше 5.200, сега ваљда е скоро 5ипол. Мислам дека не можеш да се водиш по некоја табела, секое бебе различно напредува, различно се раѓа... Ако качува килажа секој месец по најмалку 600гр супер е.

На Romantic, Skyler и Secret-Angel7 им се допаѓа ова.
  18. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    12.654
    Супер си е, на 6 месеци треба да ја дуплира килажата. Ако даваш 90мл на 3 саати и тоа е супер, нема потреба да накачуваш.
    Ако качил 400гр за две недели значи 800гр месечно што е одлично. Не ги следи табелите, не се раѓаат сите исти.

На Romantic и Secret-Angel7 им се допаѓа ова.
  19. Angi266

Angi266 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2022
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    330
    На колку време ги менувате цуцлите од шише?

20. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    888
    Допаѓања:
    846
    Na 3 meseci.
    i samite cucli se 0+, 3+, 6+ ( protokot e razlicen)
    Koristam sise poretko za cajce i nekogas i za molzeno.
    Da mi bese za AD ke menuvav moze i na mesec poradi cesto steriliziranje

На Angi266 му/ѝ се допаѓа ова.