1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Angi266

Angi266 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2022
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    330
    Ние почесто ја користиме
    Моментално цуцлата ни за авент шишенце 0+, сега ќе полниме скоро 3 месеци што значи да и сменам цуцлата во 3+ со три отвори ?
    Или иста да земам|((facepalm)

2. Romantic

Romantic Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    215
    И јас вака знам дека до 6 месеци треба да се дуплира родилната тежина.
    Мојата е родена 2870, на точно 4 месеци имаше 5600, и бев загрижена да не заостанува, но во диспанзер кајшто ја мереа рекоа се' е океј.

3. 77Seven77

77Seven77 Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    22
    Da ne ima nekoja kontakt od sluzbeniot na Dr Tanja Jovanova od sistina. Bev na pregled kaj nea i mi dade vizit kar ama ne mozam nikade da ja najdam.

4. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Не со 3+, наеднаш огромен проток ќе му дојде. 1+ е доволно.

На Srcka28 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.484
    Допаѓања:
    108.437
    На 1м, и лажачките и од шише, мада веќе шишиња не му се потребни.

На Angi266 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    439
    Допаѓања:
    928
    Девојки здраво, прв пат сум во темава. Бебе има 3++ и сме на доење од почеток, но бидејќи цица мн често, на саат ипол два, од завчера решив да пробам пред спиење да му дадам едно шишенце АД место цицање да го држи повеќев време сит, за да можам да сврзам барем 3 саати сон, бидејќи не можам да издржам сама го чувам поголем дел од времето и почнав да колабирам... Е сега проблемот е што му се појавија грчеви од само два пати давање од тоа млеко и не може да се искака, денес мн ми плачеше после првата дремка. Дали да сменам млеко или да се откажам да не давам воопшто... Да напоменам дека и претходно му имам дадено 3,4 пати кога немав баш млекце ама немаше ваков проблем. Доколку некој се соочил со иста ситуација да ми даде некој совет...

7. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Консултирај си педијатар. Не мора да значи дека е од млекото тоа што имало грчеви и што не може да се искака, може е период. Консултирај педијатар дали има потреба да смениш друго млекце. Те разбирам како ти е, јас од истите причини давав АД навечер, морав да поспијам затоа што мм до 17ч работи и дотогаш сум скроз сама.

На strelec231992 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. strelec231992

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    439
    Допаѓања:
    928
    Мислам дека е од млекото бидејќи од вчера го приметив дека го заболува мешето, пред тоа немал таква мака си какаше супер и не плачел никогаш толку како денес. Ќе видам и со педијатар што ќе каже. Инаку чувствувам и грижа на совест што го правам ова ама некогаш до 17ч некогаш до 22 вечер сум сама бидејќи сопругот оди и теренски после работа и ств не се издржува...

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Нема зошто да чувствуваш грижа на совест, на бебето му требаш одморена и во форма.

На oblace1 и strelec231992 им се допаѓа ова.
  10. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.136
    Допаѓања:
    40.501
    Не мора да значи дека е од млекото. Мојот е на доење и какаше по 3-4 пати на ден, а сега 4 дена се немаше искакно. Сега се искака ама откако ја регулирав јас и мојата исхрана - супи, овес, јогурт, ленено семе, суви сливи.
    Консултирај педијатар, ама пробај и преку твојата исхрана да смениш.

11. strelec231992

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    439
    Допаѓања:
    928
    Фала ви на советите ќе пробам и со моја исхрана па ќе видиме што ќе биде. ❤️

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.484
    Допаѓања:
    108.437
    А зошто не пробаш да се измолзиш и молзено да дадеш? Комбинацијата мајчино/ад му е тешка мислам, башка сега одеднаш се случува.

Јас приметив некои промени, повеќе се смее а помалку гуга, сега цика, се радува, се смее некако а гугањето ко да намали ептен. Исто приметив подолго може да е буден без да стане нервозен и да не може да заспие од умор. Навечер полесно заспива. На смеење одговара со смеење.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Со молзено исто ќе и станува.

Нема врска дека му е тешка комбинацијата, башка едно шишенце во денот е. Моето ко беше само на доење ја имаше најголемата мака со какањето, какаше еднаш на 7 дена и тоа траеше еден период, па само од себе се среди.

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.484
    Допаѓања:
    108.437
    Ама секое си е различно. Мислев на доење плус шишенце пред спиење и уште едно во текот на ноќта да даде таткото место да стане мама нели. Јас давав на почетокот молзено во шишенце за да поспијам, ќе го испиеше, ќе заспиеме и двајцата и раат, зошто јас на почетокот не можев да дојам лежејќи, немав навикнато и морав седејќи а цица долго, цел саат...

15. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Ама кај неа проблем е што се буди на саат и пол, два. Значи тоа се доста станувања во текот на ноќта, а таа бара начин да сврзе бар 3 часа сон.

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.484
    Допаѓања:
    108.437
    Абе како викаат, сит на гладен не верува, па така и јас, сум немала мака досега од станување и затоа не знам дали ад би помогнало. Можеби со тек на време да се навикне организмот на вештачкото нема да има мака.

17. strelec231992

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    439
    Допаѓања:
    928
    Работата е што цица често и немам мн простор да му измолзам едно или две шишенца од моето, а и вештачкото повеќе време ги држи сити затоа се решив за него.. Ќе пробам уште вечерва и ако продолжи маката со мешето ќе паузирам да видам дали е до тоа па ако треба ќе сменам млекце..

18. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    620
    Прочитав погоре дека порано си му дала АД, и сега пак, а сега е 3++... Колку време е отворена формулата? Јас имав купено хипп комбиотик и пишеше 3 недели да се користи од ко ќе се отвори.

19. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Сите се користат толку, после ги губат хранливите вредности. Убаво ти текнало, мене ич не ми текна дека кутијата може да и е отворена подолго време.

На Pocahontas.93 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.484
    Допаѓања:
    108.437
    Јас со првото користев АД и по повеќе од 3 недели, мислам дека не е до тоа. А мислам и дека не е до хранливоста на млекото.
    Спие до тебе или во креветче? Да пробаш да го ставиш до тебе една две вечери да видиш? Јас сум многу против тоа бебе да спие на ист кревет со родители ама има ситуации кога е едноставно потребно. Пробај, што знам. Или обратно, ако спие со тебе пробај да спие сам, стави го во вреќичка, затопли/олади, нешто мора да му смета. Од 2 деца досега тоа сум приметила, и двајцата се будат ако им е топло, сакаат да спијат на ладно и во вреќичка, не на целосен мрак и сами во кревет односно да им е удобно и широко, не сакаат на тесно. Едниот топ не го буди, другиот сака тишина, ама да има некој тивок позадински шум, бели звуци или нешто слично. Големиот нема шанси да спие со чорапи, малото спие само ако му се нозете убаво утоплени, ако му се студени не спие. Ова се некои работи кои сум ги забележала јас, пробај и ти може ќе најдеш нешто што го буди, не секогаш е за цице но тоа го теши, му дава некоја сигурност кратко и пак заспива ама зошто не му е се погодено се буди за кратко.