Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.685
    Па јас ја носев :D Нема друг избор, иначе ќе трпиш кенкање и тропање на врата :D

На DeMelo и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  2. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.900
    Допаѓања:
    40.730
    Bozica Да да исто исто и кај татко и нејке :lol: , ова чудо ќе е... како лепенка ми е
    не дека не ми е убаво ,ама па некако жал ми е за мм , он се труди околку неа , ја игра занимава и се тоа
    Денес ги оставив во дневна сами да се играат , јас средував низ дома па малце ме подзаборави ..
    Иначе а ме види ме вика: Мма *само тоа знае да каже * и се влечка да дојде до мене
    а ја игнорирам на минутка плаче , да ја земам во раце
    Ај период им е кај некои порано , кај некои покасно тоа е :o

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.685
    И мене ми беше жал за мм, ама мајка е мајка и тоа е тоа :)
    Женски се, па очекувам малце покасно да се свртат кон татковците....мада еве, мојата за 1 месец ќе полни 2 години, па пак мене ме бара, на татко и` му вика Тате нееее, мама дојдиииии, и рони солзи крокодилски, ти се чини нема да ме види повеќе :D
    Жал ми е за мм, ама па убавоооооооо ми е, ќе си уживам додека можам :P

На Mama25 и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.656
    Допаѓања:
    202.169

Од сирупот може да има запек, може да го повраќа, бидејќи на гладно се дава, а каките ќе бидат зелени, накај кафеаво и црно. Да знаеш дека е од сирупот. А да земеш Флорадикс КиндерВитал со железо, него многу го фалат... овие сирупиве од типот на Ферум Лек, Легофер и слични се малку потешки... што знам, јас немам искуство кај син ми, фала Богу, ама за мене знам дека не можам да ги поднесам. Ама и многу мајки се жалат од нив. Сега да не испадне дека правам реклама на Флорадикс, ама сите искуства што сум ги прочитала биле позитивни.

________________________________________________________________________________

МаченцеЕна, Божица... фаза е, кај секого различно трае, важно ќе помине. И син ми еден период беше таков, секаде го носев со мене. А сега е таков само кога му се јаде, кога е ненаспан, или кога не е добар нешто. Ама за навечер, никој друг не постои, само мама. Спремете се и за тоа. Може нема вашите да се такви, ама мојов е таков. Не можеме никаде да одиме со него, ниту па да го оставиме со баба и дедо. А преку ден нема проблем никаков, седи со други луѓе без проблем.

На meU и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  5. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    Во бебивитот нема железо така датоа не игра никаква улога е сега не нзам колкаво е бебчето флорадикс и фероглобин обично се даваат по навршена 1 година така да за помало бебе се дава ферум лек . Е сега од ферумот може да има поцрна столица и тоа е нормално . види и на адаптираното млеко да има железо на пример на аптамилот има и неа и е супер хемоглобинот

6. DeMelo

DeMelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    1.405
    Маjkи помош итно!
    Знам не сме за овде ние имаме 10 месеци, но нема за од 6-12.
    Синчето веке 3 ден одбива да jaди, ja врти главата на се..
    Еве 12 е ништо не jaдел пак ми врти глава на се.
    Вчера изеде малку палента, и татко му пола лебче со аjвар му даде.
    Аjде мислев гравче не сака му напраив овошно joгуртче домашно и тоа не, гриз не, не знам веке што да правам , упорна сум пробувам,го залажувам но не ова не се десило до сега, не знам зошто вака се одбива.
    Помагаjте ве молам главата не знам каде ми е, многу се нервирам поготово што прошлиот месец само 400 грама се поправил. :(

7. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Дали му е крвта добра? Можеби е слабокрвен обавезно испитајте го тоа !

8. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.685
    Заби? (отеков јас со овие забиве :D , ама искрено тие ни биле најголем проблем во растењето)
    Колку време е вака?

На DeMelo му/ѝ се допаѓа ова.
  9. leo-n-tina

leo-n-tina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    386
    Не од мое лично искуство ние сега почнавме со дохрана,но другарка ми исто имаше проблем со малиот и на секое јадење,односно кашичка од морковче компирче што и да е му додаваше по некоја лажичка Милупа житарки со тоа го залажуваше да јаде .
    Нема што да изгубиш пробај,наводно имале многу убав вкус ова од кажување само :)

10. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    Затоа прашав за некој друг, знам дека овие се тешки, а Флорадикс и јас го имам пиено во бременоста и сум задоволна, само незнаев дали може и за ептен мали дечиња, но ќе одам после ќе прашам за овој КиндерВитал. Ти благодарам
    Мене не ми се дава ништо од ова, но докторката кажа обавезно, зошто хемоглобинот ни е 96 :worried:
    Јас јадам и мед со семе од коприва, а ќе пијам и флорадикс.

11. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Јас не сум многу компетентна па еве Ана како стручна да каже што мисли со Фероглобин сирупот На витамакс јас го пиев како бремена и одлично се чуствував не сум сигурна на деца од која озрас се даваше :?:

Moira благодарам на советот јас тогаш бев во болница кога маж ми го земал и среќа не го употребивме воопшто ни послужи за глодање кога на малата и никнуваа заби секако вез оној пластичен врв :D го шина од гризање :D а сега за наредново ќе си земам аспиратор!

12. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    И јас како Моира, заби? Да не е црвено грлцето? Не знам што друго би можело да биде.
    А за поправање, не се нервирај, може и ич да не качи. Сега станува поголем, најверојатно лази(ако не е кај и да е ќе почне), ќе биде поактивен и нема да качува на килажа како што качувал претходно.

А за нејадењето, не се секирај, ќе му помине. Доволно е да му даваш сокчиња и вода, да не дехидрира и да го молеш за јадење, но на сила никако.

13. DeMelo

DeMelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    1.405
    "Моира уште првиот ден кога не jaдеше и нокта цела со буденюе на 15 мин ja помина знаев дека ке вади запче и ствартно другиот ден никна, сите заби вака со маки ги извадивме, но никогаш не се десило вака три дена.
    Прееска му изблендирав банана, jaболко и малку житарици ги изеде.
    Но за ручек не сака манщичка, еве сега палента пробав ни тоа не сака..

14. Eleonorastrumica

Eleonorastrumica Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    196
    Леле како јас да сум го пишувала тоа,па ние такви маки имавме уште од 4 месеци ,уште од нашите први забчиња,за јадење и ден денеска пуштаме песнички на компјутер или тв странски никако други не сака да слуша многу ретко некои детски песнички,потоа реклами што ги даваат на тв на музичките канали и тоа си ги наснимавме на компјутер тоа со мирка тој и се така секој ден и само трпение

15. billyy

billyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2009
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    15
    Мамички доилки, што ќе пиете за новогодишната ноќ :D Оваа Нова година прв пат самии домче во тројка, некако сме мали за да одиме некаде, дури и во домашна атмосфера, па ќе сезаавуваме дома. Бебушката секако ќе ја дочека Новата, секој ден заспива во 12.30. Вие што планирате? Ќе шетнете ли подалеку?

16. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    Исто и ние сме сами домче во тројка ќе уживаме малецки сме за шетање него сега имаме друг проблем од денеска секое јадење ние со солзи почнува да јаде и наеднаш сама пушта почнува да плаче ја гушкам се смирува и продолжува да јаде и повторно ова се поновува прво помислив грчеви ама не ги дига ножињата и врисокот не е ист прегледав цуцла во ред шише во ред температура на млекото секогаш проверена во ред и стварно не знам што и е ? совет некој ? се случува ама апсолутно на секое јадење е сега прееска татко и ја ранеше него не му се случува тоа а вчера и со мене беше ок

17. Elenika

Elenika Нов член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    74
    колку кошта еден аспиратор за бебе и како сте задоволни и ако може слики ако имате да видам како изгледаат не нападнаа шлајмови со пумпицата ништо не напраивме поз

18. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.900
    Допаѓања:
    40.730
    Сакам на сите мамички (идни исто така) да им посакам Среќна Нова 2013 година . да бидете најпрво здрави живи , најсреќни , и се нај нај ..
    секој ден да ви е најубав покрај малите ангелчиња ( немирковци понекогаш ) :lol: Edit * со нивните згоди и незгоди во секојдневието , не е лесно во ниеден случај, ама па која е смислата на животот без нив 8)
    Ве гушкаме силно Елена И Бела

На DeMelo, Moira, AIT и 8 други им се допаѓа ова.
  19. gorda

gorda Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    76
    :party: Среќни претстојни празници, многу здравје, радости и смеа во семејството... Јас тоа најмногу го посакувам зошто оваа Нова година ќе ја чекаме во карантин заради сипаниците, па си посакувам здравје и весела атмосфера :dance:

На lolyta777, Moira, Bozica1980 и 4 други им се допаѓа ова.
  20. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Околу 450-500 ден. во Зегин, слика во спојлер.

И ние остануваме дома...сами ќе си се журкаме, сите членови на семејствово (сите, освен јас :lol: )спијат и се спремаме за вечер. Јас и онака сум хронично ненаспана па џабе ми е и нема резон да дремнам, исто ми се фаќа :tmi: :D
    Ќе си наместам трпезата, она што си спремив, музиче нормално и ќе си дозволам да си се напијам една чаша розе винце домашно колку да наздравиме...којзнае може малиов и ќе ја преспие ноќта после малата пијанка :?: :D

Мамички нека Ви е Среќна и бериќтна и оваа година и помалку непреспани ноќи. :!: :D

На Moira, AIT, Bozica1980 и 4 други им се допаѓа ова.