mene cajot od kim mi pomogna mn i nie pominavme bez grcevi,samo dva tri deka ama jas dadov i 3 dena eden sirup i od togas ne se povtoria grcevite. a inaku nie sme skoro 6 meseci i uste ne sum dala voda,se si e individualno,smetav deka dosega nema potreba ama eve se stopluva vremeto pa ke pocnam po malku.
Кај син ми кога и да сменев млеко (кога му дадов Новалак или Аптамил) каката одма му се стврднуваше. Мислам така е бидејќи овие млека се помрсни. Па врти сучи се враќаме на Хумана, со тоа му е како што треба. Пробај види може бебчо ќе ја прифати подобро и ќе кака полесно. Башка кога тогаш мора да смени со какањето, не може вечно да кака 6 пати на ден. Првиот месец ипол на син ми секоја пелена му беше какана. Сега кака еднаш до два пати во 24 часа (2 месеца има). Мислам дека е нормално
@espana @Ivanushkaa sinmi od prv den e na aptamil i super go prifati,eve za 4 dena 8m ke pravi,da cuknam ni nastinat bil a ne daj boze nesto drugo.Sto se odnesuva do kolicinata na pienje,ne se vodete po tablicata na aptamilot,nema logika...na primer sinmi se rodi 2390g i taa kilaza voopsto ja nema tamu,nitu pak mozes da se vodis po vozrasta.Ednostavno,kolku im se pie, tolku davajte,visokot sami ke go bljucnat.A bidete spremni za maka so kakanjeto,bebuskite sto se na AD,pa duri i tie sto cicaat vo period do kaj +-3m(sepak e individualno),znaat da ne kakaat po 4-5d pa i poveke.Toa e faza i voobicaeno za site,isto kako i grcevite.Ako ne se iskaka do 7d,togas konsultirajte se so pedijatar.Sinmi od 2-3m,kakase na 3-4d,se grcese,prtkase,placese,ama to a e...samo trpenie
Jasm mu gi stavam pola saat pred da jade vo mlekceto, vo sisenceto i go stavam vo nesto so topla voda da ja odrzuva temp. i za da deluvaat mora taka, barem 20 minuti ako ne pola saat da posedat vo prigotvenoto mlekce...
И јас му давам на син ми да пие колку сака ама имам едно прашање. Чекате ли да изминат 3 часа за наредно јадење дури и да плаче бебуш од што е гладен? Син ми пие помалку, околу 50-60 мл, и за саат ипол пак е гладен па го занимавам да издржи бар 2 часа и му давам пак. Ако случајно испие 90 или 120 издржува 3 саати ама ретко е тоа. Па не знам колку е тоа ок со ад.
Fala mnogu na odgovorot bas sakav da prasam za iskustva so Aptamilov, nema koj ne mi rece deka e najvisoka klasa od mlekava, no me sekira toa kakanjeto :/ znaev deka maka ke macime zaradi mlekoto mnogu mi e zal da si se olesnuva na 3-4 dena epten si ima bolki....a nedaj boze do 7 dena...i sto ako postojano taka, non stop ne e rabota klizmicinja, toplomerce vo gaze i takvi cuda....daj boze samite crevca da mu se izborat so mlekcevo....a ako ne imate nekoj koristeno Aptamil comfort? toj bil za konstipacija i koliki, ama nikade nemozevme da go najdeme, zatoa i go zedovme obicniot? i dali uste nesto ste davale za redovna stolica kaj bebce?
Педијатарот во Ремедика ме советуваше да не давам ад пред да поминат најмалку 2 часа, дека е потешко за варење, и јас така правев, па сега не знам
Mene toa mi se sluci so Novolacot Ac-toj sto e protiv koliki...odma bese gladen posle ispieno shishe i toa od 90 ml. non stop nervozno ja smokashe ligavkata cuceto i sl. sega od koga smeniv na aptamil super si e zasiten 3 saati....navecer isto si spie, ako ne go razbudime nema da bara...e sega imam cuvstvo deka on uste bi jadel, taka jade plus lakomo brzo, se zastrknuva, golta silno zvucno, no poveke neznam zeludniceto da ne go boli deka uste e mal, uste malku mesec ke pravime....
Toj aptamil go imam videno vo recisi sekoj Zegin.Moj sovet,teraj so toj sto go davas,mesanje,probuvanje na nekolku mleka samo moze da ja vlosi situacijata.Inaku,toa e so kakanjeto,mora da go pominete.Masazi na mese,kolku tolku da go ublazi grcenjeto.Jas cepcinja i drugi cuda ne koristev oti mnogu lesno stvaraat zavisnost pa posle moze pogolema belja da se napravi.Majka stiskajte zabi,recisi site sme minale niz toa...
Iskreno,malku suludo mi zvuci toa.Bebe da se traska od zemja za jadenje a da ne mu davam oti ne pominale 2 saati... sinmi bara i na 1saat,i na 3,ko ke se uspie i na 5-6 pa duri I cela nok pocna da ja prespiva bez mleko.
@Ivanushkaa Кога му променев млеко на син ми исто имаше тврда столица неколку дена, па после се стабилизираше. А Аптамилот и кај нас беше некако најсилен, можеби најмногу железо има, и столица имаше скоро темно зелена. Додека се навикне организмот на едно млеко треба време, затоа не треба да се менува често. Ние најмногу се задржавме на Нан-от.
Taka me sovetuvase... sepak sin mi voopsto ne bese ljubitel na mlekoto, ni moeto, ni ad, pa nikogas i ne barase na eden cas, da placese za mleko ne znam sto kje pravev, ama vaka mozev da ispocituvam toa.
Kako zakluci deka nemas mleko? Cica kratko, da receme 5 min , a koga ke ja stisnes gradata t.e koga ke sakas da se izmolzes nema kapka mleko? Taka jatrva mi nemase mleko. Maloto cicase nekolku min I se trgase so placenje, koga ke ja stisnese gradata nemase kapka mleko.
Da,da, taka e ama.promenlivo nekogas ima,nekogas nema,eve preska nemase i morase da i dadam 70ml ad.a sega si cicase i ispi samo 30 ml,ama vidov mleko si tece...kako i da e ke ja poslusam doktorkata kako me sovetuvase taka ke pravam.
Colief може да го даваш пред подој по 5 капки бидејќи даваш и ад можеш и пред да пие ад,значи не повеќе од 30 капки дневно 5,6 пати највеќе
Moj sovet to e sto pocesto da go stavas na grada bebusot za da stimuliras laktacija, bideki kolku poretko does tolku pomalku mlekce. Vtoro , majcini mleko vo kombinacija so AD stvara strasni grcevi. Moj sovet tie Nurse Harvey's I da davas neposredno pred podoj ili pred sisence po Edna supena lazicana sekoi 6 h I mislam nema da imas problem.
Мамички дали ги пресоблекувате бебињата ноќеска? Бебуш мој заспива накај 11ипол, 12 и тогаш е пресоблечен и еве секој ден се буди накај 3 и обично му давам да цица и го пресоблакам и некогаш во пресоблакање се буди и после тешко заспивање, иако не плаче некогаш си разгледува наоколу, некогаш кенка од грчеви... Колку би било паметно да не го пресоблечам? Следно станување му е накај 6пол, 7...
На почетокот паничев и на секое доење ја пресоблекував. Со тоа и ја будев, па плачење, па дооолго мачење да презаспие (таман заспала, дошло речиси време за следен подој!). Башка имаше дерматит и си викав како така да ја оставам... Откако почнав да ја дојам подзаспана, ја оставам цела ноќ во иста пелена. Урината е стерилна а пелениве упиваат. Е сега, ако ептен на некој подој се искака, заспана и ја давам едната града, да цицне, да земе душа и да не е нервозна, па ја пресоблекувам ама во тишина, таа се буди, брзински и нежно ја средувам, па добива друга полна града за заспивање. Откако почнав да ја оставам, дерматитот и се среди - секако и со мачкање, и од тогаш се нема вратено. Е сега, финтата е следна. Пелената е доста полна сабајле, па кога ќе се искака, треба побрзо да се реагира, just in case... На овој начин добив мир преку цела ноќ, а и сито бебе без никакви плачки! И гратис - наспан сопруг. А мама ќе спие... друг пат... Едит - еве пишувам во еден таков тивок подој во моментов! А гледам и дека дежурствата ни се поклопиле.