Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Tess36

Tess36 Истакнат член

Те разбирам, ми се плаче веќе од тие грчеви кога ќе ја фатат, а она и лакома, не се научи да пие, па уште толку влошува. Подолу е линк од шишето, цуцлата е стварно супер, многу убаво ја фаќаат, машково бебе откако го користиме ова шише многу ретко има грчеви, дури се мислам и колиефот да му го прекинам, а на женското му комбинирам колиеф 4 пати и инфакалм двапати на ден, колку само да ублажиме, ама мислам џабе е кога се целосно на ад.

https://www.annifarm.com.mk/en/product/chicco-шише-пластично-сино-150ml-силикон-цуцла/

Splendor. likes this.
  2. Romantic

Romantic Истакнат член

Да, ги стерилизирам 2 пати неделно, другите само под врела вода на чешма.

3. Skyler

Skyler Истакнат член

Никогаш не ги стерилизирам, само под чешма мијам.

Romantic likes this.
  4. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Бебе е 3++, спие во next to me креветче до мене. Веќе неколку вечери заспива со вртење на главата и збутување во душекот, како да сака да се сврти. А во текот на ноќта го наоѓам или дијагонално или скроз отиден со главата кај нозете?!?!! Да реагирам кај педијатар/ортопед? Друго бебе со вакво немирно спиење? И крајно...нели е премал за такви хиперактивни движења?

5. Romantic

Romantic Истакнат член

Мајки, видов на кидс&ко книга на српски преведена од ,,Raising an emotionally intelligent child" од Џон Готман. Го најдов оригиналот онлајн во пдф формат тука: https://www.pdfdrive.com/raising-an...-child-the-heart-of-parenting-e185563351.html
    Кој сака и го интересира, нека си ја симне.
    А кога ќе ја читам, појма немам, битно ја симнав :D

Viveki, MyMala, spasovskam and 3 others like this.
  6. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

На колку дена ги бањата бебињата кога имаат 2 ипол месеци? Секој ден или?

7. Cence

Cence Популарен член

Моето преку еден ден го бањаме.

oblace1, Romantic and Shekjerna like this.
  8. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Ги примивте и другите вакцини или само рота?

9. Mermaid90

Mermaid90 Популарен член

Мајки дали вашите бебенца се дават од плунка, ние сме 5++ и денес од памет се извадив, му се случуваше и порано но сега како малку подолго да ми остана без воздух, ми е страв пак да не се случи, незнам што да му правам во тие секунди. Страв ми е, под стрес сум од прееска

10. Romantic

Romantic Истакнат член

Се закашлува мојава по неколку пати на ден од плунка.

11. Romantic

Romantic Истакнат член

Мојата. Кога спие на кревет се витка ко кифла и не е во таа положба во која сум ја легнала.

Secret-Angel7 likes this.
  12. Angi266

Angi266 Истакнат член

Секогаш кога ќе ти се задави така исправи ја, навсли напред и чукни ја мслце додека си дојде при себе и директ на града ако се доите
    Кај мене тска правеше само града не спасуваше, многу стресно реагирав и јас на почеток

13. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

И другите две. Вие?

14. GIGI69

GIGI69 Истакнат член

Нормално е и мојата се врти така. На три месеци веќе на меше се превртуваше.

Romantic and Secret-Angel7 like this.
  15. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

За попрактично не знам да кажам, ама ниедно не се препорачува за типично дете. Прочитав некој ортопед препорачал џампер, децата почнуваат да скокаат на две години, замислете кое оптеретување на колковите се случува кога ќе го ставите да се одбива со ноџињата од подлогата прерано. Може да доведе до развојни нарушувања на колковите. Многу често горниот дел од телото им оди нанапред и може да дојде до стоење на прсти. Исто ваква позиција на телото има и на проодувалка. Се препорачува 15-20 мин дневно да се користат џамперите.
    Во дубакот исто страдаат колковите, може да промовира одење на прсти, се таргетира погрешната група на мускули на ногата. И дубакот и проодувалката не му дозволуваат на детето да научи да одржува баланс.
    На одењето му претходат одредени развојни фази, кои со предолго користење на џампер или дубак може да се скокнат и на тој начин да се пролонгира проодувањето на детето. На децата им е потребно многу време поминато на под. Повеќе од јасно ми е дека на родителите им треба и пауза и слободно време за извршување на обврски ама јас би одела со некој шатор, има убави со тунелчиња со кош за топки и сл. Тука мислам дека би се занимавале децата подолго. А со проодувалка би одела откако ќе прооди детето.

Starchild, Panovic, Suze18992 and 4 others like this.
  16. Skyler

Skyler Истакнат член

Проодувалки и дубаци никогаш не ми биле во избор, ни на крај памет ги немам ставено. Едноставно знам дека не треба и крај ама кога видов едно бебенце со искривена нога размислив малку подлабоко што се може да се случи од малку непромислена работа на родителот. Не ме сфаќајте погрешно, не осудувам ама луѓе бебето носи каиши и спие во гипс за да ја исправи ногата што целосно била здрава претходно. Ај што очекувано се искривила во дубакот, се искривила зашто прерано било ставено бебето и само со едната нога туркало. Еве го година ипол има, не може ни да прооди, ни да застане убаво, многу жално.

IRBBB, Tiny Love, tanjaaa and 3 others like this.
  17. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Навистина жално. А добро по колку време го оставале во дубак?

18. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Го тушираме секој ден, а кадичка полниме за пливање сабота и недела. Мојов на 25 ти прави 3 месеци. Со туширање ми е по практично, реално он не е ни прљав нешто највеќе за газето ми е и некад знае да се поврати во косичката.

Shekjerna likes this.
  19. Skyler

Skyler Истакнат член

Пријателка на пријатели е, не прашав ништо ама пријателиве викаат дека од 6 месеци го ставале и останувал подолго во дубак.

tanjaaa likes this.
  20. Кларчи272

Кларчи272 Истакнат член

Здраво мајки јас имам прашање бебето ми е 7недели и 1 ден е сега на почеток сам се будеше на секои три часа да јаде после роа мк рекоа јас да го будам на два часа да цица за да надојде повеќе млеко додека го будев јас бевме пискот ниту млеко надојде ниту ниш само детеро ми беше многу нервозно и го оставив сам да се буди тој продолжи на секои три часа да напоменам цица и давам дохрана после секое цицање навечер исто се будење некогаш на 3 некогаш на 4 часа да јасе е синоќе прв пат спиеше 5 часа детето нема жолтица ниту имаше и јас не го разбудив да јаде сега се плашам дали правилно постапив или треба да го будам кога е таква ситуација молам совет