Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.361
    Допаѓања:
    3.121
    Искрено јас бебе од 4-5 месеци не би размислувала да го ставам во дубак/џампер, мојот го ставив во џампер на 7ипол месеци, зборуваме за неибежни обврски по дома како спремање ручек за нас, за бебе и одење до вц.
    А тоа за облекување и јадење баш и тоа го правам и џабе пак еве до сега имаме пиено 2 антибиотика. Јади кашички од фрижидер незагреани, пие ладна вода, спие во ладно (цела зима), хулахопчиња и скафандер не сум искористила ни еднаш, боди по долги не сум ставила ни еднаш. Се паѓа во вода кога имунитетот на детето е таков да фаќа вируси и бактерии буквално од небо паднати, а за подот е друга работа што сериозно е преладен и не можам да го оставам цел саат на земја бидеќи ако веруваш буквално цело седење на тепих е бегање до ламинат и тоа да го лиже. Ако го ставам во игрална да завршам нешто се исправа и паѓа наназад со главата и може да се повреди.

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Ама јас нигде не пишав ставање во џампер или дубак воопшто, нас и ортопедот не ни дозволи да користиме такви помагала. Значи кажав дека комотно лежат и се превртуваат на пологата до 4-5 месеци и не бегаат на паркет/ламинат. Понатаму кога ќе почне да бегаат на паркет може евентуално коцки да се стават, најмногу за заштита од удари.

Последна измена: 20 април 2023
  3. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Ние количката ја чистиме после секое излегување, ги миеме убаво тркалата, ги пребришуваме и прскаме со алкохол. Нова е количката и одма се чистат тркалата, воопшто не се ни оштетени од шетање надвор па немаме мака сончистењето. Ние и за во кола да ја прибереме ги чистиме тркалата.

На Starchild му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    641
    Ама јас не зборувам цел ден да е на земја. Правам муабет за одреден период во текот на денот. Ниту да не се ставаат децата воопшто во помагала, на секој му треба 5 мин пауза како и шо реков. И сега и со две деца ќе пробам самостојна игра пред помагала. Ама тоа сум јас и само мое мислење и став како и на сите овде. И знам дека темава е од 0-6, гледам, мајката праша јас како шо разбрав за подарок за нејзиното дете, јас споделив мое мислење. Ни бејби Џим не е за 6месечни деца. Лазењето беше само како пример, и онака сите овде одиме натака.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.040
    Допаѓања:
    13.273
    Елате на плочки да видите колку е ладно, се покајав 100 пати што не ставивме таркет. Подното го пуштам од 7 до 11 и после се ладни плочките до утредента зашто претопло е. Тврдам дека не се разболува од ладно. Големиот ми спие на маица и гаќи, покриен со тенко ќебе и најчесто и тоа го трга. Ноќе е 19-20 степени. По дома е бос секогаш, а најчесто и по гаќи, таков е од бебе не трпи ништо. Додека маж ми е стално со јоргани, дуксери и малку кичмата гола да му биде одма легнува во кревет со кетонали. Мислам се зависи од мали како ќе ги навикнеме.

На Tiny Love, LiquidLuna, Iris-1234 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Цврсти топчиња, јагорци на местото на вакцините. На едната и црвенило. Нормално е?
    Помасирав со алкохол, ставив лепенки.

7. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    И ние ги миевме на почеток и малку е комплицирано сега и ставаме хотелски капи за по дома. Пробај многу е практично

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    2.158
    Облоги со ациди борици ставај на местото.

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.040
    Допаѓања:
    13.273
    Ме потсети на нас со првото :inlove: Сега се погледнуваме само пред да ја ставиме во кола и као ај бе, нема везе :D Полесно е во перална да ја однесеш :D Едино пред да влеземе во мол ги чистиме зашто нема смисла со кал од дожд да влезеш како сељак :D

На Iris-1234, IRBBB, Yowannty и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    279
    Ние само рота, за другите не вратија поради низок хемоглобин

11. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Нас па не ни побараа воопшто кс.

12. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    279
    Катастрофа, порано ние кога сме биле мали не ни правеле, сега за се крвна слика

13. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Тоа е некој новитет по негде. И јас знам дека никогаш и нас не ни правеле кс пред вакцина.

14. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.762
    Допаѓања:
    21.483
    Од едното окце на син ми почна да му се лачи прво бела, сега жолтеникава течност. Многу се чепка по лице со рачињата и мислам дека го изгребал окцето зошто беше црвенко. Патронажната ми кажа да го пребришувам со камилица. Веќе не е црвено ама уште лачи. Нормално ли е ова?

15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.905
    Допаѓања:
    34.134
    Леле мами живо и здраво нека е бебенцето,горди да ве прави:l:.Многу се израдував за вас:inlove:.Камилица никако, само физиолошки раствор:).

На mal.ecka и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  16. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    3.215
    Мојата имаше уште во болница секрет од окцето и ни дадоа терапија тобрекс капки 2 недели. Сега пак почна да лачи секрет и чистиме со физиолошки и газичка, од надвор кон внатре и масажи правиме измеѓу внатрешноста на окото и носето за каналчињата.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.762
    Допаѓања:
    21.483
    @Ava.84 @Thinkerbell. Фала ви девојки. :l: Ќе чистам со физиолошки па здравје вторник сме на контрола ќе ја прашам и докторката дали има потреба од нешто друго. Важно ми беше дали е нормално и очекувано да се случува.

На mal.ecka, Thinkerbell. и Ava.84 им се допаѓа ова.
  18. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.328
    Допаѓања:
    33.668
    Со физиолошки на стерилна газичка или да земеш специјални гази за тоалета на очи, иридиум се викаат.
    Чистење од надворешен кон внатрешен агол на окцето и блага масажа на внатрешниот дел.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.762
    Допаѓања:
    21.483
    Фала ти, ќе земам нешто од ова. Тие гази иридиум има потреба да се мократ со физиолошки или не?

20. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.732
    Допаѓања:
    7.737
    Моево на едната нога имаше црвено вториот и третиот ден после вакцина. Со лепенки помина.

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.