Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    824
    Јас транспортер имам позајмен кој не одговара на мојата количка а корпата е голема и гломазна ама ќе почекам уште малу после 4 месец ќе ја ставам во спортското седиште.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Cutiegirl*7

Cutiegirl*7 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2022
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    54
    Кога те читам, како себе да се читам.. Или ептен ни се блиску родени бебињава и фази на поминување се во прашање. Последниве 3 вечери се буди со вриштење, ама вриштење на цел глас. Се си мислам дека детево го боли нешто. Затоа и сомнежот ми е дека вади заби можеби, затоа што буквално се гризе и се агресивно става во уста.. Воедно премногу се лигави и се случува да се закашлува кога лежи, што уште едно нешто ми укажува на заби..
    Не знам, ама и јас се пореметив деновиве. Од воспоставен ред на спиење, се ми се изремети. Тешко и касно заспива, а се буди на секој саат.. Молам бога што побрзо да помине и ова чудо.

На oblace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Cutiegirl*7

Cutiegirl*7 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2022
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    54
    Чистење со физиолошки како што ти пишаа и погоре. Не ставај ништо на своја рака, види можеби ке треба брис да му направиш доколку се работи за инфекција. На резултатот од брисот си пишува што може да се користи, односно секоја бактерија(доколку има нели не дај боже) е на различен лек сензитивна, односно резистентна.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.763
    Допаѓања:
    21.487
    Да да јасно. Чистам со физиолошки и како да почна да поминува. Ќе видам ако има потреба ќе се направи и испитување. Фала ти.

5. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    upload_2023-4-21_19-53-14.png noe go imame ova, znaci go obozava. I da ti kazam otkako go imame navreme sum pomocana I ne trpam so saati. Znae I da zaspie dodeka si igra. Ne e mnogu skapo a epten korisno.

На Miss_S и Secret-Angel7 им се допаѓа ова.
  6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.733
    Допаѓања:
    7.740
    Од каде е ова?

Јас сакав да го земам ова ама некако ми е жал да е цело време во креветче, под услов да го сака
    https://www.encimenci.com.mk/igrachka-za-krevetche-vinozhito-i-oblachi-a-roze-0-chicco-104731000

7. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.426
    Допаѓања:
    8.604
    Заби се, моето многу го мачат и докторката ни потврди. Плус и фаза некоја ваљда и ете ти катастрофа.
    Ние немаме проблем со заспивање ама затоа со будење преку ноќ и денски дремки…
    Пред некоја ноќ таман си поспа убаво се израдував оно утрето дента бетер од претходно :D.
    И најкриво ми е што пред сево ова си спиеше по цела ноќ, се будеше само еднаш понекогаш. И денски си спиеше убаво, сега само по пола сат, евентуално сат и тоа во раце или количка.

Туку некој чаре да каже како да го научам денски да спие било каде освен во раце? До пред месец дена си спиеше и во креветче, гнездо, гарнитура, сега многу тешко, а го ставам веднаш се буди и плаче.

На Cutiegirl*7 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Leanne

Leanne Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2022
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    1.165
    Слично и на нас ни се случува, многу ми паѓа жал, во сон почнува да липта како да се плаши од нешто, како да сонува нешто лошо. Ќе и се доближам ќе ја гушнам ќе и кажам мама е тука и се смирува. И така неколку пати последниве неколку дена. Ако не изреагирам на време ќе се расплаче и ќе се разбуди. Не знам што би можело да е причината.

9. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Ти препорачувам да земеш нешто во појаки бои бидејќи во првите месеци бебињата гледаат само појаки контрасти (прво црно бели, а потоа и други јаки бои).
    Јас го имам овој и сум презадоволна ама секако имаш избор и од многу други. Му купувам играчки од истиот бренд од Бебе хоум и му ги менувам за да му биде поинтересно и да не му здосади.
    Screenshot_20230422-062334_Chrome.jpg

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.733
    Допаѓања:
    7.740
    Туку бебе 3+ почна ноќе и по 5-6 часа да сврзува без да побара храна, некогаш и 7. Педијатарот вика без будење, што не станува и не плачи не е гладно. Дење си внесува доволно и си напредува. Се водам по нејзиното мислење макар што мислам мало е за толку време без храна, па ќе видиме на следна контрола што сме направиле.

11. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    824
    Мојава заспива рано 19, 20 и ја будам во 23,24 зависи кога легнала неможам цела вечер да ја оставам да спија до 6 или 7 гладна, така си се договоривме со сопругот и така тераме и плус во 23 не сака многу 80 или 90 некогаш и 60 пија и преку ден не пија многу и сеа цела вечер да ја оставам не ми ида иначе 6 пати во 24 часа и давам и цица ко ќе и текни не стално а и нема многу млеко.

12. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.733
    Допаѓања:
    7.740
    На Ад е кај мене. Преку ден пие 6 пати по 120мл (само вода ова). Последно пие околу 23:00. И следно веќе на кај 4-5 наутро или 6 евентуално станува за млеко.

На Lavica2602 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Не е мало. Нека спие, немој да го будиш. Ќе влезе во 4 скок и во регресија и пак ќе почне да се буди, уживај додека можеш.

На oblace1 и Skyler им се допаѓа ова.
  14. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    824
    Слично и даваме само што таа кога цица помалу пија ад, мислам дека во ред двете правиме.

15. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    968
    Допаѓања:
    4.036
    Исто сме и ние последно пие во 22ч и заспива па се буди некаде во 04/5 пие и ја презаспивам па тера до 8/9ч наутро. Само кај мене пие 7пати по 120мл само вода. И пак е гладна некогаш плаче после шише.
    И убаво си напредува 3+ сме исто. Месечно качува 800 до 900 грама.

Да ве прашам ги вртите ли бебињата настрана да спијат на дневните дремки. Нас ни се кратки и некако нема цврст сон ја потпирам со перници но прета се врти и успева да се заврти на грбче. А навечер спие во креветчето па ми е страв да ја ставам настрана.

16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.733
    Допаѓања:
    7.740
    Кога беше помала повеќе ја оставав на страна. Сега на грб си лежи и сама си менува позиции со главата лево или десно. Многу ретко лежи баш на тилот.

На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.828
    Нормално е мила.
    Не ставај камилица, само со газа и физиолошки чисти од надвор кон носето. Прави му и масажичка со прст долж носето, често се случува да е блокирано каналчето и затоа секретче. Моето имаше во првите неколку недели и со ова се среди.

18. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.040
    Допаѓања:
    13.273
    Никогаш не го вртам на страна. Еве сега на 6+ сам почна да се врти на страна во спиење.

На Tiny Love и rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr им се допаѓа ова.
  19. Angi266

Angi266 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2022
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    330
    На колку часа и го даваш ад штом дневно шест пати?

20. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Nie sme 150ml na 4 sati. Taka I mi se budi noke sama,Retko koga ke vrze 5-6 sati. E nemozam da I smenam za zaspivanje, zaspiva vo 19h I spie do sabajle do 5 ( izmegu 2 ili 3 pati pie mleko). Probav da ja legnam pokasno ama nema sansi, na glava da zastanam da ja zanimavam do 19.30h zaspana e. Toa e ok ama jas nemozam togas da legnam za da se naspijam