Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Romantic

Romantic Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    215
    Боди со долги, панталончиња, чорапчиња и тенко ќебенце или шпикозни а одоздоле боди на кратки ракави. За секој случај носам онаква покривка што е комплет од самата количка во случај да задува НО денес беше мнооогу топло.
    Се најдовме со една другарка да пиеме кафе, нејзиното бебе, месец и пол старо, беше покриено со две ќебиња и плус калчинки на нозете, плус капа плус ракавички и после плачело, викам жено како да не плаче, тргај тоа дебелото ќебе, натунтано беше ко за на планина.
    Мислам дека сме зимурлива нација баш поради ова што како деца не' преоблекуваат непотребно и несоодветно, се' им е страв да не ни студи.:|

На Thinkerbell. и АнаМаријаД им се допаѓа ова.
  2. Romantic

Romantic Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    215
    Може и тоа и тоа.
    Од класичниве пастили за грло од тоа што се сеќавам мислам дека не. Ама можеш спреј Ацидосалус, само мн е скап, 885 ден е во Зегин. Може и за трудници и доилки.
    Носи си маска по дома и кога ќе го доиш бебето.

На Angi266 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Исти сме, беше свекрва ми неколку дена, ме пукна дека им било ладно, ладни им биле рачињата. Ги облекувам во боди на кратки и тенки памучни шпикозни или комплетчиња, евентуално чорапчиња ако се без стапалца, ама одма ги шутираат. И викам абе битно грпчето да им е топло, 23 степени е дома, пекол, а женава пак вика сум ги смрзнувала. Па кога ги земав да ги пресоблакам,па како тоа голи сум ги оставала на повивалник, ќе настинеле, а они уживаат скроз голи, без памперс, тогаш се најсреќни. Вриснуваат да плачат дури кога почнувам да ги облекувам. И оди разбери се со стариве. Упорна да ги покрива кога дремат дење, а едново бебе ни ноќе не ми дозволува да го покријам со памучно ќебенце, ја чекам да заспие цврсто па да ја покријам до половина само.

На Leanne му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    За свекрвица има посебни слики каде што е со капа и покриен до врат со ќебе за да викаш дека под тоа е со 4 слоја облека. А за дома исто кога она доаѓа имаме друг режим на облаќање и однесување

На Tess36 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Звездичка30

Звездичка30 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    677
    Допаѓања:
    914
    Здраво мајки ние денес ќе ги примаме вакцините што ги стават на два месеци па ме интересира како поминавте со вашите бебушки?

6. Angi266

Angi266 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2022
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    330
    Одлично, една течна столица, дента поспаност и вечерта кај 18 температура 37.5 која траеше два часа толку
    Со лесно и вие да поминете:D

На Звездичка30 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Звездичка30

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    677
    Допаѓања:
    914
    Ти благодарам за одговорот мила,а дали даваше нешто за температурата?

8. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    2.159
    Од мое искуство, колку повеќе и се замарав, толку повеќе ме замараше. И сменив тактика, што ќе се нервирам јас, нека си се нервира она.
    На глава ми се качуваше, да му облекувам 2 пара чорапи за дома, од кои едниот термо или плетени и елече. Еднаш му облеков за пред нејзе демек, премале од плачење малиот.
    После на секој коментар облечи му чорапи (или било што друго) и викав таман си е облечен. Е бидејќи коментарите не престануваа, она мене облечи му уште едни чорапи, јас му ги соблекував тие што ги имеше со зборовите - ајде да луфтираме стапалца :D
    Виде снајка дека е луда, престана да коментира некое време, од страв да не го оставам скроз гол.

Па после некое време почна пак за надвор да замара дека малце сум го облекувала. Па и пратив слика бос во количка (февруари месец) со коментар - сонча господинот стапалца. И толку беше од коментарите. Еве април завршува, не и текнало да каже како да го облечам:D

Едит: бос надвор за на слика беше само специјално :)

На Iris-1234, oblace1, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Angi266

Angi266 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2022
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    330
    Ако качи над 38 ми рекоа чепче
    Значи ништо не дадов, само лепенки кај боцнатото ставав два дена

На Звездичка30 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Звездичка30

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    677
    Допаѓања:
    914
    Да и мене ми рекоа исто ако качи над 38 да дадам сируп и да цица повеќе

11. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Така треба, нема замарање јас се сваќам на шала затоа не се нервирам. Детево почнавме да го плашиме со зборовите: ќе ја викнеме баба ти да ти облече чорапи:) среќа маж ми ме подржува па он и пререкува. Најголема предност што не сме толку во контакт и со идими дојди ми па ја нема често со коментари

На Mandela му/ѝ се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.239
    Допаѓања:
    111.540
    Моето од 2ипол месеци спие од 9 до 6 сабајле, овде ме по темите ме напраија лом ради тоа, сум го изгладнувала, ама не си ставам при срце. Бебе е среќно и задоволно сабајле, тоа ми е најважно. Еве го сега спие од сабајле е станат од 8, дремна кратко кај 9ипол и сега заспа ќе поспие може 40мин. Јас бебе немам будено никогаш, нит големото нит малото, напредни се фала богу, големото пиеше на 3ч млеко и општо функционираше на 3ч под саат, додека тргна во градинка, топ беше, до годинаипол по кило месечно ставаше, малово последно 800гр имаше ставено, тој цица на барање ама не порано од 1 час.
    Боди на кратки и шпихозни, ако е поладно облакам сега елече шушкаво или дуксер. Најчесто е во шпихозни, ама знае и во тренерчиња да е, тогаш носи и чорапи. Капа памучна искрени ставам само ако искачаме надвор а пече сонце или дува многу ветер, да да, ние на сонце ставаме капи, бел е дури проѕирен и му се вцрвува темето од сонцето, ставам од најтенките капчиња памучни, во 1 слој што се.
    Твоиве ќе ги фати срчка ако го видат моето, живо необлечено. И кај мене има коментари, ама не си ставам при срце. Дури ја гледам баба му како се нервира, цупка, ама што да правам, за туѓ ќеиф не нервирам бебе. Ние и клима исклучивме веќе, само за бањање и по потреба е пуштена.
    Леле исто, баш се исто и мојов прави. Е навечер спие во вреќичка и тука нема избор баш.

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.163
    Допаѓања:
    40.525
    Што значело зимско дете. Ние сме во стан и веќе е многу топло. Ноќеска пола ноќ со отворен прозор ја пресправме и полуоткриени. Он склетчија, а јас од хормони веројатно :D

Еве како се спие во моментов. Боди на кратки, целосни тренерчиња и една фланелска прекривка дека под сенка кај што пирка сме седнати.

IMG_20230424_122259.jpg

На Starchild, АнаМаријаД, oblace1 и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Angi266

Angi266 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2022
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    330
    Трсхезан додека дојам смеам ли?

15. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.265
    Допаѓања:
    1.890
    Здраво девојки денес сме еден еден ден се роди 3.450 падна на килажа 3.280 денес ја мерев 3.900 беше дали е доволно?

16. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    641
    Еден месец сте? Каде ја мереше? Од вага до вага има разлика. Јас колку што знам за еден месец треба да има 600 гр. качено. Моето имаше 500 и нешто.

17. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.265
    Допаѓања:
    1.890
    600 има качено на килажа од тоа што не испуштија.

18. Romantic

Romantic Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    215

Прикачени фајлови:

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на: