@Lina-Detelina I nie sme 3ipol meseci ( Eden den ni se razlika so Miss S ) I pred 1 nedela faka igracki vo baby gym I se nosi vo usta. A igracki nastrana samo ako I dadam jas vo race, da I gi namestam racinjata (sama ne), togas gi drzi I odma vo usta gi nosi. Premnogu se ligavi,neznam dali I e faza ili zabi ke vadi.
И мојата се лигави и рацете ги носи во уста, ги цица, го плази јазикот. Ако и ставам во раце и таа држи уште на два месеци, ама сама не фаќа само ги гледа играчките, посега и на крај рацете во уста ги става.
На нашиот baby gym нема странични играчки, само горе. Баш ќе пробам да поставам и странично други играчки.
Лигавењето им е нормална фаза. Се сеќавам и за првото дете од два месеци како почна да пика раце во уста завикавме еве заби ќе вади, а тој на 8 месеци прво запче . И тоа појма немавме, случајно видовме дека му излага на лажиче, немаше никаква мака. Се си мислам малово ќе наплати за двајцата
Девојки користите ли нешто за ситните брунчиња? Почнаа прво малку, а сабајлево цело лиценце му е, носе, брада, обравчиња. Баш се како мали мозолчиња. Нормално е ова така?
Кој број памперс треба да земам на виолета, сега користиме памперс актив бр. 5 (11-16 кг)? Ми пропуштаат на грбче, незнам дали е до нив но морам да пробам други
И нас ни кажаа нормално е ништо не ставајте ама мене не ми беше нормално. Купив Бепантен, ама крема не маст, се исчистија и сега и кожата на лицето му е мазна и мека како на телото, иначе му беше сува ем со брунчиња.
Да ми предложите добар ортопед (повеќе на едната страна си ја врте главата) бевме веќе кај двајца ортопеди и некако не ми помогнаа, многу повеќе на меше да го ставам само тоа беше советот па би сакала некој што ќе ни покаже и вежби и убаво ќе објасни.
Женски, два три дена малиот ми се успива повеќе од вообичаено, врзува по 3, 3ипол па и 4 часа. Предтоа се будеше на саатипол два со врескање за јадење. Не знам сега да будам ли, да го оставам ли да си тера... Ако вака врзува значи дека не е гладен или? Што препорачувате? Месец и 2-3 дена е и е само на мајчино. @Bella_Stella Мустела Стелатопија кај нас заврши работа за 2-3 дена. Лошо му беше лиценцето ептен, ама за оваа Стелатопијата од сега натаму уста ќе лепам.
Фала ви девојки на сите за советите. Гледам дека веќе некои што ги имаше вчера денеска ги нема. Ќе го следам па ќе видам дали да ставам нешто или не. @DaisyDoo треба да се радуваш што сврзува. На котролата на две недели нашата докторка ни кажа ако сврзува ноќе да не го будам веќе, инаку го будев или сам стануваше на +/- два саати. Во понеделникот сврза 4 саати вечерта, од 1 ипол до 5 ипол и искрено ептен е полесно. Само што очигледно е процес дур да се фати ред и синоќа беше пак журка.
Кај мене е на адаптирано, до кај два месеци јас ја будев на 3 часа ако сама не побараше. Потоа по совет на педијатар бидејќи напредува доволно ноќе прекинавме со будење. Прв пат кога сврза 5-6 часа јас со паники дека ќе го изгладнам и дехидрирам детето. Сега веќе кога ќе стани ноќе тогаш даваме. Било да е тоа после 4 часа, било да е после 6. Претпоставувам и со доење е исто. Доколку е гладно не би спиело.
Мајки бебињата што ви се на адаптирано да ве прашам, преку ноќ кога се буди за млеко дали можам да го чувам во спална? Мислам на неподготвено, на правта. Не ја грееме веќе собата.
Кога почнува фамозниот 4ти скок? Бебе во петок полни 14 недели. Цела недела беше кенко само кенкаше и сакаше во раце, па неколку дена се смири и од денес пак.. цело време сака да е во раце и мора да биде некој до него да фо занимава сам не седи и одма кенка.. не е плачење туку кенкање.. да го очекувам набрзо така? И што уствари прават за време на 4ти скок? да се спремам психички со време
Сака многу повеќе внимание, да биде во раце цело време, да спие врз мене и да му биде цицето на дофат цело време. Ќе почне да цика, да вика, на цел глас, да се смее на смешки, да се закача така...