Си пробала да видиш како е ситуацијата ако ја оставиш да спие? Јас малиот ако заспие при доење не го станувам ни дење, а особено не ноќе. Ако после цицање е буден, тогаш да, или јас, или татко му ќе го кренеме.
Se sum probala, ama najverojatno deteto ne e spanka ete vo 19 00 ja izbanjavme ja naraniv em ja dohraniv, znaci ne e gladna i eve si lezi,kaj mm.vo race spie,ke ja stavi na krevet se budi,pak ke ja zeme i taka si se druzat
Lele moevo pa denes se ubi od spienje.cel den go otspa izgleda deka vremevo bese zanikade pa osekja i taa.vo 9 sega ja fatijs grcevi odvaj ja smiriv i sega zaspa pa idam i ja da si lwgnam I jas navecer koga cica ne ja krevam da zdrigne se dodeka ne osetam deka saka.ako js krenam kd mi se rasoni pa treba da ja setam u raka niz kukja dur ne zaspie.
Eeeeeh toa e toa sto starive ne karaat, nemoj deteto vo race posle kje sedis nokjeska ti so nego vo race za toa da si spie ama sto da pravime koga edvaj sme cekale da iskocat... Kako da ne go guskam celo vreme mojov za spienje gajle nema, ama zatoa ako e buden i nekoj go drzi vo race, a ne seta niz soba on kenka, place.... Gospodinot sakal da si seta i da si razgleduva niz doma hahaha
Inace go podrekov detevo preeska deka ubavo si kaka... Eve go cel den ne e kakan kako sto treba, mesevo mu e ogroooomno, a se utepa od cicanje... Place za cicanje, kje se nacica i posle blucka celo vreme, do gusa e poln mislam :/ A se maci se vcrvenuva kje prdne malku, jas mislam ete se iskaka...go soblakam ne e kakan... Da se nadevam deka kje se iskaka kaj i da e
ako si lezi i e mirna ostajte ja na krevet ili kaj i da e,i taticko neka si sedi do nea,spored mene nemora se da e vo race i da spie pa mozi ne i se spika. @espana izvini mila jas ako insistiram za da ne se drzi bebeto mnogu v race toa e moe mislenje i jas licno ne praktikuvam oti kako rastat se potesko stanuva pa stanuvaat mn kenkavi i se po red. jas moeto go nauciv da si lezi da se igra ili ke se igrame zaedno ama vo racde NE,OSVEN SO ISKLUCOCI KOGA E KENKAV OD VAKCINA ILI NASTINKA ILI SKOK VO RAZVOJ,nie se galime i mazime premnogu,se guskame i se toa,toj imam max vnimanie od nas ama ne e naucen vo race duri i nekogas mi e merak da go niskam ko bebence ama neke se nervira.
Извинете вака ама една работа што ми прави да ми чури низ уши е коментар дека детето некој го "научил" да се држи во раце. Значи син ми првиот месец се корнеше од плачење. Нормално, морав да го земам во раце. По цел ден ми беше во раце. Сега кога почна да загледува, си лежи сам и по саат, саат ипол, без да закенка. Значи не било страшно што сум го држела во раце. И покрај ова, добивам коментари дека јас сум го научила да сака во раце. Како бре? Го форсирав во раце и кога нејќеше? Според мене се е до карактерот на детето. Некои од раѓање сакаат да се во раце, некои менуваат со време и џабе си се фалиме дека сме ги "научиле" нешто. Башка да бидам искрена, син ми нон стоп со плачење го држев во раце, па сега кога се смее и гуга и те како ми е мерак да си го земам, да го подржам . Гледам да не е цело време во раце и се согласувам дека ако е мирно детето нема потреба да се држи ама како што ми рече еден ортопед: мајки, не бегајте од држењето во раце, овој период многу брзо поминува и после нема да сакаат ни пет минути да ги подржите а вие ќе сакате. Па и во право е, сигурно нема до 18 години да ми кенка да го шетам во раце
Мене еднаш кога малата беше новороденче ме прашуваат по тел што правите? Јас велам еве се држиме.И добив одговор Држете се сега ви е време за тоа после нема.И во право беше. Тешко е кога живееш сам а ти е во раце а мора низ дома да средиш.Јас често ја ставав во кенгур и така усисивав,миев садови,факјав пајажина. После иде период кога ке наполни 5-6 месеци и ми е глупо да се остави да лежи.Бидеји тоа е период кога со детето треба да се работи,да се вежба и стимулира,да го осознае светот. Јас ја земам во раце и често шетаме низ станот и и објаснувам кое што е.И сега штом и спомнав ајде пред огледало,ајде музика да пуштиме се врти на таа страна,се радува знае што значи. И за рбетот и мускулите не е добро само да лежи.Мора да се зајакнува бебчето,да учи да се држи исправено. Пак ке кажам убаво е да се заигра и сам/а и да го оставиш бар по малце за да одмори и мајката ама се што е претерано лежење не ми се свига.Од 7 месеци веке сами се исправуваат некои па и да сакате нема да ви лежат
I jas se iritiram od glupi komentari od uste poglupi luge. Bas vcera bese Edna komsika kaj nas. Bese okolu 18 h I sedevme nadvor vo dvorce. Svekrva mi ja drzese malata I taa kako usilena I vika : Ajde odma da I gi sobleces corapite, sto ste I oblekle corapi! A so nea dvete vnucinja koi imaat po 6 I 4 godini I dvete po corapi. Uste I se zaletala da I gi soblekuva na kerka mi. Koga mi se kacija zivci I rekov nesmeete da I gi soblecete corapcinjata, ona e mala, jas smetam deka treba da nosi I ke.nosi corapcinja. Svekrva mi I vika : a ti sto si I'm oblekla na tvoite , I taa takva neameam od majka Im. Nemoze na nejzinite vnuci da se sili pa ke leci kompleksi na moe dete, prostudija od zena. Krajno se izrevoltirav, zatoa morav da pisam , se ima po svetov. Vtoro za drzenjeto vo race lc oko ne mi trepnuva, ako sakam ke ja drzam , da ne treba dozvola da baram od sekoj, gluposti.
Комплетно се согласувам со @IveBrajan и @joy1 во однос на држење во раце. Ја гледам беба. Кај неа нема учење. Таа не учи нас што и се допаѓа. Ние сме програмирани да и угодиме. Дали затоа што ќе ни се насмее, или затоа што сакаме да престане да плаче. Исто, од првиот месец се смируваше само во раце. Дури плачеше како да има грчеви, но после сфатив дека сака да е во раце и тоа исправена. Никако некој да ја држи легната (како мало бебе што се држи), рика вика!! Сака исправена да шета по дома и да седи со сите возрасни. Како што вика @joy1 сака да осознава околу неа, да ги гледа предметите по дома, да шета по соби... Не е дека некој ја научи. Нит баби ја креваа, нит дедовци. Едноставно се работи за карактер. Ако е мало бебе. Јас верувам дека се раѓаат со карактер. Исто, педијатарот што ни држеше предавање на клиника не советуваше да не се правиме силни мајки па да ги оставаме да плачат, напротив, да ги гушкаме децата колку што можеме, затоа што времето лета, тие растат пребрзо, и додека трепнеме ќе сакаме да ги гушкаме, ама тие ќе не откачат нас!
И јас спаѓам во мајки држачи во раце. Е со третото трудна, малиот мал, цело време во раце па ете преживеав, дечкиве само насабајле кога ќе станат сакаат да се гушкаат после не можам да ги фатам а не да ги земам во раце, чим добијат нозе готово само они кога ќе сакаат тогаш ќе можеш во раце да ги земеш. И јас добивам нонстоп совети као не ги учи во раце, пушти ги, кичма ќе ти искриват ама не им обрнувам внмание, сите три сум ги држела во раце само ниедно не спиело во раце, само преку ден, малава исто како Џој ја ставам во кенгур и си бркам работа низ дома, брзо растат ќе го бараме времето кога сме можеле во раце да ги држиме.
Mamicki, ajde ve molam pomagajte,neznam dali e zagrizuvacki ili ne,no se voznemiriv mnogu.Ja izbanjavme maleckava, i bidejki bese mn.gladna,placese, prvo i dadov 30ml.ad.mleko, a potoa ja staviv na grada da docica,bidejki pak bese gladna uste 30 ml.i dadov.Ja drzevme 15min.ispravena i naednas koga ja zemav da ja legnam jajo fontana ispovrati,ne bljucna,onaka ispravena povrati.Se mislam da be zgr3siv vo kombinacija na ad i moe mleko ili sto e rab,da ne ja boli nesto?Imate slicno iskustvo?
Не била гладна се прејала.30 мл па цицала па пак 30 мл и мн и дошло.Без лутење но кога ке сватите дека БЕБЕ НЕ ПЛАЧЕ СЕКОГАШ ОД ГЛАД.Поминуваат скок во развој,пак ке речам грчевиии .Значи бебе од грчеви може да вришти да се корне од плачење 4 часа без прекин.
Blagodaram za odgovorot,taman rabota da se lutam Ne placese,tuku bas onala kako lakomo cicase ,barase uste,ona obicno koga i e doata sama go trga usteto, a sega barase ,piese,zatoa i dadov.
zeni sekoj si ima svoj stav i nacin na vospituvanje i griza za sopstvenoto dete. ovde sme da si pomogneme,da si kazeme iskustva i soveti,jas si go kazav moeto,toa sto jas mislam deka e pravilno za moeto dete. koj saka prifaka koj saka ne,od ovde crpeme idei,mislenja,soveti pa posle sekoj so svoja glava odlucuva sto i kako,i da vo pravo ste site pogore sto pisavte deka vremeto brzo leta i ovoj period ne se vraka. zatoa jas i mojot mal decko uzivame maksilamlno. pozdrav do site i ubav vikend.
Sinko moj e mnogu lakom znaes... e sega rika place kje mu dadam da cica, kje se nacica i posle pola saat pak placese i pak mu dadov, si cicase i posle 5min fontana napravi i svareno i nesvareno mlekce povrati... a lakomo cica on celo vreme sekogas...A toa sto si placel mu bile grcevi najverojatno i spas si naogja vo cicanjeto... Pa sega gledam ako place pak po pola saat lazlivka mu davam i si miruva