Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Мајки, на доење со силиконска брадавица сме и дохрана молзено, а добив после 8 недели. Нормално ли е? Да не ми влијае на намалување на млекото? :(

2. Mamacita00

Mamacita00 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2022
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    91
    Не. Циклусот си нема никаква врска со доењето

На DaisyD му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.932
    Нее..
    Јас добив по 1м, па доев година и пол.

На DaisyD му/ѝ се допаѓа ова.
  4. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.070
    Допаѓања:
    46.089
    Луѓе дали ги стерилизирате шишенцата и пумпата после секое користење или ги миете само? Јас еднаш во денот ги стерилизирам ама така ми се трупаат и имам многу шишиња, сакам да намалам на 2-3 и да ги мијам преку ден и пак да ги користам, а само пред спиење да ги стерилизирам, безбедно е?

5. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.311
    Допаѓања:
    11.730
    Жени препорачајте фактор за бебиња од кој сте задоволни. Битно ми е лесно да се аплицира, т.е. да не е многу густ и лесно да се размачкува, да не го тормозам.
    Ги мачкате на ова сонце или?

@1209 јас за пумпата читав на еден сајт ако го најдам ќе едитирам, вели да се мие по секоја употреба со соодветно средство. Доволно било само еднаш да се стерилизира во текот на еден ден.
    Другото сѐ да е најобично миење.

Edit: на сајтот на медела било @1209 https://www.medela.us/breastfeeding/articles/how-to-clean-your-breast-pump-and-accessories#:~:text=You should wash your breast,after they've been washed.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    До 6 месеци не се препорачува фактор.

Обиди се да не излегувате кога е јако сонцето, а инаку гледај бебето да не е на директно сонце, да заштитено со капче и стреа од количката.

Јас уште не го мачкам, чекам да наполни 6м.

На Tiny Love и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  7. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Јас шишиња стерилизирам после секое користење, а пумпата ја мијам после секое пумпање и ја чувам во фрижидер и еднаш дневно ја стерилизирам.

На Tiny Love и 1209 им се допаѓа ова.
  8. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.092
    Допаѓања:
    2.164
    Мајки со машки бебуши! Хигиена на куре како правите? На педијатар рекоа да почнеме да отвараме по малку кога ќе го бањаме. 4 месеци е до сега не сум го отворала

9. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    641
    Нас матичнатата ни рече уште на еден месец дека можеме да почнеме ама мене ми беше рано. На еден српски сајт читав статија од уролог за хигиена на бебиња, препорачуваше од 6 месеци да се почне.

Прашањето може ми е малку глупо ама не знам што треба да очекувам. Ви мократ бебињата помалку дур спијат?

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.070
    Допаѓања:
    46.089
    Јас не знам моево кога мокри ама дефинитивно на секое пресоблачање има мокра пелена и плус обавезно моча штом го слечам, дури веќе се загрижувам, ми се чини дека цело време е со мокра пелена.Дефинитивно има повеќе од 6 мокри пелени, ми е страв некоја инфекција да не добил дека има проблем со бубрегот, ама на атб е за тоа… не знам дали може од него да мокри повеќе. Контрола е дури за 3 недели, ако продолжи вака ќе мора да ѕвонам на матичен.

11. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Не е ни здраво нонстоп да се стерилизира. Бебе треба минимално да внесува вируси и бактерии за да гради имунитет, барем мене така ме советуваа.

На Ano и 1209 им се допаѓа ова.
  12. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    3 месеци полни. 13та недела.Овие денови кенкава. Ја ставам на града цицнува, пушта, се распулува или пушта и плаче, 'ржи на града. Мирна е само кога е гола, ама не е лето ..
    Кратки дремки има, спие 15-30мин. кратко време е расположена и пак кенка. Ноќе барем спие станува за цицање, ама преморено се чувствувам.
    Кој дел од развој е ова? Некој скок е или што ли е?

13. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.169
    Допаѓања:
    6.853
    До 6 месеци стерилизирав на 2-3 дена, преку ден миев со фрош, а секоја вечер ги миев во машина на 60 степени. Сега решив еднаш месечно да стерилизирам, останатото се исто правам

На Romantic и 1209 им се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.256
    Допаѓања:
    111.607
    6 пелени? Ние под 9 не сме, нормално е да мочка, дури и препорачано. Од 6 сабајле до 12 имаме само 4 пелени, до вечерта уште најмалку 4-5. Не фул полни, ама така мочкани.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.070
    Допаѓања:
    46.089
    Па дека пишува минимум 6, а и мојов сигурно има околу 10, не се ептен тешки сите, некогаш помалце некогаш повеќе, ама дека е со хидронефроза на десен бубрег јас си направив филм да не има инфекција, прво дете се те плаши:D

16. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Одлично штом е така, има логика. Колку често стерилизираш, еднаш дневно на пр?

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.256
    Допаѓања:
    111.607
    Не бе на почеток бевме и бетер, под 12 пелени на ден не бевме пошто секое цицање, прднување му беше со кака, не можеш да го оставиш. Добри месец дена бевме така. Навечер мењавме по минимум 3 пати пелени, на секое станување. Проблем е ако нема мочкани пелени или ако има повеќе преполни, мислам дека ок сте со бројка.

Инаку за стерилизирање, кога користев повеќе шишиња миев по потреба дека имав само 2, решена бев дека нема да давам шише и крај. Со баткото миев еднаш во денот, навечер, пумпата ја стерилизирав прво еднаш во денот, после на 3 дена, и на крај веќе и нога ќе ми текнеше. Ако секој оброк е молзено и ад, на 2 до 3 ч, би ти требале 6 до 8 шишиња, стварно е многу, организирај се на 2 пати, полесно е.

На 1209 и DaisyD им се допаѓа ова.
  18. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Не, еднаш на неколку дена, кога ќе ми текне. На почеток нонстоп стерилизирав и после педијатри ме искараа па се опуштив, мијам со врела вода и нема проблем.
    Сега почна да бега и од бејби џимот на паркет па и таму лиже, нема поента стерилизацијата веќе:rofl::rofl::rofl:

На LiquidLuna, Ano, 1209 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.256
    Допаѓања:
    111.607
    Лелеее јас го мислам моево крупно, дебелко, а на 3че сме. И кај моево се оцртува ама не е страшно мислам... шо знам. Си го откри гласот твоево? Вика на цел глас моево, цика.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Cutiegirl*7

Cutiegirl*7 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2022
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    54
    Мајки кои д3 ги давате? По посета на ортопед ни зголемија д3, те да ги давам d3 на пливит 4 капки на ден. Не прашав дали да ги прекинам d3 со Омега на Babytol што ги давам сега. Да не е многу и едни и други? А ако ги прекинам на babytol, омега како би давала?

Последна измена: 5 мај 2023