Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.251
    Допаѓања:
    111.555
    Менуваат, многу менуваат. Моето од раѓање спиеше убаво, до месеципол спиеше со 1 до 2 будења, па од месеципол до кај 3ипол преспивање цела ноќ со макс едно будење еднаш у неделата се дешаваше, имаше недела дена со будење на секој 2 саата, умрев ми се чини и сега е пак со 1 будење. Ама во 4 скок е. Е сака после првото будење да продолжи да спие до мене, не сака назад на креветче, па јас сум пак жива ненаспана бидејќи се плашам големото да не го удри, кичма ме боли од што сум стегната и лошо спијам, ама насабајле кога оди големото во школо ми е најслаткото спиење и тогаш се пружаме накосо и двајцата на спална и спиеме најубаво. Бебиња се, не знаат да кажат што ги мачи, сосема е нормално да стануваат и да се будат, читав скоро дека бебињата до 4тиот месец не перцепираат дека се одвоена личност, мислат дека се сеуште едно со мајката, после четвртиот скок почнуваат да се освестуваат и искрено тоа го забележувам и кај моето. Големото го чував под режим, со ова се опуштив и да бидам искрена полесно ми е.

На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, 1209, LizzyGrant и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.196
    :hug:

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.426
    Допаѓања:
    8.604
    Мислам дека е многу 120мл за бебе од месец дена. Моево е 5ипол и пие по 150.
    Може да му се рашири желудничето и да има прекумерна тежина. Можеби плаче од нешто друго, а не за храна.

4. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    2.164
    Да, се согласувам дека има деца што помалку спијат и се ок со тоа. Но, кај моево не ќе да е тоа случај затоа што се буди и е кенкав, зева, се гледа дека не му е доволно сон. Му се спие а не презаспива после тие 45 минути. По се она што исчитав изгледа дека има проблем во сврзување од еден циклус во друг. Не знае како да ги спои во еден циклус од саат ипол и не е ресторативно тоа спиење, затоа е кенкав и плачлив. И затоа барам секојдневно секакви начини да му помогнам и нему а и себе

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    46.023
    Толку ни препорачаа да пие, и на самата формула си пишува дека од 2-4 недели се дава 120мл на 5 оброка дневно. Моето е 4кг тоа толку треба да јаде. Не плаче за друго, за храна си плаче пошто штом јаде се смирува и си е буден дента, а вечерта си спие. Само може додека се навикне на толку му треба време. Инаку за 5ипол. толку треба 150мл, во ред си е, моето сега е во скок и бара повеќе храна.

На oblace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.251
    Допаѓања:
    111.555
    Си пробала да смениш нешто? Атмосфера, светло, соба, звуци... моето спиеше така по пола саат кога спиеше во дневна, се префрливме во спална со спуштени ролетни и покриено тенко спие по подолго. Саат сигурно спие. Заспива со цице, ама знае и сам да заспие (во раце нормално) со бели звуци, на рамо го ставам, го тапкам по грпче и заспива.

На Secret-Angel7 и strelec231992 им се допаѓа ова.
  7. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    @AngelOfArh дали уште бебето ти кака како слузаво? Ми имаше еднаш кажано дека и твоето така кака. Мојата е 3+ уште се така си кака. Денес и нешто потечно на два пати. Даваш пробиотик? Јас воопшто немам дадено, од болница не ми кажаа да давам, а и матичниот кога го прашував за какето ми рече нема потреба од пробиотик.

И друго да прашам, кога да преминам на тројка памперси? Пред 2 недели 5кг беше беба.

8. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    2.164
    Во однос на услови и промени нема што немам пробано. Од спиење во раце кај мене (тоа најмалку го сака), до спиење на нашиот кревет во спална, до мотање во swaddle, до пуштање звуци на мобилен, па уклучување фенови, спиење во темно, спиење во светло, спиење во количка, во кола, во релаксатор..и што ли уште не...ништо од ова не му продолжи дремка барем до 50 минути. 45 е максимумот и е скроз буден, не е ни поспан.

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.251
    Допаѓања:
    111.555
    Да, дури језиво беше, ко желе жуто цела кака. Се среди. Давам пробиотик без престан јас. Царски сум и морам. И пелени 3ка носи од 5 кила, полесно ми е мене.

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    До колку месеци какаше така?

11. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Мојот е 3 месеци и е скоро 6 кила. Не се гледа возраста се гледа тежината докторите имаат како пресметуваат.

12. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    46.023
    Да според тежинат ми пресметаа и рекоа толку, вајда ми бљуцка додека да навикне, ама му дадов последните два обрка по 100 и мирен е, ако бара повеќе постепено ќе му давам.

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.251
    Допаѓања:
    111.555
    Уште кака, еве скоро месец.

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.169
    Допаѓања:
    6.853
    И мојот спие толку. Од 30 до 45 мин му се дремките. Се пробав џабе. Мислев поголем повеќе ќе спие ама не, сега е мн активен на под се врти и стално е на меше, во џампер скока, и пак по толку спие. Се помирувам, такво си е детето

На oblace1 и Secret-Angel7 им се допаѓа ова.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.251
    Допаѓања:
    111.555
    Чек малце, ти спие 45 мин по дремка или се на на се 45мин. Ако е 45 по дремка тоа воопшто не е малку сосема е ок. Од дремка до дремка колку проаѓа? Мојот спие макс 1ч, ретко продужува. Ама од спиење станува скоро секогаш свеж и насмеан, весел, спремен за игра и јас тоа го тумачам како знак дека му е доволно. Ако и твоето се буди весело за игра спремно, тогаш доста му е.

На Secret-Angel7 и Anturium им се допаѓа ова.
  16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.750
    Допаѓања:
    7.785
    Мислам предвремено беше и твоето, ако не сум грешка. Која ви беше родилна тежина?
    Кај мене на скоро 4 месеци е блиску 6кг.

За спиење некако се средува на 2-3 дремки по час и една од 2 часа. Малку ли е, многу ли е не знам.

Ни дење, ни ноќе не ја разбудувам веќе. Спие кога сака и колку сака.

17. strelec231992

strelec231992 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    1.000
    45 мин кај нас е премија ако дремне преку ден, освен надвор у количка шо спие и по 2 саати, некогаш и само пола саат дремнува дома. Вечер исто станува на саат два откако е роден. Иначе околу будењето навечер или ептен рано насабајле, јас тоа го решив со тоа што не станувам, он си гугаше саат време и повеќе у 4 сабајле и после пак ќе заспиеше и така го одложувавме станувањето за покасно и се навикна сега спие докај 8ипол. Исто така приметив дека ако покасно го успијам навечер (10,11) повеќе спие одсабајле, додека ако заспие у 7,8 вечерта, веќе у 6ипол сабајле е наспиен. Знам дека 10 е веќе касно зљ заспивање ама сега за сега така подобро функционкраме..

@Secret-Angel7

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.426
    Допаѓања:
    8.604
    Супер битно да не се гладни бебушите и да се намирени, штом си бара нормално дека ке дадеш и јас би му дала.
    Збориш за дремка или за ноќно спиење? И на мојот дремките му се пола сат претежно, ретко сат, сат ипол. Не е страшно ако се работи за дремки, се тера и така се навикнав и ок ми е, тоа е што е.

Туку одбиваат ли да јадат во пети скок? Во пети скок сме и со жив зор го пие цело млекото, на неколку пати го пие, по сат време и тоа со молење. Вака добар е, весел, не ми делува дека го боли нешто. А од глад дека плаче па ич. Што знам не сум паметна.

На Secret-Angel7 и 1209 им се допаѓа ова.
  19. Winterborn77

Winterborn77 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2011
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    195
    Моето бебе често враќаше млеко кога беше 1-2 месеци, пиеше 120мл на секои 3-3.5 часа, не е многу, следи го апетитот на бебето :).
    Нормално е понекогаш да му се враќа млеко ако не плачи и ако ништо не го боли. После јадење ја држев исправена околу пола час и не ја легнував скроз рамно туку малку поткренато главчето како на косо да лежи дури да спадне јадењето, тоа ни помогна.
    :)

20. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.169
    Допаѓања:
    6.853
    Сите скокови до сега најмногу ги осетив по јадењето. Пиеше млеко буквално со плачење. Го оставав и по 4 саати и пак едвај го пиеше. Единствено навечер во сон си пиеше убаво

На oblace1 му/ѝ се допаѓа ова.