Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Се роди 1800. Машките повеќе качуваат.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    2.164
    Спие на дремка 45 мин, се буди некогаш со вриштење, некогаш со кенкање, дава очигледни знаци дека е уште уморен и мноооогу ретко се случува да го презаспијам и да продолжи уште една тура од 45мин. Буден го држам 1.5 макс 2часа, а во тој период буквално го малтретирам да го уморам, tummy time обавезно, секакви активности, прекратко е во раце...ама нема шанси да спие над 45мин дремка.

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.251
    Допаѓања:
    111.555
    Ама кога е уморно не спие цврсто, зошто да го малтретираш. Остави сами да течат работите. Нормално ќе имаш и тами тајм, и играње и скокање и се, ама не го мачи. Моево еве утрово го носевме на преглед, од таму да испазариме и се завлечкавме, он дремна малку по пат ваму таму, у Електроелемент ужива да шета и да спие... дома уморен, поигра малку додека јадам јас и се умори баш за спиење леле мајко беше, збесна, едвај го заспав и сега не верувам дека ќе спие подолго од пола саат.

Во врска со ноќно спиење, читав по нетов дека премногу денски сон афектира на ноќно спиење, односно будни ноќни прозорци. Нас тоа не не снашло досега, ни со едното ни со другото, фала богу, ама фино е да се знае.

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.426
    Допаѓања:
    8.604
    И јас исто имам читано дека многу долги денски дремки негативно влијаат на ноќниот сон.
    Не знам зошто Др.Гуднајт форсира денско спиење и го поврзува со помирен сон, кај моето нема врска.
    Со вкупно два сата денско спиење, навечер спие топ.

5. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    2.164
    Колку месеци е?

6. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.426
    Допаѓања:
    8.604
    5ипол месеци е.
    Се буди навечер ама два пати со плачење еднаш за млеко, еднаш за нушкање. А мислам дека плаче ради скокот, во пети е.

7. Leanne

Leanne Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2022
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    1.165
    Еве пак исто и вчера. Не знам дали е регресија во спиење во четврти месец, четврти скок или жлебинките што ја болат или се тоа заедно. И со доењево зафркава, не седи мирна пафта со рачето, ме штипе за образи, ми ја става во уста раката брои заби, па ќе се тргне па тегне па плаче дека не цица веќе па пак одново исто. Нека помине ... ;(

8. GoldLeo

GoldLeo Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    8.283
    Мајки , во Белград бевме и на преглед ми кажаа според најнови истражувања се почнува со крута храна од 4 месец.
    Ми кажа да почнам со ориз прво па зеленчук.
    Јас мислев од 5 месец полека и мислев со зеленчук.
    Зошто се наметнуваат препораки да се брза , па цел живот ќе јаде.

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Isto I vo skandinavskite zemji. Snaa mi veke vo 4ti mesec ima obrok za malata. Jas pocnav da probuvam vkusovi,za Edna nedela polnime 4 meseci.

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.251
    Допаѓања:
    111.555
    Исто прави и моево, ме мава мене, сам се мава, прета... ако некој прозбори, мора да види што е работата. Нормално е, светот го осознаваат, ние ќе видиме нешто интересно па се интересираме а не па они што се табула раза.
    Живо ме интересира како ранат дете кое не седи, не му е хранопроводот исправен, ниту пак падот на храната е правилен... Опасно скроз, ама добро.
    Вие сте од нас помали а веќе сте почнале, не напредува или? Мене само тоа може да ме убеди да почнам да давам храна, друго ништо, премало е на неполни 4м да почнам со вкусови. Нит има развиен дигестивен систем, нит е физички спремно... Не се стабилни, цврсти, едно мрднување може да резултира до засркнување, не му е исправен хранопроводот за да оди тоа нормално, свиткани се, не знам, мене ми е многу рано. На крај сами си одлучувате нели, не сме ние родителите на вашето дете, ама сметам дека се брза. Денес го прашав докторот, на скоро 4ипол месеци, рече ќе видиме следен месец, не брзај, одлично напредува.

На Starchild, Discovery, GoldLeo и 5 други им се допаѓа ова.
  11. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.426
    Допаѓања:
    8.604
    Зошто се глупираат. Што разбира бебето од 4 месеци за да го ставиш во хранилица и раниш,ништо, уште не ни седи колку толку.
    А најбитно од се е што им ги оптеретуваат желудничињата и дигестивниот систем.
    Ни мене не ми е јасен тој дел, ама ете се пропагираат глупости. За некоја година ке измислат можеби и од два месеца да се почне со храна.

Јас сега ке почнам да му давам на 5ипол месеци.

На Starchild, 1209, Discovery и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.037
    Допаѓања:
    13.881
    Абе и мене педијатарот ми кажа од четири месеци, но јас не ни помислив од тогаш да почнам.

На GoldLeo, Estella и oblace1 им се допаѓа ова.
  13. GirlWithACat

GirlWithACat Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2020
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    491
    Што и од кога почнавте да им мачкате на непцата на малечките, многу го чешаат па не знам што да му правам.

14. Leanne

Leanne Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2022
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    1.165
    Има едно гамс гел од Фрезидерм, 250 или 300 денари е, јас го земав по препорака од педијатар и пријатели на кои им помогнало, но лично сеуште не знам дали помага.

На GirlWithACat му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Во Франција исто од рано почнуваат со исхрана, има членка на форумот која живее таму и чие бебе на 6+++ има три оброка и ужина.

Другарка ми живее во Шведска. Таму препораките се да почнат бебињата да ги седнуваат од 4 месеци и да почнат со храна.

На Lavica2602 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.426
    Допаѓања:
    8.604
    А зошто почнуваат толку рано? Не гледам ниту една оправдана причина. Мачење е за бебето од секој аспект.
    Млекото му е сосема доволен извор на сите потребни суплементи до одредена нормална возраст.
    Порано почнувале на 9 месеци со храна, па здрави прави деца. И тоа ми е понормално, отколку на 4 месеци.

17. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Кога почнувале на 9 месеци?

Мајка ми ми кажувала дека на 3-4м се почнувало кога нè родила нас.

Е сега зошто почнуваат во странство толку рано, сигурно има објаснување. Верувам дека освен нутритивниот дел, тука се вежба моториката и се зајакнува и развива цело тело на бебето, бар по моја логика.

Едит: Сега се препорачува сите алергени да се воведат што порано, се верува дека така се многу помали шансите бебето да развие алергија на истите.

На DaftyCrafty, 1209, LiquidLuna и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.750
    Допаѓања:
    7.785
    Кај мене пред повеќе од месец бебето беше со низок хемоглобин. Гледајќи ги резултатите педијатарот нејзин рече ако од капки нема подобрување, рано и пред 4 месеци ќе започнеме со воведување вкусови и храна. Среќа има подобрување.

На другарка бебето почна да пие премногу млеко на 3+ месеци, од сам старт на 4 месец воведоа храна за веќе до 5++ месеци има и втор оброк.

Од друга страна колешка убедена дека ќе седи дома со мерките на Владата не само 9 туку барем 13-14 месеци како за други претходно за време на короната, одложуваше до максимум воведување вкусови за мерките да прекинат буквално преку ноќ, таа да мора да се врати на работа, а дете во градинка со ни една третина од работите што ги даваат таму и во рок од 2 недели да мора еден куп работи да воведи.

Не знам што е правилно, секој за своето дете си одлучува. Јас ќе почекам да ги прими следните вакцини ( одложивме малку бидејќи прерано ни беа пишани), па барем две недели да поминат од вакцините и веројатно ќе стартуваме.

На Lavica2602 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    641
    Има алтернативни позиции за хранење ако детето сеуште не седи. Побарајте по интернетот.
    Јас не планирам толку рано да почнам со храна, најрано може на 5.5 месеци, за од 6 да можеме да имаме еден оброк. Многу сум возбудена, едвај чекам. Само разгледувам прибор. :D

20. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Sigurno laik kako nas ne kazal da se dava hrana na 4 meseci, kazal nekoj strucen.
    Isto kako @Iris-1234 I jas znam deka I nas ni davale porano a ne cekale 9 meseci. Istoto go procitav,se voveduva porano zaradi alergenii,decata pokazale pomalku sklonost na alergija na hrana ako pocnele porano so hrana.
    @AngelOfArh nie imame multifunkcionalno stole od chicco koe se prilagoduva. Ne ja sednuvam sekako ama e kako polulegnata otprilka I super e. Baska ne zamisluvajte deka jademe obrok, varam kocka ovosje I davam dve lazicki od vodickata.
    Uste ne razbrav kade e ovde macenjeto na bebeto?
    Ubavo se kazuva unazad na sekoe, sekoja majka si znae za svoeto dete najdobro.

На ladystardust му/ѝ се допаѓа ова.