Од 4ипол месеци веќе не подригнува на секое пиење. А шише легнат можеш да му даваш, навечер му давам така. Е моето спие на ниско перниче не му е главата на душекот. Ке ти каже матичната. Нас ни објасни се убаво на контрола на пет месеци кога бевме и ни кажа од 5ипол да почнеме.
Nie, Fala mu na Gospod , dosega sme nemale maka ni so zapek,ni so tecna stolica. Grcevite gi pominavme so polovina sisence espumisan. Site deca se razlicni,I sekoja majka ja nosi najdobrata odluka sto da mu dade na svoeto dete. Veruvam deka ti si donesla ispravni odluki za svoeto dete,isto kako sto veruvam deka I jas vo momentov postapuvam pravilno
Ти пишале веќе, рота е таа што се пие + две боцки во двете ножиња. Поентата на воведување на вкусови не е само алергиската реакција, туку и да се учат на друга конзистенција од течност. Како ќе јаде, ако не јаде?
Ke jade od narednata nedela, Sega samo vodickata namesto da davam caj. Od nredna nedela zdravje,posle vakcinite ke pocneme so kasicki po nekoe lazice.
Моево нема дремка подолга од 30 минути. Ама како темпиран е. Навечер повторно почнува да спие мирно и да станува на неколку часа за цицање, и покрај тоа што имаме и бурни ноќи со плачење. И покрај тоа што стварно спие малку денски со толку кратки дремки, расположен е и полн со енергија следните 2, 2ипол часа до следна дремка.
Мајка во ред е, нема да го прекинеш детето кога си почнала веќе ради нас, ама на неполни 4м да почнеш со вода од овошје, тоа е на некој начин пак воведување, нема логика, прерано е. Ти си знаеш. А доктори, ако е доктор не е Бог, некогаш треба и сами да размислиме. Терајте како си одлучила, наше е да споделиме искуства и мислења, твое е да нѐ или не нѐ послушаш. Со лесно!
Каде да најдам пинцета (како пластична чупалица е) за носе за бебулко? Има тврди мрсулчиња што можам само со тоа да ги извадам. Имав една од сет, ама одма се скрши. Да не купувам само сетови, кај можам да најдам само таква да купам? Се надевам ме разбирсте.
Со оглед на тоа што повеќето препорачуваат со купечки сок да се почне, меѓу кои мислам дека и мојата матична, дефинитивно ќе размислам и истражам сама. Никако не можам ова со сокот да го прифатам. Да му го полниш џабе стомачето, без никакви нутритивни вредности. И после ко ќе пораснат не јаделе, само сок пиеле. Сами сме си криви.
Мене мајка ми ме израснала по книгата ваше дете и ви, ја имам и ја читам во нејзе стои вака: Житарки на 3 месеци Зеленчук на 3 ипол Месо 4 до 4 ипол Овошје на 5 месеци. Така било тогаш, но јас сега ќе чекам да ни каже педијатарот кога да почнеме зошто малиот ми е пред време роден.
И јас го кажав истото, мајка ми ми кажувала дека од околу 3, максимум 4 месеци се почнувало со храна. Не велам дека е правилно или не ама секое време носи различни препораки и верувам дека не се треснати препораките туку така, туку се даваат врз основа на многу истражувања. Реално, кај нас ниту се вршат истражувања и нашите педијатри само следат препораки ама па земји како Франција, Германија, Шведска и тоа како прават истражувања и не ги тресат препораките од ракав па да им ги спориме одлуките дека прерано давале храна.
Sekako deka ti kaze pedijatar, I mene mi kaza isto deka moze da pocnam po malku so vkusovi I jas odluciv da pocnam. Iako se iznacitav se I sesto na forumov otkako objaviv,jas licno gledajki si go deteto uste poveke sum sigurna deka ne zgresiv sto pocnav.
И маж ми е ранет така, со лепче мацано во манџа од три месеци па нагоре. Денес нема проблем со исхраната. Јас сум со разредено прво кравјо после козјо млеко израсната. Денес препораката е да не се дава воопшто млеко (ни домашно). Јас планирам на пет месеци да почнам ама кај мене друга е недоумицата дали да почнам со каши или со пасирана со големи парчиња или скрос во парчиња. Околу тоа читам и истражувам, другарка ме советуваше никако само каша зошто нејзиното направи годинка и не знае да јаде сега мака мачат за цврста храна. Дали да почнам пасирано па да сменам после 6 месец во цврста, не знам. Ќе ве известам за одлуката. Инаку заради не можност никој да ми ја чува на 7-8 месеци ќе оди во јасли. Таму каква храна даваат? На менито прочитв двопек, кравјо млеко (чоколино,сутлијаш,пудинг,чоколадни млеко) па некои млечни работи урда, павлака. Уште не сум влегла цнатре да се информирам ама ме фака паника како ќе биде со храната. Наспроти муабетот што го кажав погоре сепак не сакам кравјо толку рано да прими зошто знаеме какво е денешното. Дали прават опции за толку мали бебиња, какво инфо имате? Дали некоја има пратено или би пратила толку рано бебе? Има тема јасли ама ова ус пат ми дојде.
Од 5 месец не можеш парчиња, од 6 најрано се почнува со парчиња според BLW, читај на Solid starts имаш многу инфо. За градинките не знам точно како е ама прашај дали можеш да си носиш своја храна, да и спремаш од дома и да и носиш спаковано.
Женски, каква крема на база на цинк ќе препорачате за осип на пеленска регија? Имам искуство со Судокрем, задоволна сум, ама сакам да дознаам и за други да направам споредба, може има некоја подобра.
Тоа сигурно не даваат, се штителе од нешто ако им бидне на децата да не се они криви (храната што си ја донел), ќе не можат да докажат дека не е нивна кривица. Се штитат. Да да па таа страна на инста ми ја мути главата. +6 пишува во право си. Значи секако таман ке почнеме со пасирано па ќе преминам во целосна.
Мајки, оние кои имате веќе искуство со воведување на вкусови, ме интересира дали варената и изблендирана храна да биде скроз изладена пред да се даде? Мислам на собна температура.. Исто дали почнавте тогаш и со водичка по малку давање( освен оние кои даваат од почеток) ?