Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    2.476
    Becutan SOS, ја пробавме по препорака и ок е. Полесно се размачкува од судокрем

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Не треба скроз изладена, јас млакичка ја давам.
    Штом се почнува со храна обавезно мора вода са почне да се дава.

На Lavica2602 и Cutiegirl*7 им се допаѓа ова.
  3. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Уриаж спрејчето со цинк, одма смирува било какво цевенило а најдобро е што прскаш немора да размачкуваш

4. Cutiegirl*7

Cutiegirl*7 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2022
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    54
    А после пробата колку време треба да помине па да му се даде да цица? Бидејки вкусов ми рекоа 2,3 часа после првото доење, па после ми доаѓа некако одма да му дадам да цица. Зборам за пробување, кога се нема сеуште цел оброк.

5. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.060
    Допаѓања:
    46.012
    Кога е 16 степени надвор ама сончево и топло се чувствува како да го облечам за надвор детево? До сега се шеташе на боди, шпикозни и дебел ромпер ама последно во него испотен ми беше, се мислам со тенко ќебенце ама да не го измрзнам, капа да ставам?

6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.451
    Допаѓања:
    18.702
    Капа сум ставала само кога дува ветар.
    На 16 степени можеш да го покриеш со ќебенце,подобро отколку да се поти во ромперот.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.244
    Допаѓања:
    111.547
    Боди, шпихозни, дуксер и тенко ќебе. Ако пече и е топло не ставам дуксер. Вчера овде беше 15 ама ладно, облачно, не она топличко да е, па му облеков елече и покрив со ќебе, ставив и памучно тенко капче. Моево е поголемо и не седи покриено, па затоа кога беше мало лесно беше, седи покриено.

На oblace1 и 1209 им се допаѓа ова.
  8. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Па брзо после тоа можеш да дадеш да цица бидејќи вкусот кога е неколку лажички не е оброк.

9. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    2.164
    Се утепав од барање по сите продавници за бебе, во некои бледо ме гледаа не ни знаат што барам. Пишувај ако најдеш некаде, јас не успеав

10. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    2.159
    Мојот критеруим за почнување на дополнителна исхрана беше бебе да покажува интерес за храна, да може да седи и да е свесен што се случува, а не само механички да му бутам јадење.
    Препораките се менувале и ќе се менуваат. Мене лично на 4 месеци не ми личеше на спремен. Супер си напредуваше и не гледав потреба да почне со цврста храна. Со педијатарот се поклопивме со мислењата.
    Почнав на 5 ипол месеци. Од ортопед добивме дозвола да седи во хранилка, се тегнеше по нашето јадење, имитираше џвакање. Тоа ми беа знаците дека е спремен.
    Сега само што го седнувам во хранилка знае дека ќе јаде. Ми граба лажица, сам ја става во уста. Дел го оставам сам, дел давам јас. Не форсирам ништо. Му доближувам само лажица, сам си зинува. Некогаш ми ја трга раката и сам сака со неговата да јаде. Јаде колку што сака. Не мерам. Дали јадел 5 лажички или 15, кога ќе одлучи дека му е доволно (престанува да отвара уста и ја фрла лажицата) оброкот завршува. Мое мислење е дека иако се бебиња знаат кога им е доста. Не може сите исто да јадат. Некогаш се повеќе гладни, некогаш па и не се. Не можам јас да знам во моментот колку му е доволно.

Јас сум исто вака хранета, со тоа што од старт сум била на разредено кравјо млеко, дека не сум цицала, а адаптирано било мисловна именка.
    Тетка ми 15тина години подоцна ми кажува дека тогаш на 9 месеци почнувале, како што имаше пишано друга членка.
    Јас почнав со пасирано со вилушка од старт. Си прифати и така тераме. Само првите 3 вкуса беше мазна структура, дека од готовите кашички дадов.

Инаку за цели парчиња ќе почека моево уште малце. Дадов банана соодветно сервирана, ама господинот лаком газ, откина парче, го голтна и се задави. Не зборам за гаг рефлекс, туку буквално давење. Ми се скрати мислам животот од тој стрес. Целиот поцрвене во фацата, пробуваше да го исфрли парчето но без глас, безуспешно.
    images.jpeg
    Вака го свртев и го тапкав не знам колку време додека излезе парчето.
    Како сакаш и како сака бебе. Нема правило. Вода се дава да. Јас давам после оброк од чаша.

Јас давам кога ќе побара. Првите неколку дена нели сепак е мала количина бараше одма после јадење. Вчера побара после 2 саати.

На oblace1, gothchick, Pipismel и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    2.164
    Охоооо што убаво будно време си имате и плус бебуш расположен. Колку месеци е? Дај ми надеж дека сте поголеми од нас :)

12. Leanne

Leanne Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2022
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    1.165
    Јас истото сакав да прашам. Користам на бекутан со цинк оксид, но сакам да ја сменам многу лошо се размачкува остануваат како грутки што тешко се отстрануваат. Дали другите креми повеќе упиваат?

13. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    I jas koristam Sudokrem I prezadovolna sum. Ova ja koristam koga ke sme izlezeni ili ako treba vo dnevna da ja preslecam nabrzina,vo ranecot mi stoi. Isto sum.prezadovolna, ubavo se macka I ima mnogu lesna struktura. Mislam.deka ima I na baza cink ama jas zedov bez.

Прикачени фајлови:

14. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    И пишав и на другата членка, од уриажот сум многу задоволна на мојот му се прави црвенило под вратчето само шприцам зошто многу мрда зошто нема шанси да го мачкаш.

Прикачени фајлови:

• image.jpg
      image.jpg
      Големина на фајлот:
      147,9 KB
      Прегледи:
      24
    На Leanne и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  15. Кларчи272

Кларчи272 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2022
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    68
    Мајки вр молам за неколку совети млада мајка сум сами живееме бебето ми е 2+ месеци но јас мислам дека не сум добра мајка и дека не се снаоѓам во мајчинството сакам да му бидам совршена мајка на моето бебе но се мислам дека не сум прво немав доволно млеко др ми го прекинаа после 2 месеци до 2 месеци доев живееме во странство јас сум постојано сама со моето бебе и сега еден проблем е тоа што на бебо главчето од една страна му е поддигнато а на друга рамно тоа докторите рекоа дека е од порагај оти имав долг и тежок порагај додека фам ме осудува дека не сум го вртела во креветче а гп правев тоа сега одиме на физиотерапии друго не ставам шиток повој затоа што е машко и мислам дека нема потреба мое мислење ете ти уште една осуда деуго детето го успивам во раце во положба накај мене свртено исто како кога цицаше само со едно раче кај мене под мишка и целопт е свртен накај мене не сум смеела така едното ноже ке му било помало др поголемо офф.. е сега веќе не им се но јавувам оти неможам да издржам повеќе критики имам 22 години сама во странство и неискусна имам неколку прашања во болница ѓи покажаа дека пелена се менува со држење на бебето глуждови и го поткревам додека пак прочитав тоа ке било пречка кога ке проодува бебето кажете која положба е правилна друго ми кажаа бебето на рамо и да го тапкам посилно на грпчето да подригне но некако ми е сррав се мислам како да го боли како да го подригнувам друго кои активности треба да се прават на 2+ меееци јас само вежби со ножиња го вртам на страна и на меше бидејки детето ми спие после секој оброк е биден час тогаш малку играме незнам ни кои активности се правилни и како треба да изгледа еден ден како е правилно за бебетоза бебето незнам гледам се да стасам и дома и да готвам и со бебе и осудувањата од страна многу ми е тешко ве молам совет ви благодарам се извинувам на докгиот пост

16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    7.785
    Мое мислење е дека совршена мајка не можеш да бидеш, ни јас, ни ти, ни било кој. Најдобра мајка за своето дете во секој случај ќе си.
    Бидејќи сте во странство обиди се што помалку работи да споделуваш. Секако ќе имаш коментари или кога кажуваш заобиколено. На пример спиеше денес, одговор спиеше, ни колку, ни како, ни кога. Кратко и јасно.
    Јас сум далеку повозрасна од тебе и со искуство на чување на деца, па гледам дека за Х работи ме осудуваат или гледаат напреку и не ми е гајле реално.

Доколку таму има бабици или како тука патронажна сестра која може да ти помогне повеќе побарај си совети и помош од истите. Нервози преку телефон не ти требаат воопшто.

Имам и јас моменти каде што мислам дека веќе му сум досадна на бебето ама брзо ми поминува таа мисла.

На Lavica2602, Lavender13, MyMala и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Не знам каде си странство, но претпоставувам секаде има ресурси каде што може да се јавиш да прашаш доколку мислиш дека нешто правиш погрешно. Практикувај тоа што ти кажале во болница, и како што ти кажа членката, не споделувај се.

Зошто побогу некој би ти дал коментар на позицијата за доење? Се вклучуваш со камера некој да те гледа и да ти коментира?
    На секое прашање зошто, само кажи дека така те советуваат стручните лица кај што живееш и крај на муабетот. Јас апсолутно ниеден совет не практикувам од домашните, не ги ни прашувам, а ако некој коментира враќам само во ред и толку.

Не се сомневај во твоите способности како мајка, на интернет пишува се и свашта, следи совети од стручните лица таму и опушти се.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.244
    Допаѓања:
    111.547
    Абе кога престануваат да пикаат раце у уста, или сум заборавила или братчево не ставаше раце во уста, што е не знам. Жива вода е нон стоп. Тоа балончиња летаат, тоа лиги течат, тоа ракавите се утоп...

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Уште полошо доаѓа... Сега на мојов нозете му се утоп, нив ги лапа:D

На gothchick, strelec231992, Cutiegirl*7 и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.165
    Допаѓања:
    40.526
    Леле па на моменти нервозно кога пробува цела тупаница да ја пикне:worried:. А тоа балончињата и лигите на сите страни да не ги коментирам :drunk:

А мене па ме прашуваат зошто шетам босо дете. Е како ќе си ги најде детето нозете да си ги јаде :rofl:

На Nala37, Iris-1234, Lavica2602 и 1 друга личност им се допаѓа ова.