Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.159
    Допаѓања:
    6.703
    Бебе ми е 9 дена.Од саботата сме дома, ама многу сум загрижена, буквално цело време спие.Од болница излеговме со 3020 гр.Ми дојде млеко уште во болница.После два дена откако не пуштија, на контрола изгубил 10 гр.Ни зголемија дохрана 60 мл + доење.Ама едвај пие 50 мл и многу послабо цица.Второ дете ми е, ама се чувствувам изгубено, можно ли е толку време да спие? За жолтица ни рекоа дека вредностите се на граница и дека ќе се намалува во следните денови.Дали некој имал вакво искуство, со толку спиење на бебе и незаинтерисираност за јадење?

2. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Со се шпихозни ги цуца, жива вода сме нонстоп:rofl:

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.244
    Допаѓања:
    111.547
    Па само спијат на почеток, не се будни скоро па ич. Ти форсирај цице ако сакаш на 2 часа ако не се буди само, давај и дохрана, додека не добие сила нема да се буди само.

Леле јас на нозете заборавив, си ги гледа моево веќе, си ги скенира, уште не му текнало да става во уста. Денес прв пат сам си зема играчка, ја зумира на подлогата, се сврте скроз, на страна и посегна си ја зема. А вака да му подадам ги зима и ги пика во уста, прв пат да ја види и да ја земе. Второ ми е, ќе речете што и е на оваа, какви работи посматра, ама првото ништо од ова немаше, немаше интеракција толку рано, контакт со очи, гугање волку, абе ко муабет да си правиме.

На *malenavolena*87, 1209, LaDyDoLl и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.165
    Допаѓања:
    40.526
    Ама не ми го руши оправдувањето за боси нозе :D

Леле исто. Со првото дека додека не помина операцијата, фокусот ни беше само да е здрав и да помине тој кошмар, ништо од ова не посматравме. Ниту се сеќавам кога почна да ни се смешка (додуша имам фотографии треба да видам кога се сликани и да пресметам). Знам само дека касно почна да се врти од грб на стомак (дури на 7-8 месеци). Како и да е сите овие фаза ми се во магла, односно сами си доаѓале и проаѓале без да се оптеретуваме.
    За ова уште од два месеци мм ми правеше стрес терапија - зошто не се смеел, поминаа три дена почна да ни се смее, зошто спие само на една страна - еве сега повеќе ја преферира другата, зошто плачел и хрчел ноќе - поминаа грчевите, еве знае и по 5-6 саати да сврзе мирен сон. Затоа јас не се замарам веќе и него му забранив без да истражи да не ми прави стрес терапија. Дете интензивно на земја и се ќе си научи само. Што викаш, неколку дена сум со него на под подолго и веќе има напредок, значи само треба да му се даде шанса да вежба.

На *malenavolena*87, Iris-1234 и Lavica2602 им се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.244
    Допаѓања:
    111.547
    Вториве поочаклени, пораснати или пак ние со други очи гледаме, не знам. Еве сега го оставив во креветче, спиеше, стана и одма кенка, отиде мм, отиде бато, јас на крај, коа му се појавив во видокруг, еден осмех коа појави... Бато не реагираше на никој ( освен тетка му, заљубен е во неа ). Ова си има посебни звуци и смешки за секој, тате е строго за ржење и грчење, со мама е на цикање, со бато на гугање... Животот ни го смени на поубаво ова мало прасенце.

На *malenavolena*87, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, danichap и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Kaj mene seuste ne se vrti od grb na stomak. Ja gledam.deka probuva da stane koga e na grb,I neli nemoze I samoto telo I se vrti stranicno ama seuste ne se svrtela. Pravite nekoi vezbbi za ova ili sami se ucat koga se na pod?

На Miss_S и Ano им се допаѓа ова.
  7. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.060
    Допаѓања:
    46.012
    Луѓе моево дете денес не спиеше ич, цел ден во раце сака да е и многу храна ми бара, прв пат денес цицаше дури 4 пати, штом го ставам се фаќа и цица саглам, ама одма после цицање пример саат време бара пак, му давам прво 90 формула, да не го прејадам пошто не знам колку се нацицал, ама бара уште и се смирува дури на 120 како што си пие нормално. Од сабајле многу ни стенкаше, грофта и ржи во сон, се мислам да не го боли нешто, скроз е немирен, не плаче ама изгледа како да му е неудобно. Утре 4 недели, скок ли е што ли е, како да знам дали го боли нешто?

8. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.165
    Допаѓања:
    40.526
    Вториве има од кого да гледаат и учат, првите ни ние не знаевме што да им правиме изгледа :rofl:

Кај нас обратно само јас изгледа сум му досадна. Мене ми ќенкаше и не даваше да го спуштам пола саат. Дојде другарка ми нејзе и се изнасмеа од релаксатор :@ и после си цицаше како бајче и заспа.

Не се врти уште ни мојов. Само на под и играчки на страните за да се обидува да ги фати и на тој начин ќе почне да се врти. Евентуално да го тркалаш за да сфати што треба да прави. Во болница на првите контроли ми изнакажаа едно чудо вежби, ама ортопедот после ми кажа само на под и сам ќе вежба.

9. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.948
    Допаѓања:
    18.852
    Скок е. Првиот. Трае неколку дена.
    Ама зошто даваш дохрана? Ако имаш млеко, ако има мокри пелени, зошто дохрана?
    Цице се дава кога сака колку сака. Нема шанси да се прејаде. И на 15 мин да даваш нема мака. Кога ке закенка провери пелена па понуди цице. Некогаш ке сака да се мази.
    Кај некои бебиња ад може да направи проблеми со варење па да има гасови.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.273
    Допаѓања:
    57.143
    Ако вредностите биле на граница форсирај малку деновиве, да не се влоши жолтицата штом е толку успано и слабо пие/цица.
    Баш околу 8-9 дена кај син ми се случуваше истото. Мене докторката ми препорача да го будам на 2 часа и да бидам упорна да цица подолго. Ама тоа зашто веќе му беше влошена жолтицата. Ти не мора до толку, ама буди нежно го и форсирај да цица ако не се буди само. За да цица го штипкав нежно на ноџиња кога ќе се откажеше, скубнував нежно на косето, го чепкав на обравчето. Бар денес, утре форсирај и ќе видиш како ќе биде на наредна контрола.

11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.060
    Допаѓања:
    46.012
    Денес буквално прв пат цица така повеќе, не знам колку млеко имам, во глобала е на формула, има денови кога цица еднаш и тоа така за адет и пушта, има денови ич. Не фаќаше до сега, на маки бевме и двајцата, ниту часови, ниту посети од бабицата не помогнаа, затоа денес се изненадив дека цицаше дури 4 пати. Јас реално не знам дали имам млеко, се измолзував до пред една недела, еднаш до два пати во ден по 30мл одвај и решена бев да се откажам па престанав и да се молзам. Денес пошто никако не се смируваше и не заспиваше му понудував да цица и ме изненади дека фаќа, ама ако го ставав пак толку скоро како што бараше храна не престанува да вришти и му давав шише, а знам дека е за храна му ја знам реакцијта веќе кога е гладен.
    Не знам не сум паметна дека нови ми е доењево, скроз изненадно денес.

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. najjacha

najjacha Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2018
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    586
    Има во џамбо 129 денари на долниот спрат, во комбинација со такво како вакум за вадење течни мрсулчиња. Такви 2 купив и ги искршив а најевтина варијанта ми се…нарачав од али ама дур да стигне 3 месеци

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.948
    Допаѓања:
    18.852
    Колку молзеш не е репер дали имаш. Некои жени не можат да измолзат ич а си дојат. Пумпа и бебе не влечат на ист начин.
    Ако имаш желба ке успееш. Форсирај доење нареден период и види како ке оди.
    Со лесно. :hug:

14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    7.785
    За филмови правење со сопругот сме врв. Зошто спие само на десно, па зошто спие на тилот.

Зошто цело време гледа во Тв. Од креветот каде што играме телевизорот е оддалечен минимум 4 метри така да не знам ни дали гледа толку далеку.

Еве денес му текна што е со детето зошто не му се насмеало кога тој се врати од работа. И така, прво дете, цели анализи ние. Второ ако некогаш имаме ќе немаме време за ова.

За вртење не се врти сеуште ни моево, а ни на лежење на стомак не е фан. Ќе почнам деновиве таман затоплува да форсирам повеќе лежење по земја. Играчки како тропалки, глодалки имаме куп, ама се мислам да не не и привлекуваат внимание, па дали да бараме некои музички или светлечки итн.

На Lavica2602 и 1209 им се допаѓа ова.
  15. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.196
    Моето се врти од пред да наполни 4 месеци на меше и пред тоа кога ќе го ставев на меше се враќаше на грб, а сега па обратно, и едвај го пресоблакаме од што одма сака на меше да ни се сврти и мора да се пее наташа од 3то 3 за да се пресоблече :D
    За на меше да ви бидат повеќе може некои играчки во боја и што светат или ние му возиме камиончиња и колички и тоа му е интересно.. или ставете им огледалце пред нив
    Исто мислам дека е ептен силно од што го носам во марамата и си ја држи главата лево десно да гледа сѐ :muscle: па дури и нагоре се врти да ме види, вика гааааа, ееее и ми се смее:inlove:

На strelec231992, Secret-Angel7, *malenavolena*87 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    7.785
    За прсти во уста става од пред некое време, сега полека преминува на цела дланка. Не е постојано само кога е гладна или пред спиење. До нозе не сме стасале уште.

Денес на пример е фасцинирана од дланките. Веќе 15 минути нејзината дланка си ја врти пред лицето и се чуди. :D

Друго прашање дали некој го има овој топломер и како сте задоволни?

https://alfalab.mk/proizvodi/auron-...F5wwjXw7-EAA3vh0mTRTPOYdY7Lcg-bbbtkUaQcS7AfGn

На Lavica2602 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    мислам дека на 4 недели е првиот скок прогуглај за сигурно

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.244
    Допаѓања:
    111.547
    Играчките да бидат во јаки силни бои не нежни, јас приметив имам едни светло плави, светло жолти, не ги регистрираше, сега се регистрира ама како помал само жолти и црвени играчки сакаше.

Бебе боцнато во двете ноџиња, плус доби рота шишенце, засега весел ама ќе видиме како ќе биде. Денес и официјално се сврте сам од грб на стомак, многу е смешен, наоѓа нешто да се потпре и после иде со газето натака се влече на грб и се потпира и се превртува. На 4ипол месеци, овој ако не прооди на 9м еве на. Стај го на стомаче крева газот и се фаќа со рачињата и се влече, ова уште од 3ипол месеци го прави. Од 45 се исправа скоро целосно ама нема сила да седи, пак легнува. Да ми е да знам кај брза детево... И се помалце сака во креветче, до мене и бато да е ама напикан у мене, затоа мене грбов ми е тапан и се ме боли, морам да го вратам во креветче, јас сум крива што го оставам сабајле кога се буди за цице да спие до мене и малку по малку се научи. Голем ни е креветот нема проблеми за тоа, но сакам да си спие во своето креветче.

На Lavica2602 и Ano им се допаѓа ова.
  19. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Не знам дали препраша за ова, ние вчера ја прашавме матичната, и покажав слика од тие црвенилата, истото ми го кажа, реакција на надворешна средина, уште се адаптира, или евентуално некое од средствата што го мачкам го иритира. Кажа дека не и личи на алергиска реакција и ако се малку и брзо се губат, да не се плашам, ако избијат повеќе наеднаш, тогаш ќе видиме, ќе испитуваме. Кај нас засега уште се јавуваат само по неколку, користам мустела стелатопија, можеби ќе сменам да видам да не евентуално е од тоа.

20. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    1.115
    Не препрашав бидејќи не се појавуваат повеќе. Постепено се изгубија, не наеднаш. Мачкам биодерма атопик, таа ми ја препорачаа иако ми изгледа дека бебе има нормална кожа. Да напоменам, не се изгубија со користење на биодерма, кога почнав да мачкам сеуште искачаа. Не знам дали има врска но кога ќе подразмислам тој период јадев многу јатки, посебно лешници. Сега намалив јадам по некој 3-4 бадеми и неколку лешници. Сепак мислам нема врска со храна, но не дека не помислив на тоа.