Саб симплекс ако има некој да ти донесе од Германија или Бугарија. Плус, масажички на мешето, вежби како точак со ноџињата и топли облоги. Ништо од ова нема да направи магично да ги снема грчевите ама ќе ги намали.
Фала ти Не е скок. Несака да цица едноставно. Ад го пие без проблем од шише, ама цице и е проблем. Секако дека не е отров, мора да се храни бебе на еден или друг начин. Сакав да ја дојам ама она несака, и во сон одбиваше и неможеше да фати , а може и некој канал е затнат па не и тече млеко и ме одбива.
На меки гради пак 100мл измолзив, ама вената до брадавката премногу ме боли, она таму ме стиска некако не знам зошто, убаво цицаше кога имаше жолтица а сега наеднаш ко да заборави а не пиеше од шише овие денови. Ја понудив сега пак и пак истото ми го направи. Ќе ја пробам и во сон ноќва, може ќе го подобри фатот што не верувам, ама ќе пробувам ако се подобри добро, ако не пак добро. За апчиња и јас не сум,засега е ок не се стврднуваат градите ама ноќта секако ќе тече. Жалфија обезбедив битно.
Јас 4м пост партум и гради меки скроз молзам по 120 после подој и ни приближно не празнам гради, имам сигурно уште сигурно 80мл да измолзам. Хипер сум ептен, ама цица малово доста па не молзам и засега не сум се заглавила со мастит. Јас при млеко не би давала ад, плус може да и помине скокот па да си се врати ја града, ама ти си знаеш најубаво за себе. На крајот на краиштата си со уште 2 деца во развој и ти треба да им се посветиш и ним.
Јас пушев цело време, не те охрабрувам, секако е најдобро воопшто да не палиш, ти го кажувам ова само за да не се потресуваш околу две цигари.
Јас сум многу задоволна од ПроБаланс пробиотикот и Воли термофорче во комбинација со држење на рака (со стомачето легната надоле и тапкање по газето за да излезат гасови). Нив грчевите не ги болат, само им е непријатно чувство и плачат. Се надевам дека ме сфати околу тапкањето
Прва доза вакцина примивме крај на 3ти месец, без ротата. Дали има сега за втора доза некое ограничување до кога се прима? Не се сеќавам ни кажаа тогаш дата, ама прво дете на вакцини...стресови
Ве молам помагајте, јас сум психички целосно исцрпена. Бебето е 8 недели и наеднаш почна да одбива града. Буквално вришти до зајдување само што ќе ја земам и ќе почнам да ја носам накај града. Шише ќе фати, често со молење. Инаку психички многу ме исцрпува затоа што од почеток не сакаше града. Првите 48 часа ништо не пиеше. Беше премногу успана, објаснувањето беше дека е родена порано (37ма недела), тежок пораѓај (со вакум) и епидурална. Буквално пред да и стават сонда во желудник почна да фаќа шише. Мене ми беше важно да пие што и да е за да преживее и и давав шише зошто тоа го сакаше, на града ја ставав, но не цело време, не сакав да ја малтретирам, секако не фаќаше. Кога стасавме дома почнав почесто на града и фати со силиконска брдавица. Секое цицање ми е стрес голем. Дали ќе фати, колку ќе цица. Секогаш цица само од една града. Но бев упорна затоа што сите викаа биди упорна, нека направи 2 недели, месец, 40 дена и ќе добие сила да цица. Сепак ништо не се подобри, само се влошува. Чувствувам голем притисок дека треба да цица, наместо шише, како да нема да се поврземе ако не цица. Се ова мислам дека ми е притисок од надвор и тоа како се форсира цицањето. Сега со тоа што плаче кога ќе ја ставам на града, чувствувам дека не ме сака, како мене да ме одбива, а јас како да потфрлив како мајка. Се мислам дека е до мене и незнам да ја местам добро. Ептен сум психички исцрпена...
Мајка диши длабоко. Иста ситуација бевме, не фати и не фати. Нема да ти раскажувам што поминав 2 месеци за да биде на мајчино. Сега од оваа позиција можам да кажам дека ми е жал што и себе и него го изложив на тоа малтретирање. Бебето веќе ја има направено конекцијата со тебе иако ти од стрес не ја чувствуваш. Одлично знам како се осеќаш ама мораш да си ставиш во глава дека нема да ти се вратат деновите со бебуш и само до тебе е како ќе ги поминуваш истите. Секоја од нас овде сака да си го дои бебето. Не секоја успева и не е помалку мајка од другата. Иако не ми се верува дека го пишувам ова, конечно сфаќам дека го мислам тоа што сите мене ми го збореа. Важно да напредува, да е здраво. Уште поважно е да има психо-физички здрава мајка која ќе има сила да си го опслужува бебето. Помирувај се! Не е крај на светот иако изгледа така!
Ако пие шише нека пие ад, битно бебето да биде сито и да напредува Нема да е ни прво ни последно што ќе биде со вештачко млеко Сите сакаме да ги доиме, но ме секогаш оди по планот Не се оптеретувај врската мама бебе не е само преку доење има уште милион работи што ја градат и зацврстуваат таа врска И ако имаш достс млеко ако имаш волја одмолзувај се па давај и од шише
Мајка познавам еден куп деца меѓу кои и јас кои не се доени, а имаат одлична врска со мајката и ја сакаат бескрајно и се поврзани, нема што да мислиш воопшто дека си лоша мајка, како што една членка мене ми рече тука кога и јас бев очајна, со самото тоа што де прашуваш значи веќе си добра мајка. Битно е детето да јаде и да расне и да не осеќа дека ти си под стрес и дека се нервираш. Ако не сака да цица не сака, не се форсирај веќе и тебе и него и научи го на шише и двајцата ќе бидете помирни и посреќни. И моето не се научи, дури сега почна да фаќа повремно и повеќе ама пак си пие и АД и ужива во него и си напредува и ни за момент не осеќам дека ме сака помалку ради тоа или дека не сум му утеха. Мене исто доењето ми ствараше стрес многу и сите прашуваа за тоа и сите викаа биди упорна ама сите тие не се во твоја кожа и не мислат како ти е тебе после секоја доживеана траума со пораѓај и после секое доење стресот што го јадеш, дали и колку е најадено детето. Бебето е сега најбитно ама и твоето ментално здравје е исто многу битно и за да имаш среќно дете треба ти да бидеш среќна мајка. Затоа следен пат кога некој ќе ти рече биди упорна ти речи му дојди ти место мене успивај го, држи го по цел ден и ноќ, гледај куќа, гледај да имам да јадам и чувај го за да спијам па јад тогаш ќе бидам упорна. Јас буквално вака им ги затнав устите на сите, јас искрено ако запнам можам да го научам да е само на доење ама може себично јас избирам да не форсирам, сама сум во странство и исто после многу трауматичен пораѓај од кој едвај излеговме живи и тешка бременост, си реков дека и моето психичко здравје е битно и јас како се осеќам така ќе правам, мене ми треба време за одмор и релаксација за да ми биде детето среќно и така е до сега. з Те молам не се оптеретувај повеќе до тоа, ќе порасне и ќе си биде приврзано за тебе безразлика како го храниш и ич да не го храниш, таткото да го храни пак ќе те сака.
Ако веруваш солзи лијам читајќи те. Уште ми е претешко, а бебе е веќе 7 месеци. Од 4 ден не цица ама до пред 40 дена и јас како тебе бев упорна, бебе плаче јас плачам ама не мора на града. Се прашуваш дали ми е криво што бев опседната? Многу. Првиот месец ми беше претежок поради ова и не можам да си простам колку нервоза и стрес пренесував на бебе тогаш. Не успеавме, и не сме единствени. Верувам дека правеш и повеќе од доволно. Дали се помирив? Не. Сеуште кога ме гледа така со очи полно љубов ми се дешава да му се извинувам што не успеав да го дојам. Уште си замислувам како му давам цице и ми заспива на града. Чувството на вина мислам дека ќе ми остане цел живот. Ама па кога ќе помислам колку ми е здрав, супер напреднат и со добар имунитет до сега, знам дека тој начин он сам си го избра. Има милион други начини да и дадеме љубов. Ако ти е стресно пресечи. Му требаш среќна и позитивна. Верувај тоа е побитно од било шо друго. И не си помалку мајка. Напротив, борец голем си и бебе го знае тоа
Цигарите го прават млекото горчливо, поприма вкус малтене на цигара. Така да ич не треба да се пали за време на доење. Мислам дека нема потреба ни да се објаснува колку не треба да се пуши додека доиме. Пред се греота е.