Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. 1209

1209 Форумски идол

Па не знам која грамажа искрено, ама нема да стимулираш многу пошто оно секако пие на 2 часа по многу така да доволно е стимулирано. Јас потполно те сфаќам како е и ние со маж ми сме на раб на лудило деновиве си викам како не викнавме да дојде некој, ама брзо ми минува мислата:D Верувај барем еднаш да му даде маж ти ноќеска од шише доволно е оти ќе успееш да спиеш ти 4 саата, сабајле па он ќе спие некој саат и ќе биде пораат. Јас спиев ноќеска од 1 докај 7, па после превземам смена, па мм спие од 7 до пладне и после двајцата спремаме храна, чистење и др обврски и подруго е кога си наспиен, вака и двајцата ако не спиете ќе колабирате.

mssuniquee and Lavender13 like this.
  2. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Да, мора некако да мениме шема пошо вака не се издржува, некогаш тешко ми е и очи да држам отворени дури цица, страв ми е да не заспијам. Убав ритам сте фатиле вие, 6 саати сон ехеее :D

1209 likes this.
  3. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Kako be potezok? Jas edvaj ovoj go prezivuvam

4. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Многу потежок.

Будење ноќе со плачење, преку ден пчачење и кенкање за ништо, бара нонстоп во раце, ако не направиш нешто ко што сака е тогаш урла од плачење, заспивањето си трае и си трае, јаде многу повеќе од претходно и не може да дочека 3 саати, испушта крици и звуци како да сме во зоо и така...

Ќе се преживее некако си велам...

Secret-Angel7 and 1209 like this.
  5. Black girl

Black girl Форумски идол

А тек шести. Мене ми е катастрофален, вриштење, будење, плус заби, болести. Хаос.

6. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Да и кажеш на свекрва ти дека ќе прави ти како што ќе и кажеш околу децата. Или да ти се најде со домашните обврски а децата ти да си ги гледаш.
    Јас од свекрва ми немам толку коментари искрено, или и да каже секогаш вели, јас мислам вака, ама вие си знаете и само еднаш кажува, повеќе не. Ама затоа мајка ми и облака 2 пара чорапи ко ќе и ја оставам на чување. Ја пресоблакам без клима уклучена дома зошто е 22 , 23 степени и е скроз океј, она се потресува, ладно и било. Со икањево иста приказна, ика откако ќе бљуцне, не ладно и било. И најново, баба ми дојде и ме виде дека ја дојам во рагби позиција и ми рече дека сум го малтретирала детето, што фалело на нормална позиција за цицање, какви биле овие модерни работи :D
    Јас им климам со глава на сите и знаат дека не ги регистрирам па се откажуваат на крај. Битно да не се нервираш само.

Tess36 and Bella_Stella like this.
  7. 1209

1209 Форумски идол

Па да ти кажам ми требаше време да се свестиме дека не може без спиење и дека сме нервни и на детето ја пренасаме нервозата па се договоривме вака, пробавме и функционира, маж ми секако е нпќна птица, дур игра на лаптоп он си спие до него:D
    Него за две недели ќе тргне на работа, тогаш ќе е страшното.

А кога е тој 5ти скок, да видам каде ќе сум:worried:

Lavender13 likes this.
  8. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Од леле...

Ко преживи причаче:tmi:

Secret-Angel7 likes this.
  9. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Каде се информирате за скоковите? Има некоја апликација што ја следите или?

10. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Јас ја купив The Wonder Weeks (нешто ситно долари)...покажува кога сте во скок, ама најмногу информации добивам тука

Bella_Stella likes this.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ама не сеа, од кај сеа потежок, зар има потешко од ова? Ова више треба да е излезено од скок он се понаша ко во громчето. Денес посебно. Мош па гранд финале е ова, се опростува од скокот, а?

Не можам, грбот не си го осеќам. Правосмукалката ми е рамно 1 недела во сред соба, смукам дел по дел и денес конечно дневна исмукав, сега во спална ја префрлив, собата на големото појма немам кога ќе се чисти, пошто треба новата соба да му се средува. Не можам еве кажувам јавно, не Мо-Жам!

1209 likes this.
  12. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Да пријавам, и ние сме во 4ти скок. Денски заспива само со града во уста, извади му ја и буден е. :D
    Ноќе ќе се заспиеме и после два саати плаче и спие и квалитетно се нишкаме во раце дур да можеме да го спуштиме во креветче. Е сабајле е живи радости, се смее, вика, гуга до мене на кревет, а мене душата ми спие. :D Има две добри дремки со мали прозорци на будност и после почнува интересното, само во раце е весел, не дај боже да ти се згреши да го пуштиш на подлога или кревет. Вриштење. Цицањето исто, фати пушти цело време. Цела среќа навечер само за цицање станува и презаспива.

Lina-Detelina and Secret-Angel7 like this.
  13. Miss_S

Miss_S Популарен член

Немала досега некои тешки промени при скокови и постојани ама на по некој ден е невозможна. Еве денес пример дневната ми е рамна на џунгла. На еден крај релаксатор, на друг бејби џим, па подлога со еден куп играчки. Мислам само кога спие не цимоли денеска. Ако е во раце оти во раце, ако не е оти не е. Направивме 10000 чекори само низ соба.
    До толку не знаев што веќе да направам што и на еден силен дожд преѓе се замислив да ја ставам во кенгур, со мантил за дожд над нас и чадор и да шетаме. Среќа пак сега се управи времето и еве сме во парк со количката.

14. 1209

1209 Форумски идол

Моето многу сакаше да се шета и одма спиеше во количка, синоќа не можевме веќе да издржиме со мм оти цел ден плачи и излеговме да го шетаме и да јадеме, демек ќе се успие, 3 саата се ѕвереше по светлечките реклами на улица се вративме дома уште не спиен, освестен мислиш утро е, а ние премалени. Ама денес па спие цел ден, се успеав да завршам.

15. Tess36

Tess36 Истакнат член

Фала ви девојки и за совети и за солидарност, да не ве тагнувам посебно. Дефинитивно ќе морам да бидам мноооогу построга со свекрвата, нејзината навика да команда се и се да биде по нејзино, нема да и помине и кај мене. Врвот беше пред малку, им збори на бебињава, оф баба кичма ја боли, а вас ве научиле само в раце, камо да бев јас помлада ќе ве земев и сама скроз ќе ве чував, во количка ќе си лежевте и сами дури Демек јас неспособна сум, па она осеќа потреба да доаѓа и да "ми ги чува" и воспитува. И тогаш и го плеснав, па ако ти е мака и тешко што доаѓаш, колку време сум била сама па ништо не им фали како што гледам, јас не сакам да ми седат сами во количка по цел ден, сакам цело време што го имам да го поминам работејќи со нив, а тебе ако те боли нешто седи дома и чувај си ја кичмата. Ако вие сте не одгледале само со јадење и спиење, не мора и ние нашите деца, нели? И ми се налути, ама многу ми е гајле. Секако немам намера сами со неа да ги оставам, по кило и пол млеко ќе им даде само за да не плачат.

16. oblace1

oblace1 Популарен член

Иста иста бев, мислев умирам, ама не се умирало туку така :D. Маж ми станува во 5 за на работа, денови да зема веќе не беше опција и мислев дека е крај на светот, ама проаѓа, а и секој период си носи своја тежина. Мада неспиењето ми е нешто најтешко, а и најтежок дел од мајчинството друго не ми паѓа толку тешко.
    Најмирен и најлесен ми беше од втори до четврти месец.

И за молзено од шише се дава исто како да цица, колку сака толку.

Lavender13 and 1209 like this.
  17. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Passive agressive talking треба со закон да им се забрани на постарите.
    Ем криви, не почитуваат туѓи ставови ем се лутат.

Iris-1234 and Tess36 like this.
  18. Kikiccc

Kikiccc Популарен член

Што не треба мајката да јади ради доењето..?
    Што препорачате за грчеви во стомако?
    Се работи за мало бебе има две недели

19. gothchick

gothchick Популарен член

Вие што не возите, како се снаоѓате со такси или автобуси?
    Ме фака некој напад на паника од помисла во автобус да се качам, дали ќе ја качам количката, дали ќе ми вришти она внатре, па гужва да не фати, турканици се, па стиснати сардини а настинати кашлаат киваат. Да е дете постаро, без проблем, ама три месеци дека.
    Маж ми не е дома цел ден од 7 до 12, роднина за да ме развозува немам, другарка немам блиску за такви работи. За не дај боже не е муабетот, туку прошетки, шопинг, гости и сл, а не сум во центар па се ми е далеку да треба со превоз не можам пеш.

1209 likes this.
  20. medena147

medena147 Популарен член

Девојки помагајте 7.5 недели е малава цел ден не спие само во раце а ја спуштам на подлога се буди дали има некој скок во развој не можам раце ми паднаа, а во раце не можам се плашам да ми спие да заспијам па да ја пуштам недај боже и чим ми е во раце на цице сака да биде цело време не е глада по што пробав дохрана не ја сака.