Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.169
    Допаѓања:
    6.853
    Јас возам, ама до 4 сум без кола и секојдневно сме со автобус. Да ти кажам искрено и полесно ми е. Влеваш со количката, излеваш после, толку. А со кола стави го во транспортер, па да го врзеш, па количка да собереш а тој си кенка во мегувреме, по хаотично ми е. Тука нема многу гужва во автобусите и секогаш има празно столче таму дека што влеваш со количка. Ќе си седнам пред него, муабет му правам, ужива бебе

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Па вака би ми било идеално како што опишуваш, ама во глава паники. Морам да пробам значи(fingers)

3. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.169
    Допаѓања:
    6.853
    Не знам како е во Скопје. Пробај прво во период кога нема мн гужва. Мислам дека ќе се опуштиш и сега во лето стално ќе си се возите :inlove:
    И да не заборавам веројатно има такви каиши во бус да ги закачиш на количка? Ако нема мораш многу цврсто да ја држеш и обавезно закочи ја

4. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    968
    Допаѓања:
    4.036
    Исто сме а 18 недела сме ние.
    До кога трае лудилот незнам јас стварно. Кај мене толку вришти цела ден ми е во раце и пак непогодено е. Некогаш ја мотам во ќебе ако дува ветер и надвор да се смири малку.
    И многу тешко заспива денски и навечер спие ама немирно кревок сон има.

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Како да ме слушна бебе дека се жалам па вечерва не почасти со 4 часа врзан сон! Обично го будиме за да цица на 3 часа, ама и мм како што е уморен ги исклучил алармите во сон, јас случајно се разбудив кај 4 и викам чекај малце, детево спие од 12. Па паника кренав пошо спиеше ептен мирно. Ама еве го си цица, а и овие 4 саати баш ми дојдоа супер.
    И јас се разбудив околу 2 часот, станав од спиење и си мислев дека сум го цицала, па тргнав да го кревам за да ждригне. После си викам чекај малце, детево не јадеше, легни си. Страшни халуцинации се дешаваат, добро што поспа вечерва па малце се соземавме. Мада мало е сеуште, мене ми е страв да го оставам навечер да преспива, се некакви филмови си правам дека нешто ќе му се случи.

На Leanne, Secret-Angel7, oblace1 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.493
    Оф кој ја нема поминато таа фаза нека се јави. Месец дена е малиот мој, на почеток мораше да цица на два саати, станал не станал морав да го будам. Првите две недели ако ми се собраа 30 саати вкупно сон добро е. И јас како него не знаев што е ноќ, што е ден. Огромна помош од маж ми имав, он стануваше со мене на секој подој иначе немаше шанси сама да се справам од умор, болки од епизиотомија итн. Период кој мора да помине е и верувај на првите 4 саати што ги сврза навечер се радував како мало дете. Уште се буди неколку пати за цицање и ќе се буди уште некое време. Многу мачен ми е тој дел ама мора да се издржи. Срце ми спие дур он цица навечер, не знам ни сама како издржувам ама ете.. мајка може сѐ. :)

На Leanne, Lavender13, LiquidLuna и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.743
    Допаѓања:
    7.756
    Не сум во Скопје ама бидејќи дел од денот немам кола секаде одиме со количка.
    Опремена ко за преселба :D

Освен ако не сме во парк што е тука во близина. Бебка сеуште ја собира во транспортер и така тој ставен на рамката, на мене ранец со се и сешто. Во автобус не сме се качиле. А за таму си замислив кенгур дека ми е пофунционален. Ама само си замислив, пракса немам. Инаку земам транспортер за доколку се преморам јас од пешачење или бебе стани кемкаво и плачливо многу, да фаќаме такси и веднаш дома.
    Е сега ние ни трговски имаме, ни ништо од тоа. Се мислам за периодов дали летна количка би ми била пофунционална за со бебе ама немаме земено сеуште.

Кај мене пак е проблем и лоши улици, немање тротоари насекаде. Буквално мислам дека потрес добива детево на секое излегување. Тргнуваме на тротоар, па тесен простор еден куп паркирани коли, слегувам со количката на улица, покрај раб, да ги одминам колите. Па се враќаме на тротоар и така едно 377282 пати додека да поминеме 3-4 км. Во центар е друга приказна. Ако сум со некој, тој/таа што надвор со количката јас со брзина на светлината влегувам и земам што ми треба. Ако сум сама веќе на Фб имам одбрано што треба да земам и од врата ми подаваат. Голем дел од продавниците се со скали надвор или внатре на самиот влез така да ептен е тешко пазарењето со бебе бар кај мене. Веднаш поглед настрана, па ако ми треба помош за количката уште толку.

Последна измена: 17 мај 2023
    На gothchick и 1209 им се допаѓа ова.
  8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    26.277
    @Lavender13
    Ќе се буди мила уште добар голем дел хах.. јас со првото бев жива не наспана, нит дење спиење,нит ноќе. На саат и пол се будеше за цицање, траше 2 саати додека заспие. Таман наницај го, поврати многу праеше и жива вода пижамите, таман преслечи го искакај се, паа наново бараше цице, паа грчеви крај немаше до кај втор месец, тогаш почна да сврзува 3 саати :rofl: се будеше се до 2 роденден. А еве со ова, морам да го будам на вечер за подој оти може да тера и над 4 саати ама уште е тазе, не ми е закажвано.

@gothchick секогаш гледај да се све спремно, па да го нараниш и да излезиш кога ќе е време за спиење, тогаш ќе ти седи во количка и ќе спие, иначе може да се деси да не ти заспива и да урла. Зависи од бебето. Иначе за мене марамата беше спрас, јас само што ќе ја ставев за 1мин беше заспана 2 саати тераше во неа и секаде одев и се праев на раат. Плус оти сум бо во голем град и превоз ми е за се морален, сум поминала и драми и мирни возења

На 1209, gothchick, Bella_Stella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Ние шетаме во околните паркчиња и седам на клупа со телефонот. Превоз не сум употребувала,а за другарките за кафе ги договарам во кафич во радиус каде можам пешки да дојдам.
    @Miss_S на почетокот и јас носев цели торби но сватив дека нема потреба нема да го пресоблекувам по улици. Носам мало ташниче со влажни, палома, цуце и ако сме подолго млеко во шише и термосот.

На 1209 и Bubish26 им се допаѓа ова.
  10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    26.277
    ја сум се чудела шо све ставаат во толкави торби? Носам едни за пресоблекување, 2-3 памперси, влажни крем и мушама за пресоблекување. Колку се мали алиштата во џеб ги бери, плус сега за две истото го носам и пак мало ранче е таман. Е сега ако се на ад ваљда треба повеќе зарад кутиии.. ама пак.

А шо ми е мене најсмешно сега, темпиравме за да се роди април/мај да биде времето супер за да од старт да шетаме со количка ама времево како сред јануар.

На 1209, Angi266, Pipismel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.743
    Допаѓања:
    7.756
    Зависи на колку време сме излезени. Не буквално куфер со мене ама имам 3-4 памперси, влажни, неколку мали крпчиња за бришење. Еден комплет за пресоблекување, макар што не сме искористиле никогаш. Термос, едно или две шишиња за млеко, дозер за млеко,некои ситни глодалки. Мои новчаник, кутија со наочари за сонце, телефон.

За кратко и во близина само со шишето и малку чајче во него, што повеќе од времето не го употребуваме, едни влажни, новчаник и телефон.

Првото ако сме над 3-4 часа надвор.

На Lavica2602 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Не се мачи со млекото. Во самото шишенце од дома ќе си измериш млеко и водата во термос. За да не си играш хемичар надвор :)

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.361
    Допаѓања:
    3.121
    Син ми уште малку ќе направи 10 месеци и уште излегувам со све и свашта и 80% не користам ништо од тоа:D Ете не можам, морам да носам од се по 2 работи за “не дај боже”
    Кога беше помал мноогу бљуцкаше, носев дури по 3-4 комплети за пресоблекување, пелени минимум 5, влажни, 10тина лигавки, дозерки за млеко, шишиња… единствено никогашш со мене не носев подлога за пресоблекување и неколку пати и те како тоа ми беше најпотребно:rofl:

Сега кога порасна се лигави многу и пак исто ми е.. плус носам 3-4 шишиња, кое вода кое млеко кое чај.. кога ќе видам околу мене само јас излегувам со “куфер” ама вистина ми се сите работи многу потребни:?:

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.239
    Допаѓања:
    111.542
    Јас живеам во населба подалеку од центар, користам често јавен превоз уште од мало кога беше големото. Не возам, морам да се движам. Одбирам период кога нема гужва, околу 11-12 и тогаш ако има гужва го пропуштам бусот со гужва фаќам следен. Нигде не брзаме, немаме некоја којзнае каква работа, ако заспие спие во количка, веќе го користиме спортското седиште, големичок е за да спие во транспортер, а корпата му е мала веќе. Во ранец стално имам 1 до 2 преслеки комплет, 3 до 4 пелени, влажни, лигавче, чорапчиња, капче, тетра, подлога за преслакање и евентуални некое играче. Исто не носам и дополнително моја ташна туку се во оваа, новчаник, очила, клучеви, се ми е тука. Планирам веќе да го заменам овој, да земам помал, згрешив со овој, огромен е. Мислам функционален е скроз, го користам и тој делот како корпа, ама ретко, а многу ми е голем за секој ден.

Бејби лази, да да, се влече ама лази. Кога ќе успее да се сврти на стомак од грб, е тоа е фешта. Цел е црвен по главчето од што се мава од играчки, ама среќен е. Вчера беше тежок ден, ќенкаше многу, беше страшно, ама отидовме на роденден и се препородивме. Детево сакало гласна музика и песнички, љуби га деда, и овој се погоди музикален. Му гугаше на магионичарот, викаше, цикаше, 2 саата не побара цице воопшто, а дома да е од досада на саат се пика во мене. Од сабајле е весел, и јас би била да бев цела вечер во мајка ми пукната да ме гушка, цице да имав на изволте... од денес кај нас ДИСКО!

На Ano и gothchick им се допаѓа ова.
  15. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.743
    Допаѓања:
    7.756
    Е, да. На тема автобуси. Претпоставувам не е исто низ Македонија и во странство. Па макар и низ различни градови. Пред бебе користев градски автобус почесто, ај што кај мене не се со термини многу точни. Плус и се постари. Е сега мислам кога ќе се појавеше мајка со количка, шоферите менуваа лик.

Влегување со количката на заден влез, да го спуштат автобусот нели за полесно качување мисловна именка е тоа. Па додека да се качи мајка, да закочи количка, да трча на предна врата за да плати или стави картичка шоферот веќе стасал на следна станица. Ретко кој бил доволно љубезен барем да не тргнува додека мајката не се врати кај количката.

За симнување иста приказна, па викање оти бавно одело и сл. Секоја чест на исклучоците. Бидејќи и меѓу шоферите има такви

На gothchick му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    279
    Дали кога доиме можеме да јадеме јагоди? Бидејќи ги сметаат за алерген

17. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    1.115
    Јас јадам, нема реакција.

На Shekjerna му/ѝ се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.239
    Допаѓања:
    111.542
    И јас јадам, немало досега проблем.

На Shekjerna му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    10.490
    Јас јадам, од алергени исто внесувам и путер од кикирики и други јатки, никаков проблем немало.

Кај мене излегоа проблематични млечните производи што ги конзумирав, па кај бебево се манифестираа како рефлукс, киселини, грчеви и плачки. Како ги исфрлив детево се прероди, а богами и ние со неа. Баш сакав да споделам искуство во темата за доење ама цел ден сум натаму - наваму, никако да најдам време.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    26.277
    Кај првата грчеви и правеа салата, посебно зелен зеленчук, јагоди ( и ми напомена Марина дека оно прават многу грчеви) и млечни производи, чоколада посебно. 4-5 месеци бев на ориз, супи.. а алергија и се направи од риба.

На Giovanna му/ѝ се допаѓа ова.