Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    1.115
    Од кога почнавте да јадете граф, леќа, зелка, наут и други намирници што би можело да прават грчеви? Од компир, ориз и полнети пиперки веќе ми здосади. Овие 2 месеци само компир манџа имам јадено, друго се суво. Јадам и месо ама и тоа е суво. Манџа ми се јаде :doh:

2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.257
    Допаѓања:
    24.723
    Не памтам ама сакав да кажам, пробај јади и ќе видиш дали ќе реагира бебе, јас така правев, ако му сметаше не јадев друг пат на пример.

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Јас денес имав посета од патронажна и баш ја прашав дали треба да избегнувам одредена храна при доење, прашав и за јагоди и цитрусни овошја пошто доста често ги конзумирам. Ми рече слободно да јадам се, само млечните производи да ги ограничам. Као не да ги избегнувам, ама да ги лимитирам. За јагоди ми рече дури и дека е препорачано пошо содржат доста железо и се добри за мајката.

На Giovanna му/ѝ се допаѓа ова.
  4. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.426
    Допаѓања:
    8.604
    Малото баш крчи на носот. Прскам спреј и влечам со аспирстор но ништо не излегува.
    Дали да му направам инхалација?

5. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    10.490
    Искрено јагоди ставам по 3-4 во овесна каша сабајле исто и една лажичка од путерот од кикирики.
    Сигурно и количината што се внесува влијае, ако воопшто е проблем. Инаку и мене ми посочија да внимавам на истите намирници, ама откако се осигурав дека е ок, продолжив. Чоколадо не јадам, немам лично искуство со тоа.

Млечните производи мене ми беа буквално основа на исхраната и многу испаднаа проблем. Баш тебе те читав во темата за доење дека си се мачела со рефлукс со големата, па сакав да ти предложам да пробаш со промени во твојата исхрана ако недај боже испадне и малото да повраќа.
    Буквално не поминаа ни 24 часа како исфрлив млечно и ново дете имавме дома. На почеток немаше толку мака, ама како фати ред со цицањето и почна да внесува поголеми количини по подој, тогаш почнаа плачките и неспиењето.
    Буквално на грб не можевме да ја оставиме, се гушеше од киселини, нин стоп повраќање, во раце мораше да спие. Со маж ми цела недела ко згазени од воз бевме додека сфатиме што е работата.

На Leanne и 1209 им се допаѓа ова.
  6. Kris27

Kris27 Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2023
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    5
    Два ипол месеци ми е бебчето, хемоглобин 101 серумското 10.7 леукоцити 7 педијатарот ми вели слабокрвна ми даде капки пико фер и пико ц, ваше мислење и искуство?

7. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    3.215
    Мајки, бебка е скоро 2 месеци. Со исхраната никако ред да фатиме. Давав молзено и ад и ја ставав на цице ама не цицаше убаво зошто уште немаше сила. Последниве 2 недели баталив силиконски и почна дете убаво да цица, ама се си мислам не и е доволно. Знам да и дадам дохрана и не одбива, се си пие. После тоа бљуцка ама дохрана не одбива. И на цице е лакома и да ја оставам ќе цица и 1 саат.
    Има и грчеви, запек и се си мислам дека и е ос што се прејадува. И ја може грешка правам што и давам да цица кога и да закенка а она не одбива никогаш. Некогаш е тоа и на саат ипол, два. Не сум паметна што да правам, секој совет е добредојден. Дали да и редуцирам и да давам на саат да цица? Дали грчевите и запекот имаат врска со прејаденост, зошто не се секојдневни а јас исхрана не сум сменила? Инаку пример вчера наполни 5 какани пелени и 8 мочкани. Денес мочкани има 6 до сега, какани 1 само и тоа едвај со масажи успеа а цел ден кенка и се мачи..

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    1.649
    Devojki, dajte nekoj tips and tricks za spienje.
    Bebe 10 dena, kje zaspie ama nemoze da zacvrsti I se budi mnogu brzo.
    Me fakja panika I toa nervozno I jas umorna.
    Vi se slucuvalo li? Sto mozam da probam?

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.239
    Допаѓања:
    111.542
    Бебето има 10 дена? Ооо мајка, тоа уште не знае кај е, не е свесно дека е излезено од стомакот, не разликува ден од ноќ. Или симни на апликација бели звуци или купи играче што пушта звуци, не гаси скроз светло, остави пригушено едно светло, повиј го со тенка муслинска прекривка зошто веќе е топло и легни го во креветче кое не е многу ладно, да е благо затоплено, да не е мраз ладен чаршафот. Јас го легнував врз ќебенце тенко. Ама сепак мислам дека бели звуци и контакт кожа на кожа, бар врз мене со стомаче заспивање, најмногу му беше од корист. Мачно е, ама најбрзо и најефективно, се друго ни се покажа неуспешно за заспивање.

На Sun&Moon и Dan.ata им се допаѓа ова.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.239
    Допаѓања:
    111.542
    Јас да прашам, бебе од антибиотикот навака, значи од Велигден навака, еве 1м, нон стоп секоја пелена е какана, некоја со многу кака, стандард, некоја само прднало ама кака има. Мене тоа не ми е нормално искрено, премногу ми е, во денот трошиме и по 15 пелени, ако има и малце кака му смета и не трпи, што е нормално нели. Пие пробиотик, не јадам храна што му ствара лаксативно дејство, цица и напредува ок и пак исто. Не знам како да го спречам тоа, сепак премногу е и често му се вцрвува газето.

11. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Е кај нас од ко почна да јади цела тегличка каша така кака и малце потврдо е. Речиси секоја пелена ја кака, најчесто е по малце ама бидејќи е потврдо му останува на газето и му го вцрвува. Е сега не трошиме толку пелени како вас ама сепак почесто како, веројатно од храната, а кај вас од антибиотикот. Ќе се среди.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  12. MyMala

MyMala Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    2.282
    Isto vaka sme i nie (facepalm):whew: dali koristite probiotik ?

13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.048
    Допаѓања:
    45.993
    И моето е на антибиотик и исто се случува, ете не ми текнало дека може е од тоа, се сеќаваш зборевме понапред и уште е исто, дури денес 2 пати какаше само ама полна значи преполна пелена и потечно, се мислам дијареја е, не знам веќе што да мислам со какањево, не можам да го пратам што се дешава, а обавезно има малце на секое мењање пелена, плус за мочање да не зборам, пелени трошам исто мин 12 дневно.
    @Thinkerbell. како за моево да читам, иста приказна, не знам веќе каков ред има за јадење, никаков, си велам во скок е нормално е ама не знам. Пример денес ми бара храна на 2-3 саата ама мислам на ад бара, оти на цицка е измеѓу тие саати цело време и пак јаде цело шише…не повраќа веќе ама со стомачето ми изгледа како да се мачи, не знам не сум паметна што да правам се измачив со тоа да погодам што сака уствари.

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Dan.ata

Dan.ata Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2022
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    57
    Ќе треба извесно време за да се обнови цревната флора и да се среди нарушениот баланс. Би советувала промена на пробиотикот, пробајте таков што во себе содржи повеќе различни соеви на бактерии.

15. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Само да споделам дека се охрабрив, се качив во автобус повеќе паника, за џабе. Бебе правеше повеќе проблеми одпосле него ли во бус. Дури имав и помош од женичка:angel:. Го скршив мразот, удираме на шетање доста беше во населба само8)

3+ и уште грчеви, не плаче ама цела вечер грчење и нозете во вис душа ме боли. И прекинав нурс харвеј го пиеше, скоро па исто и е и без него, само на пробиотик е, топло на мешето и има слуз како мрсули во какито дали е до тоа не знам, едвај чекам да завршат. Уште еспумисан остана да пробаме ама веќе секој ден се надевам дека ќе нема потреба па не купувам.
    На вашите магично им прекинаа или постепено? Скрос ги нема или чат пат се јавуваат. Некои ми викаат дур не почне храна ќе има, други дека се губат па активират пак заради храната.

На Miss_S, Leanne, Anturium и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Да, Ваја.

На MyMala му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Isto I mojata krci vo nosot,izleguva malku samo ama krci epten. Koga ke se nakasla od zasrknuvanje suvo e,nema nisto na pluka ama mi e strav. Jas sakam.da i napravam inhalacija ama neznam kako.

18. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Има ли надеж за бебе кое неќе да цица да засака? :|
    Секоја положба е испробана, светло/темно, бели звуци, и не и не. Само навечер пред спиење се гали и цица.
    Нема убав длабок фат туку плиток, наутро дека полни градите ми се со вриштење ја ставам на града и не цица туку плаче, одмолзувам 90-100 и и ги давам и пие од шише.
    Ад исто пие без проблем.
    Мислам сум спремна да ја одбијам се консултирав и со гинекологот ама мислам душава ми плаче, го сакам тоа галење дур се на цице, смирувањето инстантно, ама не оди вака. Има ли друга финта?!
    По цел саат цица, од кои ефективно дали 10мин, се друго е будење,молење од моја страна,менување положби, она или спие или шмука шмука па коа ќе треба да го голтне млекото ја испушта и имаш секундарно зајдување, па ај пак од ново и веќе е прегладнета и не ни пробува да повлече. не знам што да правам за да ја научам убаво да фаќа, и од шише коа пие е така со плиток фат само горниот дел од цуцлата го шмука и неретко пола млеко во врат и отидено..

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.239
    Допаѓања:
    111.542
    А да провериш јазичето? Синко голем беше со плиток фат и френулом, подврзано јазиче, tongue tie, исто име за иста состојба, подолга ресичка под јазичето. Нека ја ѕирне педијатар. И малово има плиток фат ама цица. Е сеа ја имам мака со разранети брадавици ама он цица.

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.239
    Допаѓања:
    111.542
    Јас заборавив да напоменам дека примивме у меѓувреме и рота. Значи тоа плус. Големото ми беше од раѓање со цврста столица, кога почна да јаде брбушки какаше, еднаш на 4 дена, ова секоја пелена е какана и тоа 15 на ден. А супер напредува вака. Сменив и пробиотик, пак ќе земам сега провен па ќе видиме.