И моето крчи, кога повеќе кога помалку. Јас влечев со аспиратор пред да одиме на контрола. Кога бевме прашав, ни даде докторката спрејче морска вода 3-4 пати дневно. Рече да аспирирам само ако ептен крчи, ако е малку со спрејчето ќе го искива или голтне. Наводно нормално било, прв одбранбен механизам на организмот била слузта во носето. Вика како имаме ние, така и они, што има и логика. Исто и од млекцето се случувало да се затнат, така сум слушала. Ама колку и да е нормално жал ми е и мене да го слушам така..
Zdravo Majki, sakam da ve prasam za iskustvo. Malata mi e dva meseci i 8 dena. Ima grcevi sekako,sega namaleni no i reflexno se streka i koga ne e problem so mesheto. Preku den nema teorija da ja spustam da spie taka, odma skoka so race noze i se budi. Vidov ne vidov samo vo race spie sega, probuvam uste da ja spustam ama isto sekoj pat. Zaspiva samo so nishkanje i ne mozam nisto da zavrsam doma. Ili ja uspivam ili spie na race. Dali na nekoja majka i bilo slicno pa smenilo bebeto da bide spusteno preku den? Mislev ke smeni ama se plasham deka ke ostane isto i ke mora samo u race preku den za da ne se budi na 3 minuti, da napomenam povoj ne saka nikako, ni relaksator i nisto sto ne e race
Тоа што се штрекнува е Моро рефлекс кој исчезнува околу трет месец. И кај нас беше многу изразен, го решивме само со повивање. Тогаш е стегнат во рачињата и не се буди. Види на интернет swaddling.
Da znam, ti blagodaram, inaku ne saka swadle, kupiv posebni swadle vrekicki, so tetra sve probavme, ona ne saka da e poviena place dodeka ne go trgneme. Me interesirase dali nekoe drugo bebe smenilo posle 3 meseci da moze da spie spusteno otkako proshol reflexot i grcevite
И мојот така прави, го снимав баш за да и покажам на педијатарот бидејќи се јавува само од време на време. Баш на преглед кога бевме почна да крчи и да прави како wheezing звук. Ми кажа дека е нормално, дишните патишта му се многу мали и дури и малце млеко може да пречи и да го дава тој звукот. Ми рече да не аспирирам секојдневно освен ако не видам мрсули. Давајте некое чаре за плачење при преслекување. Ноќна мора ми е веќе, плаче со зајдување, помодрува цел и срце ми застанува. Нема осип некој, или нешто да го пржи пример. Само што ќе отворам пелена и почнува со врискање, цела церемонија ми е преслекувањето, прекинувам по неколку пати за да го смирам.
Ne se sekiraj skoro site taka pravat, ke prekine da place na soblakanje za dve tri nedeli. Jas ja bacuvav taka se smiruvase ili so cucla, ona nejke cucla ama ima edni vitamini sto im se kapnuva na cuclata za bar 5 min da posedi mirna. Dur i menuvas pelena probuvaj na rati da ja bacuvas guskas da se smiri
Гледај да не е ептен пред јадење пресоблекувањето. Моето е кенкаво ако го пресоблекувам а веќе е ептен време за да јаде. Исто советите од погоре, цуцла, муабет, бацки и ќе се навикне.. Може и период да е, ќе помине.
Мало е твоето и нормално е. Големиот ми беше така додека не почнав со цврста храна. И малиов беше ист до два месеци, ама кај него нешто се смени при промена на пробиотик и од тогаш максимум еднаш дневно, некогаш и по ден, два, три не какаше. Сега после вторава доза рота почна пак да кака секој ден, ама по еднаш. Од антибиотикот и ротата е. Не се секирај штом напредува. Големиот ми какаше така додека не почнавме со цврстс храна.
Не знам колкаво ти е бебето, ако е помало, само со гушкање, ако веќе разбира нешто од нешто, еве ти пример како ние на два и пол месеци најдовме чаре - предмет што му се допаѓа. И тоа замисли предмет, даска за пеглање. Го забележав дека секогаш ја гледа, со црнобел дезен е, ја ставив исправена до повивалник и сега ужива, штом го ставам таму, одма почнува да и гуга, да и се смее. Е сега не можам да го свртам нормално, цел се криви накај неа, ама некако ставаме пелена без да се онесвестам од стрес. И како што ти кажаа, не одма пред оброк, да не е прегладнето, ни по оброк, за да не ти повраќа, ако можеш темпирај некако измеѓу, јас ноќе го ловев успан да го пресоблечам. Ние и за бањање бевме исти, сега со маж ми му пееме, правиме гримаси, изиграваме кловнови, па некако му задржуваме внимание да го избањаме и одма после утуткан во бањарка, правец кај даската.
Ја го имав истиот проблем првите 40-50 дена, заспивање со нишкање во раце, се будеше кога ке го спуштам на кревет и сл. Се смени, но треба време да помине и да се издржи тој период. Бев нервозна, ненаспиена, уморна. Сега ми е полесно за разлика од тогаш, но ни остана заспивање со нишкање во количка, и преку ден спие во количка, само за ноќно спиење креветче.
Каква е таа температура 37.2? Го почуствував малку топол и толку му мерам веќе во неколку наврати. За 37.2 не ми се води на лекар меѓу болни деца. Вака си е весел, расположен. Само секрет во носето што има, друго е се ок.
Ај преку ден ќе темпирам некако, ама навечер како? Го будам за цицање, а обично ми заспива на града, жал ми е така заспан да го малтретирам, се буди и после тешко призаспива. Иначе е 11 дена, не можам да му задржам внимание со нешто, да пробам со тие картичките што ги имам во шарени бои. На мисла сум и да лупнам 100 еур за тие затоплувачи на влажни марамици, случајно ладно да не му е од тоа. Маж ми ме заебава, принц на мајка дека не трпи ладно, ама ми се сечат нозете кога ќе помодри цел од плачење.
Оффф малечко е, уште ништо не разбира, пробувај ноќе брзински пред да цица да му смениш, па да се смири на града. Наместо влажни ние од почеток користиме од оние туферите од дм, натопени во топла вода, колку толку тоа помогна. Точно знам како ти е, ама верувај ќе се смени, само мора да издржиш, не дека ќе ти помогне ова, ама барем да знаеш дека нема да трае подолго од два месеци. За ноќе беше најстрашно, мојов еден период го пресоблекував пред млеко, а и после тоа, затоа што одма какаше, а јас упорна ко некоја глупа му менував пелена и пред оброк со надеж дека нема да се искака и ќе заспие. Ми зајдуваше и на прегледи, го соблекувам за мерење, он зајдува, матичната вика по мене дувни му, јас цела во паника дувам, а не сфаќам дека имам маска на мене. Хаос, следните пати го мереше облечен, само пелената мокра ја вадевме, па му одземаше грамажа, до толку страшно плачеше, цели церемонии бевме.
Бејби синоќа го имаше најстрашното вриштење, се маваше, бесно ги чешаше забите, беше многу вознемирен. Тиха језа! Во негова одбрана братучетка му и брат му не го оставија да спие, го закачаа. Едвај едвај заспа во 11 и нешто. Ама јас јадев леќа за прв пат и мислам дека му е од тоа, сакав да почнам со леќа и гравче ама нема, очигледно е ту мач уште. А каква вкусна леќа имав направено... Исто се погоди мислам случајно, ама појави осип и сменив пелени, ама мислам дека случајност е па се вратив на старите да се оправи а овие ќе го пробам пак подоцна. Маж е заглавен со работа, времево не чини да одам да купам сама со бебе и земав едни рандом од жито, као органик памук, ќе прашам во темата дали се ок. Да ве утешам после 2м престануваат да викаат на соблакање, и двајцата после 2м се смируваа. И јас сум го зимала бејби во раце да се смири, бил неутешен.
Не менувај после цицање, нормално дека ќе го расониш. Често знаат да се искакаат дур цицаат, ама ако не е таков случај нема потреба да го будиш. Пробај неразбуден да почнеш да го пресоблекуваш, па таман ќе ти се расони за цицање. Јас така правев првите две недели зошто беше успан од жолтицата. Премал е за да задржиш внимание со било што, тоа тек после неколку недели. Не верувам од влажните да е, ама можеш ете со туфери и топла вода да пробаш па ќе видиш дали е од тоа плачењето.
Фала ви девојки, ќе пробам се од горенаведените па ќе видам што функционира. Знам дека и треба да се издржи тоа зајдувањето, ама лесно е да се рече, ми се чини дека трае цела вечност.
Ќе уклучиш фен да дува на млако, ќе ставиш топла вода во кофичка и до памуче ќе го бришеш, вршти од марамиците, јас откако почнав да применувам оваа метода бебето почна да се смее на пресоблекување, ама ќе се потсмири за некој ден, непријатно му е дека е гол не дека му е ладно. Фенот мене ми е спас најголем, без него не знам што би правеле, за пресоблакање, бањање и успивање