Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Thinkerbell.

Thinkerbell. Популарен член

Може не е за овде прашањево ама најактивна е темава. Да ми препорачате спф фактор за мене што можам да го користам при доење?

2. 1209

1209 Форумски идол

Луѓе на колку да ги перам алиштата на бебето? До сега на 95 ама машината ми ги вади многу оштетени така, грев ме е, на 60 е ок ама пак се мислам дали морам да ги пеглам после 60? Ги сушам дома инаку, досега не пеглав освен ако не е згужвано.

И друго прашање, дали Биогаја пробиотик со вит Д користи некој и дали приметил дека му прави проблеми на бебето место да му олекне на меше? Се сомневав дека е од нив и два дена не дадов, бебево бајче, редовна нормална столица и не се свива целото насабајле, вчера пак дадов и ете денес иста песна се мачи, веројатно е од нив, се мислам да земам само вит Д и најдов едно и за грчеви со пробиотик, ако нема грчеви не штети вајда да ги давам превентивно?

Last edited: May 19, 2023
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

На 95 ќе ти станат за кукли алишта, не прашувај од кај знам. Пери на 60 и само бодиња пеглај, јас пеглам се, оти не знам, ама ем поубаво ми се диплат ем поубаво ми изгледаат. 60 е доволно иначе за дезинфекција, имаше на инста некое рилче со факти за бебиња од Чико мислам.

Secret-Angel7 and 1209 like this.
  4. TheGoldenPeach

TheGoldenPeach Популарен член

Јас перам на 60 на хигиенска програма со пареа, но и на обично еко перење ти е сосема доволно. Некои горни алишта ги пуштам само на 40 и досега немала никаков проблем.

Инаку биогаја најлошо се покажа и кај нас, три пати дадов и наместо да помогне, одмогна. Најзадоволна сум од диастоп, најдобар ни се покажа, а добри препораки читам и за Ваја.

1209 likes this.
  5. Cutiegirl*7

Cutiegirl*7 Активен член

Некои на 60,некои на 40.
    Инаку биогајата кај нас ни направи запек, Вајата исто поголеми проблеми со грчеви. Моментално диастопот го користиме и е сосека ок.

1209 and Lavica2602 like this.
  6. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Ја сум уствари за нигде мајка. Едвај стигам машина да пуштам, ништо не пеглам. Кога читам вака ме јаде грижа на совест :)

7. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

@1209 ke se ubacam samo da ti potvrdam deka diastop go koristime od raganje I prezadovolna sum,ne go menuvam. Od grcevi nie samo polovina sisence espumisan iskoristivme , se si mislam deka diastop kapkite mnogu ni pomognaa zasto so espumisanot samo se zasilija gasovite. Sekoja vecer masirav so gel za grcevi od frezyderm ,pravev masaza I na stapalata so istiot gel I nemavme maka so grcevi ic.

Cutiegirl*7 and 1209 like this.
  8. 1209

1209 Форумски идол

Абе какво пеглање, еднаш само испеглав се, кога купив и пред да се роди и крај беше.

gothchick, Splendor., oblace1 and 6 others like this.
  9. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Идентично! :)

1209 likes this.
  10. Lavender13

Lavender13 Популарен член

Мене кога ќе ми текне дека барав совети за диплење во труднички :D за да биле убаво наместени. Сега само ги ролам како стигнам и ги пикам по фиоки:rofl:
    Иначе јас облека му перам на 40, пелени, крпчиња и по некое боди бело на 60.

Bubish26, Tiny Love, H.VAGA and 4 others like this.
  11. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Јас за првото неколку пати само лигавчиња испеглав, демек дека и се допирале на лице и толку.
    Второто е 1.5г буквално ништо немам испеглано, освен ако не е згужвано па да мора.
    Сите алишта и ги перам на 60°, дезинфицирани си се :).

1209 and Secret-Angel7 like this.
  12. Miss_S

Miss_S Популарен член

Добив совет во текот на денот кога бебе игра преку глава да и фрлам крпа, да се научела да ги трга ако случајно и падне нешто понатаму. Стварно се прави вакво нешто? Да не му направам стравови на бебе, па да си имаме плачки со денови после?

13. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

@1209
    Јас користам Био Гаја, зарем е можно од него да има проблем да се искака. :| Не е на секое, ама два-три пати дневно обавезно се мачи, останатите нема проблем. Дури пред два дена прв пат му се вцрви газето од напон. Да сменам и јас со Диа Стоп ако не…

Инаку за тоа што мислев дека се грчеви, а може било мачење да се искака користев до скоро Колипрев и Еспумисан, решив да не давам да видам што ќе се случи и нема апсолутно никаква разлика. Си спие навечер, сабајле само околу 9 ипол се мачи за какање и тоа е се на се. Нема плачење и слично, може и сум била во заблуда дека има грчеви.. :|

Сега му давам Био Гаја, Д3 со К1 и Омега. Ќе пробам да ја тргнам Био Гајата да видам ќе има ли промена. Инаку останативе витамини до кога се примаат?

Алишта перам на 60 на бебешка програма или на 40 со двојно плавење. До сега пеглам се, ќе видиме до кога… :)

14. no name5

no name5 Популарен член

се перам на 40 од кога е роден , со двојно плавење или екстра перење имам на машина ако се повалкани , некое боди по валкано од каки го ставам на појака температура само , друго се на 40 .

Tiny Love, Lavica2602 and 1209 like this.
  15. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Срам ме фати од постовиве јас пеглам ама го перам на 30.

DaftyCrafty likes this.
  16. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се пријавувам во клубот непеглачки :D

Бебе е 2ипол месеци, уште има како корупчиња на главчето. Сте мачкале ли нешто?

Secret-Angel7 likes this.
  17. NNK19

NNK19 Популарен член

Лелее и јас перам на 30 хаха, ама до вчера пеглав веќе престанав :rofl:
    Кога ќе почне со кашички тогаш ќе зголемам тт на перење сега само повраќаните малце не се ништо :D

Да се редактирам… добро што е 4тиов скок?! Денски дремки по 10мин цицање на пола саат по 2-3мин, кенкање до немај каде и само да му се обрнува внимание.. до кога бе лелее :worried: денес точно 16та недела:?:

18. Ano

Ano Форумски идол

Генерално мислам дека можеш било која, само да не содржи некоја дополнителна состојка како ретинол или слично. Е сега ако преферираш природнс козметика тоа веќе е друго.

Се пријавувам во непеглачки. Само дел испеглав пред да се роди кога уште бев оптимист дека можам и се откажав. Перам се на 40 и по нешто на 60, пуштам во сушара диплам и редам по фиоки. За првото до кај 6 месеци се пеглаше, ама тоа дека мајка инсистираше да запеглала. Да беше до мене и за него сигурно порано ќе престанев да пеглам.

19. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Нит пеглам нит мислам да пропеглам :D
    Перам на 30-40, сушам во сушара и доволно е. И онака секој ден полна перална нивни алишта имам, ако почнам да пеглам крај ми нема.
    За излегување не одат гужвани, за по дома и онака бебе е по 10 пати соблечено во еден ден, дадите 2-3 пати, ма пеглата ќе ја прегорам ако почнам :bandit:
    Таман работа грижа на совест за ова

20. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Уживај. Фатив да пеглам пред да се породам и тоа беше прв и последен пат. Ќерка година и пол направи, не пеглана оди :D

Перам се на 40° , со сушење ми е машината. Доста е од мене 8)

Giovanna, Secret-Angel7 and 1209 like this.