Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.493
    Два дена како ја сменивме Био гајата со Диа Стоп и никаква промена нема. Пак се мачи да се искака. Како навиен е во 9 и 15 сабајле почнува да се витка и да стенка. Дури не морам да погледнам на саат, знам колку е. Ретко се буди, обично во сон се мачи и многу ми е жал. Ставам термофорче, масирам ама џабе. Сабајле не беше ни искакан после мачењето, само влажни гасови испуштил. Во текот на ноќта пред еден подој дадов Колипрев, после следниот Еспумисан, ама слабо фајде. Не знам каква шема да му направам на давање на капките. Знам само дека со душа чекам да му поминат маките.

2. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    6.853
    Веќе имав пишано на една членка и помогна ај пробај и ти вака. Прво правиш вежби со нозете имаш видеа на јутуб како, па веднаш масираш меше со масло и одма тогаш ставаш топло на меше да држи неколку минути. Сето ова да го направиш споено, кај нас многу помагаше ова на почетокот, сега веќе не :(

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.493
    Ќе пробам и вака. Со какво масленце се масирате?

4. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.046
    Допаѓања:
    13.300
    Од старт даваш Еспумисан? Јас имам многу лошо искуство со него, од бебе што какаше 5-6 пати на ден почна да не кака со денови. И од други имам слушано дека прави запек.

5. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.493
    Да, најпрво со него почнав. Го давав до пред недела дена па го прекинав зошто сакав да видам дали прави некоја разлика, ама исто е.. Синоќа дадов пак од очај и може згрешив. Он обично си кака бар два три пати дневно па и повеќе, ама и два три пати се мачи и само испушта влажни гасови. Кога ќе се искака обично е одеднаш и без напор. Не знам, стварно сум неискусна и очигледно грешам негде…

6. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.046
    Допаѓања:
    13.300
    Не е тоа проблем, нормално е тоа до кај 3 месеци додека се развие убаво дигестивниот систем. Знам дека ти е жал зашто си е твое бебенце и сакаш да му помогнеш ама реално може да биде многу полошо со неутешно плачење, грчење, запек со денови. Јас би го исфрлила еспумисанот и се што содржи симетикон, би продолжила со колиеф/колипрев зашто нема штета и постепено ќе се среди.
    Инаку како пробиотик мене ми се покажале најдобри Ваја и Рекол бимбо.

7. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.047
    Допаѓања:
    45.986
    Исто е и кај нас бела, од 5 се буди така и се витка со саати, ете дури сеа се смири и заспа му дадов од капките, ама не е какан уште, секој ден како навиен тоа време почнува. Јас затоа го зедов овие капки да пробам и со тоа, ќе ставам на секое јадење прво и ќе видам. Прва реакција добро е. Стварно се жални, обично моето кака додека јаде, како јадењето да го подбутнува, голта лакомо и прднува и кака. Инаку не грешиш никаде, читав дека уствари така си го развиваат дигестивниот систем и иако изгледа дека има запек уствари нема и дека така се развиваат тие мускулите за контрола на столицата, гледав и видеа од тикток на таа тема, мора да помине, ќе издржиме.

На Bella_Stella и Skyler им се допаѓа ова.
  8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.493
    @Skyler @1209 да јасно ми е сѐ, дека е период кој што мора да се издржи итн. Ќе го тргнам Еспумисанот, а пробиотик не знам кој да го давам сега, дали Био Гајата или Диа Стоп или некој сосема трет. Знам дека може да биде многу потрагично и благодарна сум што не е, ама сепак е тешко.. Инаку да, и моето често знае да кака дур јаде. Ете од сабајле немаме какана пелена, само мочка. Не се грчи веќе, буден беше па дремеше сега јаде па се надевам ќе се олесни после. :)

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.046
    Допаѓања:
    13.300
    Не е утеха дека може да биде потешко, знам, само сакав да кажам колку и да ти се чини мачно бебиња се, ќе си плачат од се, ќе помине. Јас си плачев заедно со него, на итна сум го носела од грчеви зашто мислев дека од друго плаче, второ дете не сакав да имам од страв од тие грчеви. Еве второво се среди со какањето откако почна да пие вода и да јаде овошје. Ќе дојде и тој момент :hug:

На 1209 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.493
    Мајки… Фала за советите, секогаш е бар малку полесно со нив. :hug:

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.047
    Допаѓања:
    45.986
    Сеа читав за вит Д капките на официјалната страна од здравството тука, пишува да не се даваат ако бебето пие повеќе од 500мл формула дневно како имало доволно вит Д во толку формула. Моето пие повеќе од тоа, а сигурно и вашите, па се замислив искрено дали да давам. Што мислите?

12. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.046
    Допаѓања:
    13.300
    Каков Д2 или Д3? Не си играј со тој витамин, прашај ортопед.

13. Mermaid90

Mermaid90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    1.148
    Допаѓања:
    1.049
    Провен пробиотик најдобро ми се покажа, почнав со диастоп, биогаја, и сега Провен. Е сега незнам до кога да ги користиме, со царски сум породена пред 6 месеци, знам дека е задолжително до 6 мес.

На AniSk му/ѝ се допаѓа ова.
  14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.047
    Допаѓања:
    45.986
    Д3, знам дека може да биде опасен ако се пие повеќе, проблем е тука што педијатар го гледа децата само по потреба, јас успеав термин да добијам дури на 9ти јуни, 8 недели откако е роден, пред тоа само еднаш бабица го виде и тоа беше тоа. Дури терминот ми е со матичен доктор обичен, не е ни педијатар. Нема човек со кој да се консултира тука…како и да штом пошува така на нивната официјална страна не му давам веќе, он пие 120мл 6 пати на ден, така да повеќе од доволно би требало да има витамин. Фала ти.

Сеа прочитаб и за пробиотици на страната, и тоа не се препорачува освен во случај бебето да предвреме родено. Стварно сите различно препорачуваат, да не знае човек што е правилно.

Последна измена: 21 мај 2023
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.046
    Допаѓања:
    13.300
    За пробиотикот се согласувам, чист бизнис ама давав додека се разработат цревата ете за секој случај. А за Д витаминот јас не би слушала универзални правила зашто секое дете е различно ама па те разбирам дека е тешко за термин. Кога и да идете на ортопед прашај секако мада сигурно истото ќе ти го кажат да не даваш повеќе од 400ие. Следи му ги ребрата дали му омекнуваат, по тоа ќе можеш сама да препознаеш дали му фали.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    188
    Имаме пријатели во Англија и срга за Велигден баш беа Мк и се видовме и разговаравме и другарката вика јас нe давам Д3.Викам како така, и она баш ми го спомна тој момент дека ако дете е на АД таму не давале д3 капки бидејќи во млекото имало доволно.Они се на Аптамил.И никаков птобиотик не даваат. И навистина незнам што да кажам сркаде различни препораки

17. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.046
    Допаѓања:
    13.300
    Знам, јасно ми е. Еве моето е на Аптамил, во 800мл млеко има некои 400ие витамин Д (не пишува Д3 туку само витамин Д) што според многу доктори не е доволно. Ама за да не се почне пак дебата колку пишува на упатството или колку треба, ќе речам само давајте колку мислите.

На Ив10 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.047
    Допаѓања:
    45.986
    Да и јас сум во Англија, кога излеговме од болница не ни дадоа никаква препорака буквално, бабицата кога ја прашав рече како сакате, не е задолжително. Така да не знам, инаку овие што ги имам се толку 400ие, @Skyler ти даваш? И моето е на истата формула.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.541
    Допаѓања:
    33.250
    Мислам дека сите во мкд даваме Д3 :)

На Ив10, mal.ecka и 1209 им се допаѓа ова.
  20. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    6.853
    Со маслото од невен на веледа масирав јас, ама има и специјално за стомак. Можеш било кое, не верувам да има некоја разлика со тие за стомак