Мене тука ми дадоа од болница витамин д капки. Јас приметив дека уствари грчевите му се од капките, му ги прекинав денес и вчера и еве да не го заречам како друго бебе е. Во консултација со доктор ми кажаа да пробам со витамин д капки на база на вода, тие што ги користев претходно беа на база на масло, наводно кај многу бебиња биле проблематични. Кој користи витамин д капки може да проба ден, два да ги паузира па да види резултат ( доколку се на база на масло ).
Јас не давав два дена и одма осетив разлика, еве и денес со колифот и без вит Д бебето е бајче цел ден, буден е ама си гуга, гледа, не вришти очајно. Зедов други вит Д ама ќе се консултирам првин со доктор па ќе давам, некој ден без вит Д нема да му биде ништо си велам.
Нас ни дадоа 1200 единици д витамин иако пие ад. Причината е што многу расте не ни спомнаа за млекото
Мајки за 10 дена бебушка качила само 50грама. 4++ сме и доста е кенкава ајде тоа го препишував на скокот ама килажава ме загрижи На ад сме пие по 120мл
Се осеќа мам. Не се гледа. Не знам како да објаснам, на нас ортопед ни кажа дека и се меки и ми покажа демек "еве мајка да осетиш" ама појма неам што осетив
Со прстите ќе ги притиснеш, ако пропаѓаат меки се, одма се осеќа. Ако се држи детето во раце свртено со грб накај тебе и едната рака на неговите ребра се притискаат и испакнуваат нанадвор, ако се става да седи присилно под 90 степени исто може да се свиткаат нанадвор. Првото дете имаше меки ребра зашто не сум давала правилно д3, а и давав од бејбитол ми течеше по прсти, што во уста што ќе остане на капсулата ама после си сфатив сериозно и го оправивме на време. Со второто дете си знаев од старт и му накачував 200ие за секое кило, после бевме на контрола и ми рече супер доза и стварно ребрата не мрдаа.
мајки дали кај некое бебе се има случено да на контрола на 20 дена на бебе се слуша уште како незатворен делот меѓу срцевите предкомори Док вика треба да се затврои во првите недели се слуша како мн слаб шум веројатно е во процес на затварање ама да го пратиме и сега мајкава испаничена е :/
Кај нас се случи, ептен дискретен шум, ми рекоа дека ќе се затвори околу 6-7 месеци, па ако има потреба после тоа ќе се направи ехо. Јас инсистирав одма ехо да се направи и се увиде дека ништо страшно не е и ми рече кардиологот дека ќе се затвори само од себе.
Мене на последен педијатарски преглед кога имаше 4м (сега е 4+++) ми рекоа да не очекувам нагло качување како првите 3 месеци и да не го мерам често туку еднаш месечно. Мојот уште ја нема дуплирано родилната килажа...исто на 12мл ад сме